top of page

ἐν βιβλίῳ

lasha_cover_fb.jpg

Λογοτεχνία Εξπρές

Λάσα Μπουγάτζε

Εκδόσεις Βακχικόν

Τι νομίζετε ότι μπορεί να συμβεί όταν Γερμανοί συγκεντρώνουν 100 αλλόγλωσσους συγγραφείς για έναν ολόκληρο μήνα, μέσα σε ένα τρένο που θα διασχίσει τη μισή Ευρώπη; Προσοχή, δεν είναι φαντασία! Είναι το Λογοτεχνία Εξπρές!

30 μέρες, 720 ώρες, 43.200 λεπτά, 2.592.000 δευτερόλεπτα ταξιδιού, βαθιά μέσα στη γεωγραφία και κρυφά μέσα στα ημερολόγια των άλλων.

Ένα ταξίδι, μια δεκαετία μετά την κατάρρευση των σοβιετικών δημοκρατιών και αμέσως μετά τον τελευταίο ρωσογεωργιανό πόλεμο. Μια βίαια «τυχαία» συνάντηση 100 αλλόγλωσσων και αλλόθρησκων Ευρωπαίων και πρώην Σοβιετικών συγγραφέων.

Μια πολυφωνική Βαβέλ όπου «όλοι είναι συγγραφείς. Το αίμα του ζωντανού αναγνώστη σπανίζει, δεν υπάρχει πια. Δεν έχει μείνει κανείς να δαγκώσεις ενώ δαγκώνουμε όλοι. Μπορεί να χιμήξουμε ακόμα και στον οδηγό της αμαξοστοιχίας (σίγουρα δεν θα είναι συγγραφέας) σαν πεινασμένοι βρικόλακες πάνω σε φρέσκο αναγνώστη...».

Κι η γυναίκα; Να παίξει η γυναίκα κρίσιμο ρόλο στη λογοτεχνία αυτού του ταξιδιού;

Το μυθιστόρημα Λογοτεχνία Εξπρές είναι ένα πανευρωπαϊκό ταξίδι, με ανησυχίες γύρω από τη σύγχρονη κατάσταση της λογοτεχνίας, την επίγνωση του εαυτού και τις μικρές ή μεγάλες φιλοδοξίες των ταξιδιωτών.

*

Ο Λάσα Μπουγάτζε (Lasha Bugadze) γεννήθηκε το 1977 στην Τιφλίδα. Το 1998 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Το κουτί. Την ίδια χρονιά, το πρώτο θεατρικό του έργο Οτάρι ανέβηκε στη σκηνή και έκτοτε, κείμενά του παίζονται τόσο στις θεατρικές σκηνές της Γεωργίας όσο και στο εξωτερικό.

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της σύγχρονης γεωργιανής λογοτεχνίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν κυκλοφόρησε το έργο του Μικρή Χώρα, έφερε αμέσως κύμα μεγάλων αντιδράσεων. Διαβάστηκε δημόσια στο κοινοβούλιο της Γεωργίας, επιβλήθηκε λογοκρισία και τέθηκε ζήτημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας του. Στα έργα του, ο Λάσα Μπουγάτζε εξετάζει θέματα και προβληματισμούς της σύγχρονης καθημερινότητας της χώρας. Αφηγείται τα κρίσιμα ζητήματα κυρίως με σατιρική ματιά και περιγράφει τεταμένες, συχνά τραγικές καταστάσεις, πάντα με χιούμορ. Το 2009, κυκλοφορεί το μυθιστόρημα Λογοτεχνία Εξπρές, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία: ένα ταξίδι 100 συγγραφέων απ’ όλη την Ευρώπη, το οποίο δείχνει πόσο δύσκολο είναι για έναν εκπρόσωπο ενός μικρού έθνους (και γλώσσας) να επιτύχει τη λογοτεχνική αυτοπραγμάτωση.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών (Dalkey Αrchive Press, 2013) και των γερμανικών (Frankfurter Verlagsanstalt, 2016). Έχει λάβει διάφορα λογοτεχνικά βραβεία όπως SABA και BBC International (2011). Το 2018, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης (Γεωργία Τιμώμενη Χώρα), το έργο του Μικρή Χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της χρονιάς.

Το 2007, το θεατρικό του έργο Όταν Επιτίθενται σε Οδηγούς Tαξί κέρδισε το BBC Radio-play regional prize και το 2011, το θεατρικό του Ο πλοηγός ανακοινώθηκε ως το καλύτερο ραδιοφωνικό έργο της χρονιάς και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Τα θεατρικά έργα του, Ο Πρόεδρος έχει έρθει να σας δει και Ο πλοηγός σκηνοθετήθηκαν και παίχτηκαν στο Royal-Court Theatre στο Λονδίνο και στο Teatro Circulo στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης. Από το 2010 είναι τακτικός blogger για το Radio Liberty. Παρουσιάζει επίσης μια εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή που προτείνει νέες εκδόσεις. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page