top of page

ἐν βιβλίῳ

εξώφυλλο .jpg


Αλμπέρ Κοέν
«Ω εσείς αδέλφια μου άνθρωποι»

Eκδόσεις Εύμαρος

 

Μετάφραση: Ευαγγελία Φρυδά

 

 


Ακόμα ένα σπουδαίο βιβλίο έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετική σειρά των εκδόσεων Εύμαρος «Μικρή Βιβλιοθήκη της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας». Πρόκειται για το βιβλίο του βραβευμένου από την Γαλλική Ακαδημία συγγραφέα Αλμπέρ Κοέν, «Ω εσείς αδέλφια μου άνθρωποι» (“Ô vous, frères humains”, Albert Cohen, Éditions Gallimard, 1972), σε μετάφραση Ευαγγελία Φρυδά, που ήδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ένα Εβραιόπουλο συναντά το μίσος την ημέρα των δέκατων γενεθλίων του. Αυτό το παιδί ήμουν εγώ». Με αυτές τις δύο φράσεις ο Αλμπέρ Κοέν συνοψίζει την αυτοβιογραφική του αφήγηση, η οποία αναφέρεται σε ένα γεγονός που έμελλε να καταστρέψει την παιδικότητά του και να σημαδέψει για πάντα τη ζωή του.
Την ημέρα των δέκατων γενεθλίων του (1905), περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Μασσαλίας, ο μικρός Αλμπέρ έρχεται αντιμέτωπος με τον αντισημιτισμό, όταν ένας πραματευτής που τον έχει θαμπώσει με την ευφράδειά του τον προσβάλει αποκαλώντας τον «βρωμοεβραίε!».
Με την ομορφιά της λυρικής του αφήγησης, ο Κοέν αποκαλύπτει τη βαθιά πληγή που προκάλεσε το μίσος του πραματευτή στην παιδική του ψυχή, πληγή που δεν έκλεισε ποτέ. Μια μαρτυρία ωμή, ουσιαστική που σκιαγραφεί τον παραλογισμό κάθε μορφής ρατσισμού.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Αλμπέρ Κοέν (1895-1981): Ελβετός συγγραφέας ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1895 στην Κέρκυρα, και ήταν γόνος οικογένειας εβραίων Ρωμανιωτών με μακρόχρονη παρουσία στο νησί.
Το 1900, λόγω του ανερχόμενου αντισημιτισμού, η οικογένεια μεταναστεύει στη Μασσαλία όπου ο Αλμπέρ ολοκληρώνει τη μέση εκπαίδευση. Το 1914 μεταβαίνει για τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στη Γενεύη, και σπουδάζει νομικά και φιλολογία. Στο διάστημα μεταξύ 1926 και 1931 εργάζεται ως Διπλωματικός ακόλουθος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη. Με την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταφεύγει αρχικά στο Μπορντό και ακολούθως στο Λονδίνο. Το 1944 διορίζεται νομικός σύμβουλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, στην οποία συμμετέχουν κυρίως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτήν του την ιδιότητα, του ανατίθεται η επεξεργασία της Διεθνούς Συνθήκης της 15ης Οκτώβρη 1946 για την Προστασία των Προσφύγων. Μετά τον πόλεμο, διορίζεται διευθυντής φορέα των Ηνωμένων Εθνών ειδικού για τους πρόσφυγες. Το 1947 επιστρέφει στη Γενεύη. Το 1957, αρνείται να αναλάβει τη θέση του πρέσβη του Ισραήλ για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Πεθαίνει στη Γενεύη στις 17 Οκτωβρίου 1981.
Κυριότερα έργα του Αλμπέρ Κοέν είναι: "Solal (Σολάλ)" (μυθιστόρημα, 1930), "Mangeclous(Καρφοχάφτης)" (μυθιστόρημα, 1938), "Le livre de ma mère (Το βιβλίο της μητέρας μου)" (προσωπικές αναμνήσεις, 1954), "Belle du Seigneur (Η ωραία του Κυρίου)" (μυθιστόρημα, Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, 1968), "Les valeureux (Οι γενναίοι)" (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά, 1970), "Ô vous, frères humains (Ω, εσείς, αδέλφια μου άνθρωποι)" (αυτοβιογραφικό, 1972) και "Carnets (Ημερολόγια, 1979)".
Η συγκεντρωτική έκδοση του έργου του έγινε στη δεκαετία του ’90 από τη σειρά Pléiade του Gallimard. Ο Αλμπέρ Κοέν κατατάσσεται στους μεγάλους κλασικούς του 20ού αιώνα.


Σχεδιασμός εξωφύλλου:  Αλίκη Κακουλίδου, σε σκίτσα του Γιώργου Δρόσου
Επιμέλεια της σειράς «Μικρή Βιβλιοθήκη της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας»: Μαριάννα Παπουτσοπούλου
Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Πέτρος Κακολύρης

 

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page