top of page

ἐν βιβλίῳ

Θέλω Αστυνομικούς και Όχι Μπάτσους

 

Όλοι είμαστε επηρεασμένοι με τις σκηνές που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες. Είδαμε πολλά, ακούσαμε ακόμη περισσότερα και όπως είναι φυσικό σκέψεις κατέκλυσαν το μυαλό μας. Δε θέλω να αναφερθώ στο ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Υπάρχουν άνθρωποι πιο σοφοί από εμένα για να απαντήσουν σε τέτοια ερωτήματα. Ούτε με νοιάζει κιόλας να προσπαθήσω να σε πείσω υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης και φαντάζομαι ούτε και σένα.

 

Αυτό που θέλω, είναι να εκφέρω την άποψή μου για το τι είδους προστασία χρειάζομαι από το κράτος το οποίο συντηρώ και πληρώνω. Γιατί η ουσία της αστυνομίας, σαν έννοια, είναι να  προστατεύει την κοινωνία (δηλαδή όλους εμάς). Να την προστατεύει όμως από τι; Όχι από κάποιον εξωτερικό εχθρό, αυτός είναι ο ρόλος του στρατού. Από κάποιον εσωτερικό εχθρό τότε. Να προστατεύει την κοινωνία από την κυβέρνηση; Να την προστατεύει από την αστυνομία την ίδια; Από εμένα και εσένα; Πριν δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα όμως, ας ασχοληθούμε και λίγο με τον τίτλο. Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στους Αστυνομικούς και στους Μπάτσους;

 

Αστυνομικός είναι ένας εργαζόμενος άνθρωπος, που είναι υπεύθυνος να επιβάλει τους νόμους που έχει η εκάστοτε κοινωνία. Αστυνομικός είναι ένα όργανο, που λαμβάνει εντολές από ανωτέρους του, για το που και το πως θα δράσει. Δεν εμφανίστηκαν ουρανοκατέβατοι, ούτε ξύπνησαν μια μέρα ξαφνικά και είπαν εμείς από δω και στο εξής θα εφαρμόζουμε το νόμο. Η κοινωνία τους έφερε, η κοινωνία τους έδωσε το δικαίωμα να οπλοφορούν, η κοινωνία τους έθεσε υπεύθυνους να ελέγχουν αν οι νόμοι της τηρούνται από όλα τα μέλη της.  Οι Αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι όπως εγώ και εσύ. Έχουν ωράριο, κάποιο πόστο, έναν υπεύθυνο να τους λέει τι θα κάνουν. Πολλοί από αυτούς έχουν οικογένειες, έχουν μισθό και με αυτόν προσπαθούν, όπως ο καθένας μας, να επιβιώσουν. Αυτοί, εργάζονται μέσα σε μια κοινωνία σκάρτη, όπως εγώ και εσύ, έχουν συνεργάτες που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, όπως εγώ και εσύ, έχουν ανωτέρους που αδιαφορούν για αυτούς και κοιτούν μόνο το συμφέρον τους, όπως εγώ και εσύ. Θέλουν να συλλάβουν τον/την βουλευτή που κάνει κατάχρηση της εξουσίας του/της, αλλά τους το απαγορεύουν. Θέλουν να βάλουν στη φυλακή τους συναδέλφους τους που παρανομούν, αλλά φοβούνται για τις οικογένειές τους. Όπως εγώ και εσύ.

 

Από την άλλη, Μπάτσος είναι ένας ανήθικος εργαζόμενος. Είναι ένας εργαζόμενος που η κοινωνία του έδωσε μια αρμοδιότητα την οποία εκμεταλλεύεται. Μπάτσος είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που του έδωσε η κοινωνία, για να εκφοβίσει τους πολίτες. Για να νιώσει ανώτερος από εσένα και εμένα. Ο Μπάτσος είναι εθισμένος με την εξουσία. Θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους υπόλοιπους εργαζομένους, γιατί στο γοφό του υπάρχει ένας μηχανισμός που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει μια ζωή. Όπως τη δική σου και τη δική μου. Μπάτσος είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει την εξουσία του, για να βγάλει περισσότερα λεφτά από εκείνα που του προσφέρει η κοινωνία. Θα παρέχει “προστασία” σε μαγαζιά, θα ζητήσει μίζα για να διευκολύνει μία υπόθεσή, θα εκβιάσει απλούς ανθρώπους. Όπως εμένα και εσένα. Ο Μπάτσος θέλει να πάει σε μια πορεία, μια διαδήλωση, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, όχι για να προστατέψει, αλλά για να εκτωνώσει τα νεύρα του, να βγάλει το άχτι του, να επιβάλει την εξουσία του. Μπάτσοι υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Το ξέρουμε από πρώτο χέρι εγώ και εσύ.

 

Εγώ λοιπόν δε θέλω να μου παρέχει το κράτος Μπάτσους. Θέλω να μου παρέχει Αστυνομικούς. Θα στέκομαι πάντα στο πλευρό των Αστυνομικών και θα είμαι πάντα απέναντι από τους Μπάτσους. Δε θα κάτσω να μετρήσω πόσοι είναι οι Αστυνομικοί και πόσοι οι Μπάτσοι. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι γι αυτό. Ξέρω όμως πως δεν είναι όλοι οι Αστυνομικοί Μπάτσοι. Έχω γνωρίσει Αστυνομικούς. Υπάρχουν και προσπαθούν για μια καλύτερη κοινωνία, όπως προσπαθούμε εγώ και εσύ. Επίσης, δε θέλω το κακό των Μπάτσων. Δε θέλω κανενός το κακό. Οι Μπάτσοι δεν ήρθαν από άλλον πλανήτη, ούτε βγήκαν από τα έγκατα κάποιας κόλασης. Είναι άνθρωποι, όπως εγώ και εσύ. Έχουν γονείς, πήγαν σχολείο, έδωσαν πανελλήνιες. Μπορεί να έχουν ψυχολογικά, μπορεί να έχουν κακοποιηθεί όταν ήταν μικροί, μπορεί κανείς να μην τους έδωσε αγάπη. Όπως θα μπορούσε να συμβεί σε μένα και σε σένα. Δεν είναι δικαιολογία, απλά η πραγματικότητα.

 

Όσον αφορά την ερώτηση: «Από ποιον μας προστατεύει η αστυνομία;», η απάντηση είναι πως η αστυνομία μας προστατεύει από τη βίαιη φύση του ανθρώπου. Αυτή που κάνει έναν Μπάτσο να χτυπάει αλύπητα έναν πολίτη. Αυτή που κάνει μια ομάδα εγκληματιών να χτυπήσουν αλύπητα έναν Αστυνομικό. Αυτή που κάνει εμένα και εσένα να αλληλοσκοτωνομαστε. Αυτή η βίαιη φύση είναι που φοβάται η κοινωνία. Αυτή η βίαιη φύση είναι που μετατρέπει έναν Αστυνομικό σε Μπάτσο και έναν Πολίτη σε Εγκληματία. Σε αυτή τη βίαιη φύση πρέπει να εναντιωθούμε!

Στιγμιότυπο 2021-02-26, 9.41.32 πμ.png

Γιώργος Καναβός

BA Οικονομική Επιστήμη

University of Piraeus 

MSc Supply Chain Management

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page