top of page

ἐν βιβλίῳ

Συνέντευξη | Άννα Βασιάδη

«Η ποίηση είναι το απόσταγμα της εποχής της»

Η ποιήτρια Άννα Βασιάδη

μιλάει στο envivlio

και τον Πάνο Αντωνόπουλο, με αφορμή την έκδοση της ποιητικής της συλλογής «Τριάντα Τρία Αντι - κείμενα».

Η νέα λογοτέχνιδα μας παρασύρει σε έναν ποιητικό κόσμο αποκαλύπτοντας μικρές και μεγάλες αλήθειες της καθημερινότητάς της.

Πάνος Αντωνόπουλος: Τι συνεπάγεται για εσάς η διαδικασία γραφής;

Άννα Βασιάδη: Σίγουρα πολλή σκέψη. Για να γράψει κανείς πρέπει κυριολεκτικά να βουτήξει στις βαθύτερες σκέψεις του· αυτές μας καθορίζουν άλλωστε. Το ζητούμενο μέσω της κατά-γραφής είναι θεωρώ, να καταφέρεις να ελέγξεις εσύ τις σκέψεις σου κι όχι το ανάποδο.

64478619_10217416192369607_3226416266394
129171022_1296681977332226_8739358949547

«Η έμπνευση μάλλον βρίσκεται στο πώς το καθετί που γίνεται αντιληπτό απ’ τις αισθήσεις μας, μπορεί να ανακαλέσει μνήμες ή να πυροδοτήσει μια σειρά νέων σκέψεων»

«Το ζητούμενο μέσω της κατά-γραφής είναι να καταφέρεις να ελέγξεις εσύ τις σκέψεις σου»

Π.Α.: Τα ποιήματά́ σας έχουν μια αριθμητική́ ακολουθία. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό́;

Α.β.: Παρατήρησα πως οι αριθμοί έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου· σημαδιακές ημερομηνίες και χρονολογίες δηλαδή. Αν πιαστώ μάλιστα απ’ τη λέξη «ακολουθία» που χρησιμοποιήσατε, οι αριθμοί, κατά κάποιο τρόπο, λειτούργησαν σαν μια κλίμακα πάνω στην οποία έγραψα όλα τα κείμενά μου.

Π.Α.: Τι σας εμπνέει; 

Α.Β.: Μπορεί μια τυχαία πληροφορία ή ακόμα και μια εικόνα να αποτελέσουν αφορμή για να γράψω. Σίγουρα αυτό το κάτι πρέπει να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η έμπνευση μάλλον βρίσκεται στο πώς το καθετί που γίνεται αντιληπτό απ’ τις αισθήσεις μας, μπορεί να ανακαλέσει μνήμες ή να πυροδοτήσει μια σειρά νέων σκέψεων.


 

Π.Α.: Για ποιο λόγο γράφετε; 

Α.Β.: Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως όταν καταφέρω να αποτυπώσω ένα συναίσθημα ή μια σκέψη και να τα μετουσιώσω σε λέξεις, τότε θα τα έχω φέρει σ’ ένα λογαριασμό. Θα ξέρω πώς να τα χειριστώ, για να το πω καλύτερα. Επομένως, η απάντηση που σας δίνω είναι μάλλον από προσωπική ανάγκη. 

Π.Α.: Ο ερωτισμός στην ποίηση ενέχει κινδύνους; 

Α.Β.: Πιστεύω πως ναι. Η ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Ίσως είναι θέμα δοσολογίας ή αισθητικής. Το σίγουρο είναι πως, όταν κανείς επιχειρήσει να γράψει ένα ερωτικό ποίημα, οφείλει να έχει στο νου τα όρια που θέλει ν’ αγγίξει. Το ίδιο σαφώς ισχύει και με τη συναισθηματολογία. Ο έντονος λυρισμός είναι εξίσου επικίνδυνος.  

Π.Α.: Ποιο ποίημά σας θα αφιερώνατε στον εαυτό́ σας;

Α.Β.: Αν η ερώτηση απευθύνεται στα ποιήματα του βιβλίου μου Τριάντα τρία Αντι-κείμενα απ’ τις εκδόσεις συρτάρι, θα σας έλεγα ότι όλα τα κείμενα έχουν κάτι δικό μου. Ακόμα κι εκείνα που δεν αντανακλούν εμένα ως πρόσωπο ή τη δική μου ζωή ως συνθήκη ζωής. Ό, τι γράφω όμως, με αφορά. Και για να μην αφήσω μετέωρη την απάντηση, ξεχωρίζω το ποίημα «έντεκα» από τη συλλογή καθώς επίσης και τη «χρονολογία».

Στιγμιότυπο 2020-02-29, 09_34_50.webp

Η Άννα Βασιάδη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή

Π.Α.: Ποια συνθήκη δεν σας γεννά καμιά έμπνευση και γιατί;

Α.Β.: Η πολιτική. Δεν είναι πως δεν με αφορά· το αντίθετο. Ακριβώς επειδή θεωρώ ότι η πολιτική αγγίζει εξαιρετικά ευαίσθητες χορδές, δεν αποτολμώ να γράψω κάτι σχετικό. Άλλωστε οι συνθήκες αλλάζουν άρδην και ό,τι γράψεις, πολύ εύκολα  μπορεί να γίνει ανεπίκαιρο. 

Π.Α.: Η λογοτεχνικότητα είναι ταλέντο;

Α.Β.: Η «καλλιτεχικότητα» είναι. Εννοώ πως ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ένας καλλιτεχνικός νους την πραγματικότητα είναι σίγουρα διαφορετικός. Εφόσον η συγγραφή είναι μορφή τέχνης, τότε υποθέτω πως ναι, αν όχι ταλέντο, κάτι υπάρχει που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έμφυτο. Να σημειώσω ωστόσο, ότι όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στη συγγραφή χρειάζεται πολλή δουλειά και εξάσκηση. Θα έλεγε κανείς ότι το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Όσο σπουδαίος κι αν είναι ένας καλλιτέχνης -επομένως και ο συγγραφέας- θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει.

Π.Α.: Στην εποχή της πανδημίας η ποίηση τι θέση έχει;

Α.Β.: Θα έλεγα πολύ σημαντική. Η ποίηση είναι το απόσταγμα της εποχής της. Είναι βέβαιο πως οι δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία θα αφήσουν τραύματα στον ψυχισμό των ανθρώπων. Μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθεί. Από την άλλη μεριά, ως αναγνώστες, μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στην ποίηση και να την αφήσουμε να λειτουργήσει ως καταφύγιο.

Π.Α.: Ποια είναι η μεγαλύτερη απόφαση που έχετε πάρει μέχρι τώρα;

Α.Β.: Δεν είναι εύκολο ν’ απαντήσω γιατί ανάμεσα στις μεγάλες αποφάσεις συγκαταλέγεται και η απόφαση να γίνω γονιός. Ωστόσο, για να το φέρω πιο κοντά στην κουβέντα μας σήμερα, παραδέχομαι ότι για μένα ήταν πολύ σημαντική απόφαση να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο. Έπρεπε να νικήσω τη συγγραφική μου εσωστρέφεια και να μάθω να επικοινωνώ πιο μύχιες σκέψεις. Ένιωσα ότι άνοιξα μια νέα πόρτα.

Π.Α.: Σας ευχαριστώ πολύ.

 

10151377_10155645465484372_4206439053815

Πάνος Αντωνόπουλος

BA in Journalism

BA in Greek Culture Studies

MSc in Creative Writing

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page