top of page

ἐν βιβλίῳ...

Στιγμιότυπο 2019-05-20, 12.48.29.png

Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα, 210 3451390

Ο Γλάρος - Άντον Τσεχοφ | Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

 

Η ειλικρίνεια και η αλήθεια ενός διαφορετικού Άντον Τσέχοφ στο Θέατρο Τέχνης αναδύεται μέσα από τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών που πραγματεύονται τα ζητήματα μιας άθλιας, μίζερης μα ταυτόχρονα μιας νέας ζωής που υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο.
 
 
Η κωμωδία σε τέσσερεις πράξεις, όπως χαρακτήρισε ο εμβληματικός συγγραφέας τον Γλάρο, είναι μια παράσταση στην οποία ο θεατής γίνεται μάρτυρας της ταλάντευσης των ηρώων μεταξύ του μαγικού αλλά και απαιτητικού κόσμου της τέχνης και της πεζής πραγματικότητας.
 
Η συγγραφή, το θέατρο και η υποκριτική τέχνη είναι τα σημεία αναφοράς της πρώτης ανάγνωσης.  Μια νέα ματιά στο κλασικό που δίνει έμφαση στα βασικά ερωτήματα που έθεσε ο Τσέχοφ, μέσω της αποκάλυψης στο κοινό  των σκηνικών οδηγιών κατά τη διάρκεια της παράστασης από τον Λάμπρο Γραμματικό που υποδύεται άριστα τον εργάτη Γιάκοφ. Οι ευρηματικές σκηνοθετικές επιλογές του Γιάννη Παρασκευόπουλου ενισχύουν την αμεσότητα του κειμένου.
 
 
Η Γιώτα Φέστα ερμηνεύει έξοχα την Αρκαντίνα και χωρίς υπερβολή σκιαγραφεί την αλαζονική προσωπικότητα της διάσημης αυτής περσόνας, το ενισχυμένο υπερεγώ της μα και το φόβο και την υπονόμευση προς το καινούριο ακόμα και αν αυτό το κομίζει ο ίδιος της ο γιος. Η στιβαρή παρουσία της στη σκηνή δεν αφήνει περιθώριο στο κοινό να αναρωτηθεί γιατί οι συνεχείς προσπάθειες του Τρέπλιεφ (Γκαλ Α. Ρομπίσα) να την  πείσει για την καλλιτεχνική του αξία, αποβαίνουν άκαρπες. Ο Ρομπίσα ξεδιπλώνει τον Τρέπλιεφ με ίσους τόνους ενθουσιασμού και φόβου, ορμής και συστολής, διάθεση που με ιδιαίτερη ευκολία ο ηθοποιός επικοινωνεί στο κοινό.
 
Αντίστοιχα ο Γιώργος Βεργούλης, ως συγγραφέας Τριγκόριν , δοκιμάζει την ψυχολογία του. Διακρίνει και σε αυτόν τον ήρωα αλαζονεία και υπεροψία, απότοκο της επιτυχίας που συνδέεται με αυτήν της καταξιωμένης ηθοποιού. Ο Γιώργος  Βεργούλης υπηρετώντας μια ακριβή ερμηνεία δεν αφήνει περιθώριο στη νόηση του κοινού για το ποιος ήταν ο Τριγκόριν και τι καθόρισε τις επιλογές του. Μια από αυτές ήταν και η κατάκτηση της Νίνας (Χρυσή Μπαχτσεβάνη). Η ηθοποιός καταφέρνει να μεταδώσει τόσο τον ενθουσιασμό όσο και την ανασφάλεια της νεαρής ηθοποιού, η οποία σαγηνεύει τον συγγραφέα και προκαλεί ένα νέο πάθος που προωθεί την πλοκή. Η φιλοδοξία της την οδηγεί σε καθοριστικές αποφάσεις για τη δική της ζωή μα και των υπολοίπων.
 
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην αιμοδοτική ενσάρκωση του Σόριν από τον Θανάση Μιχαηλίδη, μια έξοχη παρουσία που υπογραμμίζει την ανθρώπινη διάσταση στον ήρωα του Τσέχωφ με επιτυχία.
 
Τα λιτά κοστούμια του Βασίλη Μπαρμαρίγου και τα δωρικά, μα με ευφάνταστη κίνηση στο χώρο, σκηνικά του Ρίτσαρντ Άντονι, μοιάζουν να υπηρετούν τη συνθήκη του προσανατολισμού στην ερμηνεία, ενώ η μουσική του Μάνου Μυλωνάκη σε συνδυασμό με τον καθηλωτικό φωτισμό – οι μουσικές στιγμές της ταλαντούχας Μάσα (Έφη Γούση) μα και της Νίνα,   εντυπωσιάζουν.
 
 
Η ανθρώπινη προσπάθεια έχει δυο όψεις: η επιτυχία και η αποτυχία έχουν τόσο τραγικό όσο και κωμικό χαρακτήρα. Η ματαιότητα των επιλογών, οι πράξεις που ξεπερνούν την ίδια τη  ζωή, ο γλάρος που πεθαίνει πριν ολοκληρώσει το πέταγμά του. Το έργο του Τσέχoφ είναι από αυτήν την οπτική μια ιλαροτραγωδία που περιγράφει το λιμνάζον παρόν των ηρώων αλλά και την ελπίδα ενός ιδανικού μέλλοντος.
 
Η παράσταση πραγματεύεται τα ανθρώπινα πάθη, τις επιλογές της προηγούμενης και της επόμενης γενιάς καλλιτεχνών -και μη- που πλέκουν ένα αδιαπέραστο δίχτυ, το οποίο τυλίγει τους ήρωες και τους παγιδεύει στο αναπόφευκτο της μοίρας τους.
 
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα νέο βλέμμα στο διαχρονικό έργο του Τσέχωφ που αξίζει να συναντήσετε.

Πάνος Αντωνόπουλος

Συγγραφέας: Άντον Τσεχοφ

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπού / Συνεργάτης Δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

 

Σκηνικά: Richard Antony

Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμαρίγος

Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

Παίζουν: Θανάσης Μιχαηλίδης, Γιώτα Φέστα, Γιώργος Βεργούλης, Γκαλ Α. Ρομπίσα, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Στέλιος Νίνης, Ζωή Ιωαννίδη, Αρτέμης Χαραλαμπίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Κοντός, Λάμπρος Γραμματικός

 

Τιμές Εισιτηρίων: €10, €15

Βοηθός Σκηνοθετη: Ανδρέας Παράσχος

 

 

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

Απο 16/10/2019 εως 18/01/2020

Φρυνίχου 14

Τετάρτη/Κυριακή: 20:00

Πέμπτη/Παρασκευή/Σάββατο: 21:15

10151377_10155645465484372_4206439053815

Πάνος Αντωνόπουλος

  • Instagram
GLAROS-0-0-0-0-1568127761.jpg
bottom of page