top of page

ἐν βιβλίῳ

Ντέστινι

Γιώργος Ζώτος

Εκδόσεις Βασιλείου

 

Η Ντέστινι, είναι ένα κορίτσι δεκαοχτώ ετών από τη Νιγηρία, ορφανή από πατέρα, που ζει σε άθλιες συνθήκες και που αποφασίζει να πάει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Το όνειρο της Ευρώπης και της καλύτερης ζωής μοιάζουν τόσο πιθανά…

Η Ντέστινι είναι ένα κορίτσι που πέφτει θύμα του sex trafficking, δηλαδή της σωματεμπορίας, του αδικήματος του εξαναγκασμού (με βία, απειλές και εξαπάτηση) μιας γυναίκας να εκδίδεται ως πόρνη.

Το βιβλίο περιγράφει την πορεία μιας γυναίκας, το ξεκίνημα της από το χωρίο της και όλη την πορεία της μέχρι να φτάσει τελικά στην Αθήνα και να εκδίδεται στη Σωκράτους. Στις πρώτες σελίδες αυτής της συγκλονιστικής διαδρομής ο Γιώργος Ζώτος γράφει: «Βασισμένο σε αληθινή ιστορία». Κατόπιν μιας μικρή έρευνας στο διαδίκτυο, σε έγκριτα άρθρα καθώς και σε πανεπιστημιακές εργασίες με  θέμα τη σωματεμπορία ανακάλυψα ότι όλη η βάση της ιστορίας της Ντέστινι είναι αληθινή και πως δεν πρόκειται τελικά για την ιστορία μίας και μόνο γυναίκας.

Όσον αφορά στο θέμα του βιβλίου λοιπόν, την ιδέα του, είναι ασύλληπτο το ότι στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένας άλλος κόσμος, σκοτεινός, γεμάτος δυστυχία, κακοποίηση, βία. Είναι αποκαλυπτικό,  να αναγνωρίζει κανείς αυτά που βλέπει σε ταινίες, στον τόπο του!

Ο συγγραφέας δείχνει στο βιβλίο αυτό όλα τα επίπεδα του εξαναγκασμού των γυναικών αυτών από αδίστακτα κυκλώματα που χρησιμοποιούν σαν όπλα τη βία σε όλα τα επίπεδα, (σωματική και ψυχολογική), που απειλούν τις ίδιες αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που εξαπατούν προσδίδοντας στη φρίκη ένα παραπλανητικό  πρόσωπο.

Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα έργο με έντονα  νατουραλιστικά στοιχεία: Η ηρωίδα είναι μια φτωχή κοπέλα που τελικά γίνεται πόρνη, ο κόσμος της είναι σκληρός και σκοτεινός, οι καταστάσεις που βιώνει ακραίες.  Οι αντιθέσεις στο έργο  πολλές. Η τρυφερότητα και η ευαισθησία αυτών των γυναικών, έρχεται μόνιμα σε ρήξη με το σκοτεινό περιβάλλον τους.

Το κείμενο δεν έχει καμία διάθεση διδακτισμού και διακρίνεται από  μεγάλο σεβασμό για τη γυναικεία φύση. Αποφεύγεται κάθε στοιχείο επίπλαστης ή προκλητικής χυδαιότητας.  Δεν παραλείπεται η φιγούρα ενός άνδρα με πολύ τρυφερά και ανθρώπινα στοιχεία. Ενός άνδρα ιππότη, που δίνει μια ζεστή ανάσα στο κείμενο. Επίσης στο πλαίσιο της αφήγησης παρουσιάζεται η γενικότερη εικόνα της κοινωνίας  που πάσχει και της εξουσίας (σε πολλές μορφές) που εκμεταλλευόμενη την ισχύ της διασύρει σε βούρκο όχι μόνο την ηρωίδα του έργου αλλά και ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.

Λόγω της αρχικής τους γραφής για κινηματογραφικό σενάριο, τα κεφάλαια του βιβλίου είναι μικρά και διαβάζεται εύκολα, χωρίς να μπερδεύει ή να δυσκολεύει τον αναγνώστη.

Είναι ένα βιβλίο που το προτείνω ανεπιφύλακτα. Εκπροσωπεί το είδος των βιβλίων που προσφέρουν μια αφύπνιση, που βάζουν τον αναγνώστη σε ένα νέο κόσμο. Είναι ένα βιβλίο που δεν το αφήνει κανείς εύκολα από τα χέρια του και σίγουρα δεν το ξεχνά μετά.

Στιγμιότυπο 2018-09-09, 07.38.04.png

Έφη Γεωργάκη

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης "Ράμπα"

BA in European Culture Studies

MSc in Creative Writing

Στιγμιότυπο 2020-11-20, 7.48.19 πμ.png

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page