top of page

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΣΕΛΟ - ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ

 

Τι ξέρεις από φόβο;

Έχεις νιώσει ποτέ πώς είναι να σε κυριεύει ολοκληρωτικά ένας άλλος άνθρωπος: Να σε ελέγχει;

Αυτό είναι φόβος.

 

Ένα σώμα με δυο χέρια, δυο πόδια και ένα κεφάλι. Όλα άδεια. Όλα μαζί ένα όργανο στα χέρια του πιο «επιδέξιου» μαέστρου. Ένα τσέλο. Στο σχήμα και στο μέγεθός της. Και στις τεντωμένες της χορδές, χαράζεται με το δοξάρι η πιο σπαρακτική μελωδία που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Η κραυγή μιας γυναίκας που νιώθει έρμαιο στα χέρια του δυνάστη της. Η ηρωίδα (Άννα Μωραΐτου) σ’ έναν οδυνηρό μονόλογο καταθέτει τη δική της εμπειρία στα έκπληκτα μάτια του κοινού. Σκίζει τη μεμβράνη του καθωσπρεπισμού και αποκαλύπτει την απέραντη μοναξιά που ένιωσε όταν κανείς δεν μπόρεσε να τη βοηθήσει. Κανένας δε νοιάζεται; Κανένας δεν ακούει;

 

«Όταν εκείνη ερχόταν, εγώ έφευγα».

 

Η σωματική βία δεν χρειάζεται κοσμητικά επίθετα. Έχει από μόνη της τη δύναμη να τσακίσει όποιον τη βιώσει. Η βία, σε όλες της τις μορφές, ξεκινάει από το έλλειμμα του θύτη και καταλήγει στο άδειασμα του θύματος. Κανείς δεν κερδίζει. Η ανάγκη αποδοχής, η επιβολή ελέγχου, οι ανομολόγητες ή καταπιεσμένες επιθυμίες γίνονται γαϊτανάκι και μετουσιώνονται σε ωμή βία απέναντι στο πρώτο ανυποψίαστο θύμα. Η ηρωίδα ξεδιπλώνει τη δική της ιστορία. Πώς η αθωότητά της δεν την προστάτευσε απέναντι στον απόλυτο κίνδυνο. Πώς η προσμονή για την ευτυχία διαψεύστηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η δυνατή ερμηνεία της, η ευρηματική λιτότητα του σκηνικού και ο έντεχνος φωτισμός καταφέρνουν να εμπλέξουν τον θεατή συναισθηματικά. Η αφήγηση και οι λέξεις περνούν  ηχηρά μηνύματα που δεν μπορεί να αγνοήσει η ανθρώπινη συνείδηση.

 

Πρόκειται για μια κοινωνική παράσταση που επιδιώκει την αφύπνιση του κοινού. Γι’ αυτό και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) συνέπραξε με τη θεατρική ομάδα του Νίκου Τουλιάτου «Ηχοποιοί» ώστε να προσφέρουν με τον δικό τους τρόπο τη στήριξή τους στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β). Είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε όλους. Στα θύματα, στους φίλους, στους νέους, στους μεγαλύτερους, στον καθέναν από εμάς που πρέπει να γνωρίζει πώς αντιμετωπίζεται η βία. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί συζήτηση με την ψυχολόγο Κική Πετρουλάκη (Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας) όπου αναλύονται και καταθέτονται γόνιμες σκέψεις.

 

Σύντομη περιγραφή της υπόθεσης: Μια νεαρή γυναίκα από έναν οικισμό στις Άλπεις στην Αυστρία φεύγει από τον τόπο της με προορισμό την λίμνη Κόμο γεμάτη ελπίδες και αισιοδοξία για τον επερχόμενο γάμο της με έναν Ιταλό έμπορο όπως νομίζει… Τι συμβαίνει όμως όταν αποδεικνύεται πως είναι ένας επίδοξος βασανιστής ψυχής και σώματος και η ίδια καταλήγει φυλακισμένη και απομονωμένη σε ένα σπίτι στην καρδιά ενός δάσους στην μέση του πουθενά για δεκατέσσερα μαρτυρικά χρόνια.

Σκηνοθεσία: Νίκος Τουλιάτος

Κείμενο-Ερμηνεία: Άννα Μωραΐτου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ιωάννα Δαρμή, Κατερίνα Μαρκεζίνη

Φωτογραφία: Φρίντα Μπαλίτα

Στιγμιότυπο 2018-09-09, 06.38.49.png

Άννα Βασιάδη

BA in English Language and Literature

MSc in Creative Writing

c.jpg
bottom of page