top of page

ἐν βιβλίῳ

Εκ Περί...Ντροπής Εργασία

«Οι καιροί είναι δύσκολοι. Πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις». «Πρέπει να κάνεις υπομονή τώρα που είσαι νέος, για να έχεις αυτά που θέλεις αργότερα». «Εγώ στην ηλικία σου δούλευα εργάτης και αγόρασα ολόκληρο σπίτι». Είμαι σίγουρος πως τα παραπάνω λόγια τα έχεις ακούσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, σε σχετική κουβέντα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στην εργασία σου. Ξεστομίζονται συνήθως από γονείς, συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, αλλά ενίοτε και από λοιπούς «άσχετους» σε διάφορες συναθροίσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βρισκόμαστε σε κάποιο καφέ, σε κάποιο φιλικό σπίτι (τις παλιές καλές εποχές) και η συζήτηση οδηγείται στο «Πώς πάει η δουλειά;». Εκεί λοιπόν, πολλοί από μας θα απαντήσουμε ότι ο μισθός μειώθηκε, τα καθήκοντα σου αυξήθηκαν λόγω περικοπών, ότι αναγκάζεσαι να δουλεύεις παραπάνω ώρες με τα ίδια λεφτά, ότι ψάχνεις να βρεις κάπου καλύτερα αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση και ούτω καθεξής. Τα γνωρίζετε άλλωστε και μόνοι σας, δε χρειάζεται να σας τα υπενθυμίζω. Τότε λοιπόν θα ακουστούν μερικές από τις φράσεις που προαναφέραμε και θα αναλύσουμε και παρακάτω. Το πρόβλημα παρ’ όλα αυτά δεν είναι ότι συγγενείς και «φίλοι» σου παρέχουν ένα λουτρό αρνητισμού, ούτε ότι ο κάθε άσχετος, που δεν ξέρει τη ζωή σου και δεν έχει ιδέα το τι περνάς, στο παίζει Steve Jobs. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, ακούγοντας όλα αυτά και από διαφορετικές πηγές, ξεκινάς να πιστεύεις πως είναι αλήθεια. Πως δε γίνεται όλοι αυτοί να έχουν άδικο και εσύ δίκιο. Κάποιο πρόβλημα θα υπάρχει σε αυτά που θέλω και κάνω. Δεν εξηγείται αλλιώς. Εξηγείται;

Και όμως εξηγείται. Πριν όμως ξεκινήσουμε να αποδομούμε τα λεγόμενα των life couch της κακιάς ώρας, θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση: Έχεις απόλυτο δίκιο να μην είσαι ευχαριστημένος και χαρούμενος με την εργασία σου. Το γεγονός ότι άλλοι στην ηλικία σου ψάχνουν και δεν βρίσκουν, δεν αποτελεί παράγοντα ευτυχίας. Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ. Το αντίκτυπο των επιλογών ενός ανθρώπου στην επαγγελματική του αλλά και στην προσωπική του ζωή, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν είσαι γκρινιάρης, ούτε αχάριστος επειδή θέλεις το καλύτερο για τον εαυτό σου. Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας προχωρήσουμε.

«Μια χαρά είσαι εκεί που είσαι. Έχεις τη δουλίτσα σου, τι άλλο θέλεις;». «Δε βλέπεις τι γίνεται εκεί έξω; Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα». Τέτοιες και παρόμοιες φράσεις αποτελούν σλόγκαν για τους ανθρώπους που δεν τόλμησαν ποτέ κάτι στη ζωή τους. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που και οι γονείς μας προσφεύγουν σε αυτά τα λόγια, κυρίως γιατί ανησυχούν για το μέλλον μας και θέλουν το «καλύτερο» για εμάς. Είναι φυσικό να σκέφτονται έτσι, μιας και η εποχή στην οποία έζησαν ήταν πολύ διαφορετική. Στην εποχή τους δεν υπήρχε η πολυτέλεια του να επιλέξεις επάγγελμα, πόσο μάλλον να αλλάξεις. Ο λόγος; Είχαν οικογένεια από αρκετά μικρή ηλικία και οι σπουδές δεν ήταν για όλους. Το να έχεις ένα πτυχίο εκείνη την εποχή σου άνοιγε διάπλατα τις πόρτες σε διευθυντικές θέσεις, ακόμη και αν ήσουν 30 χρόνων. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι γονείς μας ήθελαν τόσο πολύ να σπουδάσουμε. Δεν είχε σημασία τι, αρκεί να σπουδάσουμε. Ότι έχει επαγγελματική αποκατάσταση, ότι έχει πολλά λεφτά. «Αυτό θα σε κάνει ευτυχισμένο!». «Κι αν δε με κάνει;» Τότε τι γίνεται; Οι γονείς μας αγαπάνε και πάντα θα θέλουν το καλό μας. Όμως δεν είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σου δώσουν επαγγελματικές συμβουλές. Ακόμα κι αν είχαν επιτύχει στην καριέρα τους, δε σημαίνει ότι ξέρουν πώς λειτουργεί ο εργασιακός κόσμος σήμερα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τρομακτικούς ρυθμούς από την εποχή τους.

