
ἐν βιβλίῳ
Ανοιχτό-τέλος στο μάθημα των θρησκευτικών. Μια φιλολογική παρέμβαση
Η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό είναι καθοριστική, εξελικτική και μπορεί από φόβο και δέος να μετατραπεί σε αγάπη και συνεχή αναφορά και αναζήτηση. Σημαντικό ρόλο έρχεται να παίξε το μάθημα των θρησκευτικών που παραδίνεται από την παιδική ηλικία και εδώ επιχειρείται μια διαθεματική προσέγγιση από φιλολογική σκοπιά που στόχο έχει να το εμπλουτίσει και όχι να τα ακυρώσει και να το αποδυναμώσει. Προσπάθεια θα καταβληθεί επίσης να μη θεωρηθεί αιρετικό το κείμενο μου, άνκαι αυτό εναπόκειται στην προσωπική αντίληψη της θρησκείας από τον καθένα.
Ως φιλόλογος είναι ανάγκη να καταστήσω το άρθρο μου ιστορικό και να επισημάνω πως οι πρώτες οικουμενικές σύνοδοι τον 4ο αιώνα και μετέπειτα αιώνα συγκαλέστηκαν για να προστατεύσουν το δόγμα από τις αιρέσεις γύρω από τη φύση του Χριστού, π.χ ο Αρειανισμός που αμφισβητούσε τη θεότητα του Χριστού, για να αναφέρω τουλάχιστον μία σύνοδο και μια αίρεση δεδομένου ότι οι διαμάχες συνέχισαν για πολλούς αιώνες μετά. Επί του θέματος, δεν νομίζω να είναι αιρετικό εάν προστεθούν στη διδασκαλία των θρησκευτικών φυσικά φαινόμενα όπως η κβαντική διεμπλοκή, η επίδραση της παρατήρησης και της ανάδρομης αιτιότητας. Παρότι φιλόλογος, με τη μικρή βοήθεια ενός φυσικού και μετά την ανάγνωση των δύο βιβλίων του Robert Lanza, biocentrism, και το δεύτερο του βιβλίου beyond biocentrism τα οποία μου πήρε δύο χρόνια να διαβάσω αλλά κατάφερα να τα καταλάβω, γιατί πρόκειται για εξαίρετο συγγραφέα, θα προσπαθήσω να εξηγήσω. Στην κβαντική φυσική υπάρχουν φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική, ένα από αυτό είναι το double-slit experiment κατά το οποίο τα ηλεκτρόνια αλλάζουν την συμπεριφορά τους όταν παρατηρούνται από κάμερα, τρόπον τινα γνωρίζουν ότι παρατηρούνται(το φαινόμενο ονομάζεται επίδραση της παρατήρησης, observation effect). Επίσης δύο σωματίδα που χωρίζονται από τεράστια απόσταση επικοινωνούν και πορεύονται μαζί (το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή quantum entanglement). Τέλος το τρίτο, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο το μέλλον επιδρά στο παρελθόν κάποιων σωματιδίων επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους (ανάδρομη αιτιότητα), αυτό όμως που υπάρχει και είναι παντοδύναμο είναι το παρόν, τουλάχιστον κατά την ερμηνεία του φυσικού Robert Lanza. Λόγω της ειδικότητας μου δεν μπορώ να εξηγήσω με περισσότερη λεπτομέρεια τα φαινόμενα αυτά. Είναι θεμιτό αυτά τα φαινόμενα να συμπληρώσουν το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο θεωρώ απαραίτητο για τη διαμόρφωση των παιδιών και για την πυρόσβεση των προβλημάτων στην κοινωνία.
Συμπληρώνοντας, θεολόγοι, ερμηνεύουν τις γραφές προσπαθώντας να συγκεράσουν επιστημονικές θεωρίες για το σύμπαν με τα θρησκευτικά, δεν πρέπει να είναι αλληλο-αποκλειόμενα, εξάλλου νομίζω ως φιλόλογος μιλώντας ότι η θέση της παλαιάς διαθήκης δεν είναι η ίδια με αυτή της Καινής. Ακόμη μια προσπάθεια και αλληλοσυμπλήρωση των υπερφυσικών φαινομένων είναι και η παράθεση των θαυμάτων. Αναφέρεται από πολλούς η διενέργεια θαυμάτων, ορθώς και με καλή πίστη θα ήθελα να προσθέσω ότι θαύματα με την έννοια του ιατρικού ανεξήγητου γίνονται όχι μόνο σε ορθόδοξους αλλά και σε άλλα δόγματα χριστιανικά, για να αναφέρω αυτά που γνωρίζω και κάποια από αυτά βρίσκονται και στο youtube διάλυση εγκεφαλικού όγκου. Όμως πέρα από τη θεία επενέργεια, που δεν τη δέχονται όλοι, εγώ προσωπικά την πιστεύω, πρέπει να τονίζεται η δύναμη της πίστης στην ψυχολογία του ανθρώπου, ακόμη και οι γιατροί δεν γνωρίζουν μέχρι που ξεκινά και πού τελειώνει η επίδραση της ψυχολογίας στο σώμα.
Κλείνοντας, το βιβλίο του βιοκεντρισμού, το οποίο συστήνω αναφέρει τα υπερφυσικά φαινόμενα, θεωρεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τεράστια δυναμική, έτσι δεν μπορεί να καταστραφεί, αλλά καταλήγει ότι είναι αγνωστικιστής ως προς την ύπαρξη Θεού, συγκεκριμένα στο πρώτο του βιβλίο, το biocentrism, keys to understanding the universe. Είναι όμως ένα βιβλίο που εξηγεί τα υπερφυσικά φαινόμενα, πιστεύει στη συνέχιση της ζωής για αυτό και το συστήνω. Αλήθεια, μετά από όλα αυτά, έχει πραγματικά σημασία αν ο Χριστός είναι Θεός ή άνθρωπος; Εάν η διδασκαλία του σε βρίσκει λίγο πριν το απόλυτο σύμφωνο (και εδώ έρχεται να συνεργαστεί η φιλολογία με τη φιλοσοφία) τότε μπορείς να τον θεωρείς Θεό και να πιστεύεις και στα θαύματα.
Ειρήνη Χριστοφόρου

Ειρήνη Χριστοφόρου
MA (UCL) Mphil (Univ. of Manchester) στην Kλασική Φιλολογία
