ἐν βιβλίῳ

Schudson Michael

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Παρά την κριτική που έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η δημοσιογραφία έχει σημασία. Έχει σημασία, υποστηρίζει ο Schudson, διότι προσανατολίζει καθημερινά τους ανθρώπους στους περίπλοκους και εναλλασσόμενους κόσμους που ζουν. Έχει σημασία επειδή προσφέρει μια επικεντρωμένη στα γεγονότα, τεκμηριωμένη προσέγγιση στα συναφή δημόσια ζητήματα. Έχει σημασία διότι ελέγχει τους ισχυρούς, ιδίως όσους κυβερνούν, και μπορεί να τους πιέσει με δυσάρεστες αλήθειες στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν. Η διαφθορά περιορίζεται, οι άφρονες πρωτοβουλίες σταματούν, ο δημόσιος κίνδυνος αποτρέπεται εξαιτίας όσων κάνουν οι δημοσιογράφοι.

Αυτό το βιβλίο προκαλεί τους δημοσιογράφους να σκεφτούν σοβαρά γι’ αυτό που πραγματικά κάνουν. Προκαλεί το επιφυλακτικό κοινό των ειδήσεων να είναι προσεκτικό όχι μόνο με τη μεροληψία των μέσων, αλλά και με τις δικές του προκαταλήψεις και το πώς αυτές μπορούν να διαστρεβλώσουν τη σκέψη του. Και διατηρεί την ελπίδα ότι η δημοσιογραφία θα είναι, στα χρόνια που έρχονται, ένα μονοπάτι για φιλόδοξους, φιλοπερίεργους νέους και νέες που αγαπούν τις λέξεις, τις εικόνες ή τους αριθμούς και επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τη δημόσια συζήτηση με ήδη γνώριμους τρόπους, ή με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί.

Ο Michael Schudson είναι καθηγητής στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων σχετικά με την ιστορία και την κοινωνιολογία των αμερικανικών ειδησεογραφικών μέσων, της διαφήμισης, του σκανδάλου Watergate και της πολιτιστικής μνήμης. Έχει υπάρξει Guggenheim Fellow και Genius Fellow του Ιδρύματος MacArthur. Το 2004 έλαβε το βραβείο Murray Edelman για την πολύχρονη συνεισφορά του στην πολιτική επικοινωνία από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών. Είναι συχνός συνεργάτης των The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times, Newsday και Financial Times με άρθρα γνώμης.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135