Υπάρχει πιθανότητα οι γονείς σου να είναι «μέσα στα πράγματα» και προοδευτικοί, όμως το τι επάγγελμα θα επιλέξεις είναι καθαρά δική σου επιλογή. Ακόμα κι αν αυτή η επιλογή είναι λάθος. Οι γονείς σου έκαναν κι αυτοί τις δικές τους σωστές και λάθος επιλογές, έζησαν δύσκολες καταστάσεις και πολλά ζόρια. Το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ. Να ζήσεις ζόρια, να κάνεις λάθος επιλογές, να μοχθήσεις. Δεν υπάρχει επάγγελμα που να σου προσφέρει ζωή χωρίς δυσκολίες. Δεν υπάρχει εύκολη εργασία χωρίς κούραση. Υπάρχει μόνο η σωστή εργασία για τον κατάλληλο άνθρωπο. Αυτή πρέπει να ψάξεις να βρεις. Το καθήκον των γονιών μας είναι να βρίσκονται στο πλάι μας σε κάθε μας επιλογή. Κι εσύ με τη σειρά σου θα πρέπει να πράξεις αναλόγως όταν θα γίνεις γονιός.

Η επόμενη κατηγορία αφορά στους συναδέλφους. Εργάζεσαι σε κάποια προσωρινή εργασία για να καλύψεις τα έξοδά σου, να προσπαθήσεις όσο μπορείς να μην επιβαρύνεις τους γονείς σου και να έχεις όσο το δυνατόν μια ανεξαρτησία. Και πολύ καλά κάνεις. Θέλοντας ή μη θα έρθει η ώρα που θα συζητήσεις με τους συναδέλφους σου για τα όνειρα σου. Ότι έχεις ξεκινήσει να σπουδάζεις κάτι που πάντα σου άρεσε, που ήταν το όνειρό σου και πως τώρα πήρες την απόφαση να το κυνηγήσεις. Δε διαθέτω κληρονομικό χάρισμα, άλλα μαντεύω θα έχεις ακούσει φράσεις όπως: «Γιατί κάθεσαι και χάνεις την ώρα σου με αυτά;», «Που θα βρεις δουλειά σπουδάζοντας κάτι τέτοιο;» και «Γιατί να φύγεις από ‘δω; Μήνας μπει μήνας βγει έχεις το μισθό σου». Ξαφνικά αρχίζεις και αμφισβητείς την επιλογή σου. Αναρωτιέσαι μήπως όλοι αυτοί έχουν δίκιο. Ανησυχείς μήπως έκανες λάθος που ξοδεύεις τα λεφτά από το μισθό σου, για κάτι που δεν ξέρεις αν θα αποδώσει. Άφησε στην άκρη τέτοιες σκέψεις και αναλογίσου αυτό: Εκείνοι που θα προσπαθήσουν να σε πείσουν να τα παρατήσεις, είναι αυτοί που φοβούνται ότι θα τα καταφέρεις. Και γιατί φοβούνται; Γιατί αυτοί είτε απέτυχαν και δεν συμβιβάστηκαν, είτε δεν προσπάθησαν ποτέ. Γι’ αυτό και πρέπει να σε κάνουν να αποτύχεις. Γιατί όταν τα καταφέρεις, θα τους αποδείξεις πως είναι εφικτό, πως υπάρχει τρόπος και έτσι θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με τον χειρότερο εχθρό τους. Τον εαυτό τους! Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο που δουλεύεις και παράλληλα σπουδάζεις. Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο που κυνηγάς το όνειρό σου και δεν τα παρατάς. Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο που δεν επαναπαύεσαι και προσπαθείς πάντα για το καλύτερο. Συνέχισε και άστους να λένε!

Μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που προσπαθούν να μας επηρεάσουν αρνητικά είναι οι δήθεν φίλοι. Μπορεί να έχει τύχει, σε συζήτηση με φίλο/η να ακούσεις φράσεις όπως: «Μήπως υπερβάλεις λίγο; Είναι πολύ μεγάλη εταιρεία και έχει και καλά λεφτά» ή «Και εγώ στην αρχή έτσι ξεκίνησα, με δυσκολίες, αλλά μετά ανέβηκα». Επίσης, πολύ δημοφιλής είναι και οι φράσεις: «Δεν πειράζει που δουλεύεις πολλές ώρες, έτσι είναι η δουλειά» και «Δεν είναι ανάγκη να δουλέψεις σε αυτό που έχεις σπουδάσει, αρκεί να βρεις μια δουλειά». Καταρχάς, αν αυτά στα λέει κάποιος/α φίλος/η, τότε προσωπική μου άποψη είναι να κάνεις καινούργιες γνωριμίες. Ένας πραγματικός φίλος θα σου πει πάντα την αλήθεια, αλλά θα σε στηρίξει σε οποιαδήποτε απόφαση και αν πάρεις, ακόμη και αν διαφωνεί. Γνωρίζει ότι η ευτυχία δεν έχει τιμή. Γι’ αυτό και θα βρίσκεται εκεί ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που θα περάσεις προσπαθώντας να εκπληρώσεις τους στόχους σου. Κράτα τους κοντά και άσε τους υπόλοιπους που θέλουν να «δειχτούν», που σου κάνουν υποδείξεις για το πώς θα έπρεπε να ζεις τη ζωή σου. Δεν αξίζουν καν της προσοχής σου.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις ακόλουθες φράσεις: «Τι τα θες τώρα εσύ αυτά; Γιατί δεν κάνεις κάνα παιδάκι; Καιρός είναι», «Άντε έχεις αργήσει! Εγώ στην ηλικία σου είχα δύο παιδιά και σπίτι», «Τι τις θες τις σπουδές; Βρες κάνα καλό παιδί να παντρευτείς». Φράσεις που ακούνε κατά κόρον οι γυναίκες, (είπαμε, Ευρώπη Ευρώπη αλλά εδώ είναι Βαλκάνια) αλλά και αρκετοί άντρες (γιατί ως γνωστόν είναι υποχρεωμένοι μέχρι τα 30 τους να έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα). Μην δίνεις σημασία. Αυτές οι φράσεις εκστομίζονται κυρίως από ανθρώπους που έκαναν παιδιά νωρίς, είτε επειδή το ήθελαν είτε επειδή τους ανάγκασαν. Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να θυσιάσουν τα όνειρα τους και να μη ζήσουν τη ζωή τους έτσι όπως την ήθελαν, για να μπορέσουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς, αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι καθόλου ευχάριστη για τους ίδιους. Σίγουρα αγαπάνε τα παιδιά τους, αλλά τα απωθημένα που δημιουργήθηκαν τους στοιχειώνουν και τίποτα δεν μπορεί να κατευνάσει ένα τέτοιο αίσθημα. Γι’ αυτό και έχουν την τάση, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα να προσπαθούν να ανακόψουν οποιονδήποτε προσπαθεί να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν. Εσύ κάνε τις επιλογές σου. Δεν είναι κακό να κάνεις οικογένεια, δεν είναι κακό και να μην κάνεις όμως. Αν προτιμάς να δώσεις προτεραιότητα στα όνειρά σου τότε κάνε το και μην κοιτάξεις πίσω.

Ανακεφαλαίωση

 

Φυσικά και η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι επιεικώς απαράδεκτη και οι συνθήκες στον εργασιακό χώρο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτό όμως δεν πρέπει να σε αποτρέπει από το να προσπαθείς για κάτι καλύτερο. Υπάρχουν καλές δουλειές εκεί έξω, με ωραίο περιβάλλον ή με καλούς μισθούς ή και τα δύο. Αν δεν βρεις κάποια, μπορείς να τη δημιουργήσεις. Γίνε ο εργοδότης που θα ήθελες να έχεις! Δεν έχει σημασία αν έκανες λάθος επιλογές στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σου καριέρας. Δεν είσαι μόνος/η. Το να επιλέξεις τι επάγγελμα σου ταιριάζει στα 18 σου είναι σχεδόν αδύνατον. Ίσως η αρχαιολογία ή ο χορός να μην ακούγονται επαγγέλματα με μέλλον. Το να ακολουθήσεις τα όνειρα σου όμως προμηνύει ένα μέλλον με επάγγελμα! Αν ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς θα βρεις τον τρόπο να τα καταφέρεις. Σίγουρα θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες μέχρι να τα καταφέρεις. Σίγουρα θα χρειαστεί να δουλέψεις σε δουλειές που δε σου αρέσουν μέχρι τότε. Μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς για το καλύτερο. Ένας καθηγητής μου μου είχε πει: Πρέπει να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν!

Γ.Κ.

Στιγμιότυπο 2021-02-26, 9.41.32 πμ.png

Γιώργος Καναβός

BA Οικονομική Επιστήμη

University of Piraeus 

MSc Supply Chain Management

Επικοινωνήστε μαζί μας!

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon

info@envivlio.com

mob : 6944018135

bottom of page