
ἐν βιβλίῳ

Χλόη Βερίτη
Ο Αργαλειός των Δελφών
Έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα Fugitive’s Return (1929) της Σούζαν Γκλάσπελ
Εκδόσεις Δωδώνη
ΤΙΜΗ: 8,48 E
ISBN: 978-960-558-313-2
Το θεατρικό Ο Αργαλειός των Δελφών είναι εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα –έγινε μπεστ σέλερ το 1930–, αλλά για άγνωστους λόγους δεν κυκλοφόρησε ποτέ ξανά. Πρόκειται για το, εν μέρει αυτοβιογραφικό, μυθιστόρημα της Σούζαν Γκλάσπελ με τίτλο Fugitive’s Return (1929) που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Ένα καράβι ταξιδεύει στον χρόνο μέσα σε μια βουβή αχλή ονείρου. Στο πηδάλιο μια Αμερικανίδα, η Ίρμα Σρέτερ. Μέσα από ένα εσώτερο ταξίδι η ηρωίδα μεταφέρεται από μια μικρή παραλιακή πόλη της Αμερικής σε ένα μικρό ορεινό ελληνικό χωριό με έντονη σημειολογία για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Το καράβι της Ίρμα την οδηγεί στην Ελλάδα, όπου θα αντικρίσει κατάματα το δελφικό παράγγελμα «γνώθι σαυτόν». Εκεί θα αναζητήσει το νόημα της ύπαρξής της, θα ανακαλύψει τον εαυτό της πάλι από την αρχή και θα βρει τελικά τη χαμένη της φωνή. Η ιστορία της Ίρμα θα πάρει ζωή στο αρχαίο θέατρο των Δελφών.
Η Χλόη Βερίτη γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και πήρε μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση (Lifelong Learning DIST) από το Πανεπιστήμιο Middlesex Λονδίνου και διπλώματα από το Henley Management College. Έχει εμβαθύνει στην Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Council of Europe) και στην Παγκόσμια Λογοτεχνία (HarvardX).
Επαγγελματικά ξεκίνησε ως μεταφράστρια στο ΡΙΚ, ύστερα απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως υπεύθυνη προγράμματος τηλεόρασης. Εργάστηκε σε σχολεία Μ.Ε. στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ως ειδική σύμβουλος Αγγλικών, ως καθηγήτρια και αργότερα ως Β. Διευθύντρια. Υπηρέτησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας ως Πρόεδρος και συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Πανεπιστήμιο Middlesex ως ακαδημαϊκός σύμβουλος.
Μετά την παρακολούθηση μαθημάτων θεάτρου, έπαιξε ως ερασιτέχνης ηθοποιός για μία περίπου δεκαετία σε πληθώρα παραστάσεων που ανέβηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ σκηνοθέτησε αρκετά θεατρικά έργα στα αγγλικά και στα ελληνικά στα σχολεία Μ.Ε.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου), μέλος της ΕΕΤΕΛ (Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών) και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Πολυχώρου ΕΣΤΙΑ που εδρεύει στη Λευκωσία.
