top of page

ἐν βιβλίῳ

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων

Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου

Ιντεάλ

Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου

Από 28 Νοεμβρίου

 

Το κλασικό παραμύθι των Αδελφών Γκριμ, η Κοκκινοσκουφίτσα, ανεβαίνει φέτος στην παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου στο Ιντεάλ, με έναν πρωτότυπο και ξεχωριστό τρόπο. Εφόσον, τον βασικό ρόλο τον υποδύεται μία κούκλα τύπου Bunraku, η οποία κινείται με τη βοήθεια των ηθοποιών. Το έργο εξελίσσεται με τόση φυσικότητα, χάρη στη δεξιοτεχνία των ηθοποιών που χειρίζονται την κούκλα, μέχρι που κάποια στιγμή ο θεατής ξεχνά πως μπροστά στα μάτια του βρίσκεται ένα άψυχο αντικείμενο, κι έτσι αρχίζει να στήνει έναν διάλογο με την Κοκκινοσκουφίτσα.

 

Άλλο ένα θετικό και μοναδικό στοιχείο της παράστασης είναι η αλληλεπίδραση του κοινού με την πρωταγωνίστρια. Τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, προσπαθούν να βοηθήσουν την Κοκκινοσκουφίτσα να ξεφύγει από την πλάνη του κακού λύκου. Στην συγκεκριμένη εκδοχή της Κοκκινοσκουφίτσας ο λύκος είναι λάτρης του χορού και μάλιστα την προκαλεί να διαγωνιστούν. Κατά την διάρκεια του έργου η μουσική παίζει κυρίαρχο ρόλο, και μια ποικιλία διαφόρων τραγουδιών δίνει το έναυσμα για να αφήσουμε πίσω τη μελαγχολία και να βυθιστούμε στη χαρά των Χριστουγέννων.

Υπάρχουν και στιγμές που καίρια ζητήματα εμφανίζονται μέσα στον παραμυθένιο κόσμο, όπως είναι ο φόβος και η μοναξιά. Με τρόπο απλό και κατανοητό, η Κοκκινοσκουφίτσα μάς μιλά για το εμπόδιο που υπάρχει στη ζωή της και δεν την αφήνει να φέρει εις πέρας την αποστολή της και να βοηθήσει τη γιαγιά της. Σε εκείνο το σημείο, εμφανίζεται ο κυνηγός κι εδώ βέβαια δεν έχουμε να κάνουμε με τον κλασικό κυνηγό του παραμυθιού, αλλά με κάποιον που γνωρίζει καράτε, και ο οποίος παίρνει από το χέρι την Κοκκινοσκουφίτσα και σιγά-σιγά προσπαθεί να τη βγάλει από το σκοτάδι του φόβου και να την οδηγήσει στο φως και στην ελπίδα. Όπως χαρακτηριστικά λέει κι εκείνη: <<Πρέπει να αγκαλιάσεις τον φόβο σου>>. Η παράσταση βέβαια, θίγει και το θέμα της μοναξιάς και πιο συγκεκριμένα θέλει να μας τονίσει, πως η άγρια συμπεριφορά του λύκου οφείλεται στην μοναξιά του. Μάλιστα κι εκείνος το παραδέχεται καθώς στέκεται μπροστά στην Κοκκινοσκουφίτσα.

 

Άλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε στην συγκεκριμένη εκδοχή του παραμυθιού είναι, ότι μας καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να απαλλαγούμε από τις άσχημες συμπεριφορές μας. Στην ουσία αναφέρεται σε μία ενηλικίωση όχι μονάχα των παιδιών αλλά και των ήδη ενηλίκων, γι’ αυτό είναι μία παράσταση που δεν απευθύνεται μονάχα στους μικρούς θεατές, αλλά και στους μεγαλύτερους.

Η παρ'ασταση δεν ξεφεύγει από τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα παραμύθια και αυτός δεν είναι άλλος από την ψυχαγωγία. Εκεί αναλαμβάνουν δράση οι τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί,  Δήμητρα Κούζα,  Βασίλης Κουλακιώτης,  Γιάννης Κατσιμίχας και  Γιάννης Σίμος οι οποίοι κάποιες φορές φορώντας μάσκες θεατρικές κι άλλες κάνοντας τους κουκλοπαίχτες ζωντανεύουν τον μύθο και τον μετατρέπουν σε απτή πραγματικότητα. Επιπλέον, η απόδοση και η σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου δημιούργησαν από την αρχή ένα νέο παραμύθι, το οποίο δίνει απλόχερα συναισθήματα στον θεατή και τον κάνει μέρος της παράστασης, δίχως υπερβολές.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των Χριστουγέννων είναι μία σύγχρονη παράσταση, η οποία ταξιδεύει παράλληλα με την εποχή μας και είναι μία μοναδική ευκαιρία να δούμε την Κοκκινοσκουφίτσα Dj, τη γιαγιά της να χορεύει σε μοντέρνους ρυθμούς και τον κακό λύκο να προσπαθεί να προσεγγίσει τον εαυτό του. Αξίζει λοιπόν να την παρακολουθήσουμε!    

 

Συντελεστές

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Μάσκες: Έλενα Μαυρίδου

Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου σε συνεργασία με τον θίασο

Σκηνικά - Κοστούμια - props: Γεωργία Μπούρδα

Σχεδιασμός φωτισμών:  Περικλής Μαθιέλλης

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μαυρίδης

Κατασκευή κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτιδος: Ιωάννα Πιταούλη, Γιάννης Σίμος

Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Έλενα Εξαδακτύλου

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας

Σχεδιασμός - Γραφιστική επιμέλεια: Θωμάς Παπάζογλου

 

 

Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Βασίλης Κουλακιώτης, Γιάννης Κατσιμίχας, Γιάννης Σίμος

 

 

ΙΝΤΕΑΛ

Olympia.jpg

Ολυμπία Θεοδοσίου

M.A. in Labour Economics and Human Resource Management

unnamed3.jpeg
unnamed4.jpeg
unnamed2.jpeg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page