
ἐν βιβλίῳ
«Κόκκαλο» στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
Μια παράσταση αφύπνισης του ασυνειδήτου και των καταπιεσμένων ενστίκτων μας, μέσα από το θεατρικό σύμπαν του Αντονέν Αρτώ.
«Ποιος είναι αυτός που τόλμησε να θέσει την αφύπνιση, ως μέσο θεραπείας των ανθρώπων και της κοινωνίας;»
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, θέτοντας το παραπάνω ερώτημα, ολοκληρώνουν την προσωπική τους τριλογία, πάνω στο έργο και τη ζωή του θεωρητικού του Θεάτρου της Σκληρότητας, Αντονέν Αρτώ. Η παράσταση αποτελεί μια απόπειρα κατάδυσης στο μυαλό του «ηθοποιού, προφήτη, αγίου, μάρτυρα, σοφού, δασκάλου, παράφρονα», Αρτώ. Διαμέσου της προσωπικότητάς του, των παθών του, της αρρώστιας του, της κατάθεσης του ιδιοφυούς λόγου του, αλλά και ενός θεάτρου που κινείται έξω από το κατεστημένο και που μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, επιχειρείται η υπέρβαση του περιορισμού που θέτει η κοινωνία και η φθορά του ανθρώπινου σώματος, απέναντι στην ψυχική λύτρωση. Η θεωρία του Θεάτρου της Σκληρότητας δεν επαφίεται σε κείμενα θεωρούμενα «απαραβίαστα, ιερά και αμετακίνητα», αλλά στη χρήση μιας επινοημένης γλώσσας, τοποθετημένης ανάμεσα στη χειρονομία και στη σκέψη, φτιαγμένης από ήχους, κραυγές, ηχομιμητική, που με τον συμβολισμό της, προκαλεί καταλυτικούς κραδασμούς πάνω στην ευαισθησία και εγείρει συμπαντικές μεταφυσικές ιδέες που σκανδαλίζουν. Το θέατρο προσομοιωμένο από τον Αρτώ με την πανούκλα, είναι «παροξυσμός κρίσης» με μόνη πιθανή λύση τη θεραπεία ή τον θάνατο.
Η Ιόλη Ανδρεάδη, πλάθει σκηνοθετικά ένα θέαμα με έναρθρο λόγο, φωνές, βόγγους, οράματα, προσωπεία, εναλλαγές στη μάσκα του ηθοποιού, υποβλητικές χειρονομίες, τελετουργικά, κινήσεις με φυσικό ρυθμό, σπάνιες νότες μουσικής, σε εναλλασσόμενο κρεσέντο, αρμονίες και παραφωνίες που χάνονται στις παρεμβολές των λέξεων. Ο λιτός, υποφωτισμένος, σκηνικός χώρος της Δήμητρας Λιάκουρα που παραπέμπει άλλοτε σε μουσική σκηνή κι άλλοτε σε άσυλο, σχεδιάζεται από τον ηθοποιό Αρτώ σε πιστή αντιγραφή του σκηνικού των «Τσέντσι» και αναιρείται ταυτόχρονα από τον ίδιο, καθώς η δράση ξετυλίγεται σε όλα τα επίπεδα, εξυπηρετώντας έτσι, την άμεση επικοινωνία μεταξύ θεατή και θεάματος, ηθοποιού και θεατή.
Ο Γεράσιμος Γεννατάς, ως Αντονέν Αρτώ υπηρετεί άρτια ένα κωδικοποιημένο θέαμα μετρημένο από την αρχή ως το τέλος, με συγκεκριμένες κινήσεις, χειρονομίες και προσωπεία που υπακούουν σ΄ έναν εναργή ρυθμό. Απευθυνόμενος άλλοτε στη μούσα και πρώην αγαπημένη του, Γενίκα, άλλοτε στο κοινό κι άλλοτε στους γιατρούς του ασύλου, επιτυγχάνει, επιστρατεύοντας όλα τα εκφραστικά του μέσα, να μεταλλάσσεται από τρόφιμος ψυχιατρείου σε αριστοτέχνη performer, δίνοντας μια τελευταία παράσταση / εξομολόγηση, μπροστά σε ένα φαντασιακό κοινό, πλασμένο από τον ίδιο για να τον αγαπά δίχως όρους. Μέσα από τα υπόκωφα ουρλιαχτά του, το στριφογύρισμα των ματιών του, τον συνδυασμό των κινήσεών του και τη, διαρκώς, εναλλασσόμενη μετατροπή της φωνής του, μετουσιώνει τη δραματική, ψυχολογική κατάστασή του σε μια «παντομίμα της πάλης», εκφράζει τις αγωνίες μιας ψυχής, λείας των φορέων του καθωσπρεπισμού και δίνει μια μάχη καθαρά εσωτερική από το σκοτάδι στο φως, την οποία εντέλει οικειοποιείται ο θεατής.
Ο μουσικός performer Γιώργος Παλαμιώτης, σε πρωτότυπη μουσική του Σάκη Μπιρμπίλη, χρησιμοποιεί τα μουσικά όργανα ως μέρος της σκηνογραφίας. Τα παρεμβαλλόμενα beats της ηλεκτρικής κιθάρας, άλλοτε αρμονικά, άλλοτε παραμορφωμένα έως αφόρητα διαπεραστικά, οι μπαλινέζικοι ρυθμοί, ο ήχος του κλαρινέτου και η ταυτόχρονη, ψιθυριστή ερμηνεία του στη γαλλική γλώσσα, συνεπιδρούν στην άμεση και βαθιά υποβολή πάνω στην ευαισθησία του θεατή, διαμέσου της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων του, μέσω ποιοτήτων και δονήσεων νέων κραμάτων ήχων και θορύβων.
Μια αφιερωματική παράσταση στο έργο του Αρτώ που δεν πρέπει να χάσετε!
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη/Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης/Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα/ Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνος Κασπίρης /Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης/Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης /Κατασκευές: Γιάννης Νίτσος/Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου/Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος/Οργάνωση Παραγωγής: ΡΕΟΝ / Ορέστης Τάτσης
Διανομή/Στον ρόλο του Αντονέν Αρτώ ο Γεράσιμος Γεννατάς./Ζωντανά επί σκηνής ο μουσικός-περφόρμερ Γιώργος Παλαμιώτης/
Info: Θέατρο Τέχνης – Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα/Τηλέφωνο: 2103222760 & 2103228706/Παραστάσεις κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00/Εισιτήρια: 15

Μαρία Μανωλοπούλου
BA in Theatre Studies (ΕΚΠΑ)
BA in Acting
MSc in Creative Writing



