top of page

ἐν βιβλίῳ

 

Tο Αλφαβητάρι της Ζωής, ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αραβικά και φαρσί.

 

 

Πρόκειται για ένα αλφαβητάρι, μια μεγάλη ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, που αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να προσφέρει ένα μικρό βοήθημα στα παιδιά που έρχονται από τις χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο και προσπαθούν να επιβιώσουν, να μάθουνε ελληνικά και να επικοινωνήσουν.

Αφετέρου να δημιουργήσει μια κοινή γλώσσα για όλους, ένα λεξιλόγιο που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε αν θέλουμε να μοιραστούμε ειρηνικά τον κόσμο μεταξύ μας και με τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Η επιδημία που ζήσαμε υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να μοιραστούμε όλα τα έθνη μια κοινή γλώσσα: αυτή της προστασίας της φύσης. Όσο αγνοούμε λέξεις όπως «οικοσύστημα», «ισορροπία», «βιοποικιλότητα» τόσο θα επεκτείνουμε αλόγιστα την αυτοκρατορία μας εις βάρος των άλλων ενοίκων της Γης. «Ο καθένας στη θέση του», υπαγορεύει ο νόμος της φύσης. Ο εκδιωχθείς όμως θα μεταφέρει και τις αρρώστιες του μαζί. Και τότε...

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν περίπλοκα και δύσκολα, ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Από το Άλφα, για την Ανακύκλωση. Η φύση είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δε ρυπαίνει.

Ως το Ωμέγα θα έχουμε βουτήξει στους ωκεανούς, θα έχουμε γλιστρήσει στους πάγους των πολικών περιοχών και θα έχουμε αλλάξει συνήθειες ώσπου να πούμε ΑΒΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ!

Ύστερα θα σκεφτούμε πως είμαστε μονοδιάστατοι και βαρετοί. Γιατί ο κόσμος δεν διαβάζεται πάντα από τα αριστερά στα δεξιά. Αλλά και αντίστροφα. Κι έτσι θα διαβάσουμε και τις άλλες γλώσσες του βιβλίου χωρίς να καταλαβαίνουμε γρι! Στην αρχή. Γιατί σιγά σιγά θα αναδυθεί το δάσος, η θάλασσα, ο αέρας και ο ήλιος μέσα από το άγνωστο κείμενο. Οι εικόνες δίνουν την ερμηνεία.

Το βιβλίο αυτό είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας. To έγραψε η Ελένη Σβορώνου, το πίστεψε ο Πάνος Χριστοδούλου ο διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το έδωσε στην παιδαγωγική ομάδα του Δικτύου που το δοκίμασε στην πράξη, στα εκπαιδευτικά του προγράμματα, το εικονογράφησε ο Βασίλης Χατζηρβασάνης, το μετέφρασε στα φαρσί o Aman Nazari
 
και στα αραβικά o Hesham Omar και το επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπακώστας. Τη γραφιστική επιμέλεια ανέλαβε ο Δημήτρης Χαλκιόπουλος. Τις δραστηριότητες για τους εμψυχωτές και εκπαιδευτικούς έγραψε η Κούλα Πανάγου μαζί με τους συνεργάτες εθελοντές του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το εισαγωγικό σημείωμα στις δραστηριότητες έγραψε η καθηγήτρια Λήδα Στεργίου. Την έκδοση υποστήριξε το Ίδρυμα A.K. Λασκαρίδη και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έφτιαξαν ένα ακόμη βιβλίο με μεράκι και άποψη για τον κόσμο μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page