
ἐν βιβλίῳ

Χρίστος Γούδης
ΠΛΑΤΩΝΟΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»
Μια λακωνική προσέγγιση σε µια λακωνική αντίληψη
περί πολιτείας
Αν βιώνετε την κρίση, µη διερωτάσθε για το ποιος φταίει. Γιατί η κρίση είναι πρωτίστως πνευµατική, ψυχική και πολιτισµική. Κι αυτό γιατί όλοι εµείς, σαν άλλοι Ποσειδωνιάται, «την γλώσσα την ελληνική ξεχάσαµε τόσους αιώνας ανακατευµένοι µε Τυρρηνούς, και µε Λατίνους, κι άλλους ξένους». Κι αποκοπήκαµε από την ελληνικότητά µας, αυτή που εξέπεµψαν κατά τον χρυσό αιώνα της ιστορίας µας οι αυθεντίες του ανθρώπινου πνεύµατος, µιλώντας τη γλώσσα µας, σµιλεύοντας την ιδιοπροσωπία µας και ανυψώνοντας την ψυχή µας στον κόσµο των Ιδεών, µακράν των εφήµερων και φθαρτών επιδιώξεων της καθηµερινότητας των µυωπικών οριζόντων.
Καλούµαστε σήµερα να ξαναβρούµε την προγονική κληρονοµιά µας και να σηκώσουµε το βάρος της. Γιατί δεν αρκεί ότι γεννηθήκαµε Έλληνες, πρέπει να φτάσουµε στο ύψος που αρµόζει στους Έλληνες. Η πλατωνική «Πολιτεία», το περί αρετής και δικαιοσύνης κορυφαίο έργο τού κατ’ εξοχήν οικουµενικού φιλοσόφου, µας δείχνει τον δρόµο της αναζήτησης ενός καλύτερου σήµερα. Αρκεί να τη γνωρίσουµε και να την κατανοήσουµε. Αυτό επιδιώκουµε µε το παρόν έργο.
Το έργο που κρατάτε στα χέρια σας κρυσταλλοποιεί και επιµερίζει την ουσία, τα νοήµατα, τις επιδιώξεις και τις µεταφυσικές θεωρήσεις της πλατωνικής «Πολιτείας», µε λόγο και τρόπο λιτό, λακωνικό, σύγχρονο, πλαισιωµένο συνάµα µε παρενθετικές προτάσεις-κλειδιά στο πρωτότυπο κείµενο, µε στόχο να αποτελέσει ταυτόχρονα και µέσο και σκοπό, µέσο δηλαδή για να επιτύχουµε τον σκοπό µας, να επανακτήσουµε την ταυτότητά µας, τον ενάρετο τρόπο ζωής, ατοµικά και συλλογικά, ως πρόσωπα και ως κοινωνία.
Η πλατωνική «Πολιτεία» είναι το ιερό ευαγγέλιο των Ελλήνων και κανείς µας δεν δικαιούται να µην το γνωρίζει, αν θέλει να αισθάνεται «τῷ ὄντι Ἕλληνας».
