top of page

ἐν βιβλίῳ

13719.jpg

Επιδημίες και κοινωνία
Από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι σήμερα

Frank Μ. Snowden

 

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Το Επιδημίες και κοινωνία, νo 1 στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τα βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε για να τοποθετήσουμε την πανδημία του κορονοϊού στο σωστό της πλαίσιο, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα μαζικά ξεσπάσματα λοιμωδών νόσων διαμόρφωσαν την κοινωνία, από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι σήμερα.

Διεξοδική διερεύνηση του αντίκτυπου των επιδημικών νόσων, το βιβλίο αυτό, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική τον Δεκέμβριο του 2019, αποκαλύπτει με ποιους τρόπους αυτές οι νόσοι όχι μόνο επηρέασαν την ιατρική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, αλλά μεταμόρφωσαν επίσης τις τέχνες, τη θρησκεία, την ιστορία των ιδεών και τον πόλεμο. Ο Snowden θίγει θέματα όπως η εξέλιξη των ιατρικών θεραπειών, η λογοτεχνία της πανώλης, η φτώχεια, το περιβάλλον και η μαζική υστερία. Δεν αναπτύσσει μόνο την ιστορική διάσταση νόσων όπως η ευλογιά, η χολέρα και η φυματίωση, αλλά εξετάζει και τις επιπτώσεις πρόσφατων επιδημιών, καθώς και το ζήτημα της παγκόσμιας ετοιμότητας ενώπιον της νέας γενιάς νοσημάτων, ενώ σε έναν νέο πρόλογο πραγματεύεται και την παγκόσμια απειλή της COVID-19.

Ο Frank Μ. Snowden είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Στα προηγούμενα βιβλία του περιλαμβάνονται τα The Conquest of Malaria: Italy, 1900-1962 και Naples in the Time of Cholera,1884-1911.

«Η αρχική έκδοση του βιβλίου συνέπεσε με την εκδήλωση της πανδημίας COVID-19. Για πολλούς, υπήρξε ένα πολύτιμο εγχειρίδιο, ενώ είναι δεδομένο ότι σε αυτό ανέτρεξαν στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο, τα οποία κλήθηκαν να διαχειριστούν πτυχές της πανδημίας στην Ελλάδα.

»Το βιβλίο περιλαμβάνει τα κύρια πανδημικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία μαζί με τις βασικές ιστορικές και κοινωνιολογικές τους επιδράσεις. Κυρίως, καθιστά σαφές στον αναγνώστη ότι η κάθε πανδημία άφησε το στίγμα της για πολλά χρόνια μετά το τέλος της. Αρκετές δε άφησαν το στίγμα τους σε καθημερινές συμπεριφορές και αλληλεπιδράσεις έως και σήμερα. [...] Με δεδομένα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, το βιβλίο του Frank Snowden αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα συγγράμματα της εποχής που διανύουμε».

Από τον πρόλογο του Κυριάκου Πιερρακάκη

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ ΙΣΤΟΡΙΑ ISBN: 978-960-16-9719-2 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 704 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 32,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

«Ο Snowden εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους τα ξεσπάσματα των νόσων διαμόρφωσαν τα πολιτικά πράγματα, συνέτριψαν επαναστάσεις και παγίωσαν φυλετικές και οικονομικές διακρίσεις. Η αφήγησή του είναι γιγαντιαίου εύρους, απλώνεται σε πολλούς αιώνες και ηπείρους και παράλληλα επιχειρεί να εξηγήσει με ποιους τρόπους επέτρεψαν οι κοινωνικές δομές στις νόσους να ευδοκιμήσουν».

─Isaac Chotiner, New Yorker


«Μια εξαιρετικά χρήσιμη, εκτεταμένη ανασκόπηση των πολλαπλών δεσμών ανάμεσα στις επιδημικές

νόσους και στην ιστορική αλλαγή και εξέλιξη». Choice

«Διαφωτιστικό και εποικοδομητικό, γεμάτο συναρπαστικές λεπτομέρειες. [...] Μια υπέροχη –και τρομακτική– περιγραφή μιας πανίσχυρης και πάντα παρούσας απειλής για την ανθρωπότητα».

─ Glenn Altschuler, Florida Courier «Έξοχο, αφυπνιστικό». ─ Paul Kennedy,Wall Street Journal

«Εξαιρετικά καλογραμμένο, επίκαιρο και συναρπαστικό». Financial Times,Best Books of 2020

«Η Γη είναι ο πλανήτης όπου 100 εκατομμύρια κορoνοϊοί μπορούν άνετα να χωρέσουν επάνω στην κεφαλή μιας καρφίτσας. Το ακόμα “χειρότερο” είναι ότι την Ιστορία των αυτοκρατοριών, των τεχνών και των θρησκειών δεν τη γράφουν οι ηγέτες ή οι λαοί, όπως πιστεύουμε. Την Ιστορία τη γράφουν τα μικρόβια. Στο νέο βιβλίο του, το Magnum Opus, ο καθηγητής του Yale Φρανκ Σνόουντεν εξηγεί πώς και γιατί τα μικρόβια γράφουν την Ιστορία, αφού οι αλλαγές που προκαλούν είναι οριστικές και μη αναστρέψιμες».

─Παύλος Παπαδόπουλος, Καθημερινή

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page