top of page

ἐν βιβλίῳ

«Διαστημικά Τηλεσκόπια: Τα μάτια μας στο Σύμπαν»

Στο 4ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου ο Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής

Δρ Κοσμάς Γαζέας

 

Σήμερα Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, το 4ο webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από το κανάλι του Ιδρύματος στο ΥouΤube. Καλεσμένος ομιλητής αυτή την εβδομάδα θα είναι ο Δρ Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σήμερα κατασκευάζονται ολοένα και πιο ισχυρά τηλεσκόπια στη Γη, ενώ νέα και υπερσύγχρονα διαστημικά τηλεσκόπια παρατηρούν αδιάκοπα τον ουρανό σε όλα τα μήκη κύματος. Υπάρχει άραγε όριο στην τεχνολογική εξέλιξη στο πεδίο της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής; Τι προβλέπεται να ανακαλυφθεί στο μέλλον με τις νέες αποστολές στο Διάστημα;

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον webcast, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν γιατί η εξερεύνηση του Σύμπαντος ήταν γοητευτική από αρχαιοτάτων χρόνων και πώς ο Γαλιλαίος άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Παρατηρησιακής Αστρονομίας από τη στιγμή που έστρεψε το τηλεσκόπιό του στη Σελήνη. Επιπλέον, θα παρουσιαστεί πώς η συνεχής αναζήτηση των μυστικών που κρύβονται στον ουρανό, οδήγησε τον άνθρωπο να δημιουργήσει την κατάλληλη τεχνολογία για την παρατήρηση κάθε γωνιάς του.

Μια ανοικτή συζήτηση για το ευρύ κοινό και τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, στα θέματα της διαστημικής τεχνολογίας και της αστρονομικής οπτικής, που αποκαλύπτει τα μελλοντικά σχέδια του ανθρώπου στο πεδίο της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Λίγα λόγια για τον Δρα Κοσμά Γαζέα : 

Ο Δρ Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε Φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.

Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency - ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.

Σήμερα ο Δρ Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο Σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη

οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το Διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA το 2008. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους 500 επικρατέστερους υποψηφίους διεθνώς.

Επί σειρά ετών (2000-2020) διεξάγει ερευνητικές αστρονομικές παρατηρήσεις από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών (UOAO) και πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις για το κοινό με τίτλο «Βραδιές Κοινού - Αστρονομία για Όλους»

στο Τμ. Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από τον μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival.

Είναι μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union-IAU) και της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛΑΣΕΤ).

 

TAGS:

#Ίδρυμα Ευγενίδου

#αστρονομία

#σελήνη

#Διαστημικά Τηλεσκόπια

#Σύμπαν

#αστροφυσική

#διάστημα

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Γραφείο Τύπου Ιδρύματος Ευγενίδου

Κα Λία Κούτσικα

210 9469 684, koutsika@eef.edu.gr

Κα Ηρώ Δεπάστα

210 9469 615, idepasta@eef.edu.gr

 

Κοσμάς-Γαζέας-1280x800px.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page