top of page

ἐν βιβλίῳ

Στιγμιότυπο 2020-08-31, 11.48.36.png

Η απατηλή ζωή των ενηλίκων - Έλενα Φερράντε

Εκδόσεις Πατάκη

Αυτήν την εβδομάδα κυκλοφορεί το καινούριο μυθιστόρημα της Έλενα Φερράντε Η απατηλή ζωή των ενηλίκων, σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

Την 1η Σεπτεμβρίου, γιορτάζοντας την ταυτόχρονη έκδοση της Απατηλής ζωής των ενηλίκων σε 27 χώρες, οι εκδότες του βιβλίου απ' όλον τον κόσμο διοργανώνουν ένα International Launch Party, με μια σειρά διαδικτυακών events και εκδηλώσεων, που όλοι θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε. Στο Launch Party θα συμμετέχουν συγγραφείς από όλον τον κόσμο και μεταφραστές του έργου της Φερράντε, ανάμεσα στους οποίους και η Αγγλίδα Ann Goldstein. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αγαπημένος μας Αύγουστος Κορτώ!

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα του International Launch Party καθώς και να αποστείλετε τις ερωτήσεις σας προς τους συμμετέχοντες εδώ.

Το όμορφο παιδικό πρόσωπο της Τζοβάννα έχει αλλοιωθεί, σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε μια άσχημη, επιθετική έφηβη. Άραγε έτσι έχουν στ’ αλήθεια τα πράγματα; Και σε ποιον καθρέφτη πρέπει να κοιταχτεί για να ξαναβρεί τον εαυτό της και να σωθεί; Μετά την ευτυχισμένη όψη των παιδικών της χρόνων, η Τζοβάννα αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο γειτονιές της Νάπολης στις οποίες κυλά το ίδιο αίμα, δυο γειτονιές που φοβούνται και απεχθάνονται η μία την άλλη: τη Νάπολη ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσμένο της προσωπείο, και τη Νάπολη χαμηλά, που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία. Η Τζοβάννα παραπαίει από τα ψηλά στα χαμηλά, άλλοτε πέφτοντας με ορμή κι άλλοτε σκαρφαλώνοντας σιγά σιγά, σαστισμένη μπροστά στο γεγονός πως, είτε πάνω είτε κάτω, η Νάπολη μοιάζει μια πόλη δίχως απαντήσεις, δίχως διαφυγή.

Και αυτή τη φορά, η Έλενα Φερράντε τοποθετεί την ιστορία της –την ιστορία της έφηβης Τζοβάννα– ανάμεσα στα δύο άκρα μιας Νάπολης διαιρεμένης (στα ψηλά οι καλές περιοχές, στα έγκατα το χάος), «καταφέρνοντας κάτι που μοιάζει σχεδόν αδύνατο, για όσους πέρασαν άγρυπνες νύχτες ζώντας με την Έλενα και τη Λίλα: μας κάνει να τις ξεχάσουμε. Από τις πρώτες κιόλας αράδες της "Απατηλής ζωής των ενηλίκων" υπάρχει μόνο η Τζοβάννα» (Libero, Ιταλία). Και το κάνει αυτό «αποδεικνύοντας για ακόµη µια φορά πως είναι ασυναγώνιστη στο να µας βάζει στο µυαλό ενός κοριτσιού στην εφηβεία, στο να µας κάνει να δούµε πόσο όλα αυτά που µοιάζουν παράλογα ιδωµένα από έξω –οι ψυχικές µεταπτώσεις, οι σιωπές, η ζήλια, οι φόβοι και τα δάκρυα– έχουν λογική και νόηµα» (Times, Μεγάλη Βρετανία).

Το Netflix, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία παραγωγής Fandango, ανακοίνωσε τη διασκευή της Απατηλής ζωής των ενηλίκων σε σειρά (Original Netflix Series). Δείτε το σχετικό τρέιλερ εδώ.

ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΡΑΝΤΕ είναι το ψευδώνυµο µιας διάσηµης Ιταλίδας συγγραφέως της οποίας η πραγµατική ταυτότητα παραµένει άγνωστη από το 1992 που κυκλοφόρησε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο Βάναυση αγάπη, στο οποίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία του Μάριο Μαρτόνε. Το επόµενο µυθιστόρηµά της µε τίτλο Μέρες εγκατάλειψης (2002, Εκδόσεις Πατάκη, 2018) έγινε ταινία από τον Ροµπέρτο Φαέντσα. Έχει γράψει µεταξύ άλλων τα βιβλία Η χαµένη κόρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2018) και La frantumaglia, στο οποίο αφηγείται τη συγγραφική της εµπειρία, καθώς κι ένα βιβλίο για παιδιά µε τίτλο Η παραλία τη νύχτα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017).

Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της «Tετραλογίας της Νάπολης» µε τίτλο Η υπέροχη φίλη µου (L’amica geniale) που κατέκτησε παγκοσµίως κοινό και κριτικούς. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα βιβλία της τετραλογίας, Το νέο όνοµα (Storia del nuovo cognome) τo 2012, Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που µένουν (Storia di chi fugge e di chi resta) το 2013 και Η ιστορία της χαµένης κόρης (Storia della bambina perduta) το 2014. Η «Τετραλογία της Νάπολης» κυκλοφορεί πλέον σε 48 χώρες με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 16.000.000 αντίτυπα.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page