top of page

ἐν βιβλίῳ...

Στιγμιότυπο 2019-05-20, 12.48.29.png

Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα, 210 3451390

Ο Θείος Βάνιας - Anton Chekhov | BIOS

 

«Ο Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ στη θεατρική σκηνή του BIOS δεν είναι μια ακόμη παράσταση του εμβληματικού κειμένου του σπουδαίου Ρώσσου θεατρικού συγγραφέα.  Είναι ένα κράμα των ιδεών του διαχρονικού έργου, σκηνοθετικής μαεστρίας και υποκριτικής δεινότητας. 

 

Πριν παρακολουθήσουμε μια παράσταση του Τσέχωφ τις περισσότερες φορές είμαστε προετοιμασμένοι για τη δύναμη του κειμένου και την ευκολία με την οποία θα υπερκεράσει οτιδήποτε άλλο. Προς ευχάριστη έκπληξη όλων, η παράσταση αυτή που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο ΒΙΟS, έρχεται να διαψεύσει πανηγυρικά αυτήν την πεποίθηση.

 

Εκκινώντας από τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών ας αναφερθούμε πρώτα στον ίδιο τον Θείο Βάνια που ερμηνεύει ο Κώστας Κουτσολέλος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή  ο θεατής παρατηρεί κάτι καινοτόμο σε αυτήν την προσέγγιση. Ο λόγος και η κίνηση δεν παγιδεύονται στο αδιαμφησβήτητο μεγαλείο του έργου μα το αναδεικνύουν χτίζοντας μια γέφυρα με το παρόν, δίνοντας του την πολυπόθητη συγχρονικότητα. ο Κουτσολέλος δεν πνίγεται στη δίνη του κλασικού αλλά αναδύεται φέρνοντας στο τώρα, στο σήμερα την αλήθεια του κειμένου, φυσικά και αβίαστα. Μια ερμηνεία ζωντανή, δυνατή που δίνει ένα νέο στίγμα στον κλασικό ήρωα.

 

Η Σύρμω Κεκέ αντίστοιχα, η αγαπημένη ανιψιά του θείου Βάνια Σόνια μεταδίδει αριστοτεχνικά τόσο την επιλογή της αγόγγυστης υπομονής όσο και την αίσθηση της φλόγας που την «κατακαίει», μιας φλόγας που απεικονίζεται με απόλυτο τρόπο στη ματιά της ηθοποιού, μιας επιθυμίας που βασανίζει τη συνείδηση του θεατή. Την  εσωτερική ανάγκη - επιθυμία  που την «κατατρώει» βλέπει το κοινό στο βλέμμα της, ένα βλέμμα - πύλη στις ανείπωτες λέξεις του συγγραφέα. Η κινησιολογία της άρτια συνθέτει μια εξαιρετική ερμηνεία.

 

Έμπλεοι συναισθημάτων παρακολουθούν οι θεατές την έκρηξη των δυο αυτών ηρώων σε κομβικό σημείο του έργου που θα «στοιχειώνουν» τη σκέψη τους για καιρό.

 

Στον αντίποδα, οι μειλίχιες ερμηνείες τόσο του ιδεαλιστή γιατρού Μιχαήλ Λβόβιτς Άστροφ που έξοχα ερμηνεύει ο Γιώργης Τσαμπουράκης όσο και της Ανθής  Ευστρατιάδου της Έλενας, δεύτερης γυναίκας του καθηγητή Σερεμπριακόφ  χτίζουν την παράσταση με αυτό που ο ίδιος ο Τσέχωφ υπεραμύνεται αλλά και το κοινό έχει  ανάγκη, «την απόλυτη και τίμια αλήθεια».

 

Ο Γιώργης Τσαμπουράκης με έναν καθαρό και στιβαρό λόγο γίνεται ο εξισορροπητικός παράγοντας των λανθανόντων και υποφωσκόντων προβλημάτων της οικογένειας ενώ ο ίδιος υπομένει τη δική του μοίρα, την οποία κοινωνεί στον θεατή με ψήγματα ειρωνείας και μια ερμηνεία με ακρίβεια και συνέπεια.

 

Η Ανθή  Ευστρατιάδου καταφέρνει το κοινό να τη συγχωρέσει για την επιτυχημένα δοσμένη οκνηρία της Έλενας και να συμμεριστεί τελικά τον κρυφό έρωτα και  επιθυμία της. Πώς; Μα με την άψογη εκφραστικότητά της.

 

Πινελιές υποκριτικής μαεστρίας απαντώνται και από τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου που συνδράμουν στο να υπενθυμίζουν στους θεατές τη θέση του κειμένου στον κανόνα που δικαιωματικά του ανήκει.

 

Το σκηνοθετικό διαμάντι της Μαρίας Μαγκανάρη αποκαλύπτεται με καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως τις «ανορθόδοξες» ερμηνείες στο χώρο (οι ηθοποιοί ξαπλώνουν, χορεύουν σχεδόν μεταμοντέρνα, περιφέρονται με ταχύτητα), τη  σημασία στη λεπτομέρεια (μικρά αγγίγματα, επαναλαμβανόμενες χειρονομίες) τις  καθηλωτικές διακυμάνσεις της φωνητικής έντασης και όλα αυτά σε ένα λιτό μα επιβλητικό σκηνικό, τις πολυεπίπεδες δυνατότητες του οποίου αξιοποίησε στο έπακρο η Διδώ Γκόγκου.

 

 

Μια ευτυχής συνύπαρξη που εικονοποιεί πλήρως και επιτυχώς το σπουδαίο αυτό έργο.

Πάνος Αντωνόπουλος

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου

Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανδριάνα Χαλκίδη, Βασιλική Σκευοφύλαξ

Ευχαριστούμε τη Νεφέλη Ανανιάδη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ανθή Ευστρατιάδου, Βασίλης Καραμπούλας, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Ασπασία Κράλλη, Μαρία Μαγκανάρη, Δημήτρης Ντάσκας, Γιωργής Τσαμπουράκης

 

BIOS

Κέντρο συνάντησης για τις τέχνες και τα μέσα του σήμερα

Πειραιώς 84. 10435
Αθήνα. Ελλάδα

bios@bios.gr
+30 210 3425335

Παραστάσεις: 02.10.2019 – 05.01.2020

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:00,
Πέμπτη 21:00,
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:30 & 21:00
Κυριακή 20:00

Εισιτήριο: Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο απογ.
Κανονικό 18€
Μειωμένο 15€
Ανέργων 12€
Σάββατο βρ.-Κυριακή
Κανονικό 20€
Μειωμένο 17€

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-bios/o-thios-vanias/

Διάρκεια: 80 λεπτά

10151377_10155645465484372_4206439053815

Πάνος Αντωνόπουλος

BA in Journalism

BA in Greek Culture Studies

MBA

MSc in Creative Writing

Στιγμιότυπο 2019-10-04, 13.13.46.png
bottom of page