top of page

ἐν βιβλίῳ

9789605724337.jpg

Κυριάκος Μαργαρίτης

Εννέα

 

Εκδόσεις Ίκαρος

Το διάστημα από τις 10 Μαΐου 1956 μέχρι και τις 14 Μαρτίου 1957, η Βρετανική Αποικιακή Διοίκηση Κύπρου εκτέλεσε δι’ απαγχονισμού εννέα μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, ή ΕΟΚΑ, που διεκδικούσε την Ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

Στο ημερολόγιο του δημίου καταγράφεται ο χρόνος εκτέλεσης για οχτώ αγωνιστές, ως εξής: δέκα δευτερόλεπτα για τον Μιχαλάκη Καραολή, εννιά για τον Ανδρέα Δημητρίου, οχτώ για τον Ιάκωβο Πατάτσο, δέκα για τον Ανδρέα Ζάκο, εφτά για τον Χαρίλαο Μιχαήλ, εφτά για τον Μιχάλη Κουτσόφτα, οχτώ για τον Στέλιο Μαυρομάτη και εννιά για τον Ανδρέα Παναγίδη. Τα παιδιά αυτά σκοτώθηκαν όλα, σε εξήντα οχτώ δευτερόλεπτα.

Τόσο διαρκεί το μυθιστόρημα Εννέα, με την προσθήκη του ένατου και τελευταίου νεκρού, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Με την ανάσα του, το ημερολόγιο εισχωρεί στην αιωνιότητα. Τόσο θα διαρκεί κι αυτή: όσο μια ανάσα.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Το 2014 άρχισα να μελετώ το έργο του Λεοντίου Μαχαιρά Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η οποία λέγεται Κρόνακα, τουτέστιν Χρονικόν, ως πυξίδα για μια δική μου εργασία, με γενικό τίτλο Νέα Κρόνακα, που θα περιέχει τριάντα τρία επιμέρους μυθιστορήματα. Προς το παρόν, μόνο ένα έχει εκδοθεί, η Κρόνακα (Ικαρος, 2017), διότι όσα άλλα πρόλαβα να γράψω προσέκρουσαν σε ποικίλα αδιέξοδα, αισθητικά και (κυρίως) οντολογικά.

Το 2020, προσπαθώντας να ξεπεράσω αυτές τις δυσκολίες, θυμήθηκα ότι το έργο του Μαχαιρά, αντίθετα με τα περισσότερα χρονικά, δεν αρχίζει από καταβολής κόσμου, αλλά από την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Έτσι, έφτασα στην αληθινή έναρξη της εργασίας μου, στο μυθιστόρημα Εννέα, στο οποίο υψώνεται άλλος σταυρός, η αγχόνη που σκότωσε εννέα μέλη της ΕΟΚΑ, κατά τον αγώνα υπέρ Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Στον Σταυρό, γνωστό ότι ο Χριστός ενώνει τα το πριν διεστώτα. Στην αγχόνη, τα εννέα παιδιά τον μιμούνται, μετέχοντας στην κοινή μοίρα του κόσμου, που είναι ο Ευαγγελισμός, η Ένωση του Θεού με τον Άνθρωπο – τελικά, και εν αρχή: η Ανάσταση. Αυτή είναι το θέμα μου.

 

 

O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1998 εξέδωσε το πρωτόλειο Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης. Το 2002 βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη στην Κύπρο, για τη συλλογή διηγημάτων Μικροί ερωτικοί θρήνοι. Έχει εκδώσει οχτώ παιδικά βιβλία (2001-2011) και πέντε μυθιστορήματα (2006-2013), και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δοκίμια για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Από το 2014 γράφει ένα πολύτομο έργο, βασισμένο στη μεσαιωνική και βυζαντινή χρονογραφία, υπό τον γενικό τίτλο Νέα Κρόνακα. Από το 2015 αρθρογραφεί στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία. Από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, με κείμενα για το σχέδιο, τη ζωγραφική, τα κόμικς και το animation. Το ίδιο έτος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα Κρόνακα. Το 2020 και το 2021 κυκλοφόρησαν τα δοκίμια Φοντάνα Αμορόζα. Ποίηση και ποιητική του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και Το μεγάλο ελληνικό μυθιστόρημα. Ο υπαρξιακός ρεαλισμός στο έργο του

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και τα δύο από τις εκδόσεις Αρμός.

 

 

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί ακόμη

το μυθιστόρημα του Κυριάκου Μαργαρίτη, Κρόνακα (Ίκαρος, 2017).

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page