ἐν βιβλίῳ

Kavalloti 2, Athina 117 42

ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠ’ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ

του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

| Σύγχρονο Θέατρο

 

Μια παράσταση – ανάμνηση

 

Παρακολούθησα χθες την παράσταση «Oι κάτω απ’ τ’ αστέρια».

Στο απλό μα υποβλητικό σκηνικό του Αντώνη Χαλκιά, που «αποτυπώνει» τα σπαράγματα μνήμης των προσώπων, οι δύο πρωταγωνιστές  συμπαρασύρουν τον θεατή στη δίνη του χρόνου, στη χοάνη των αναμνήσεών τους. Το κοινό παρακολουθεί την ιστορία του Νικολή και της Μενίτας (Ασημένιας),  όπως την αφηγούνται οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μπιμπής και Λίλα  Μπακλέση.

 

Με μαγιά το εξαιρετικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα -ένα άριστο κείμενο, έξοχο δείγμα το σύγχρονου θεάτρου-, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής με μία ολοζώντανη ερμηνεία και με την αμεσότητα που τον διακρίνει, καταφέρνει να μεταφέρει τον θεατή σε έναν κόσμο, όπου συναισθήματα όπως συγκίνηση, αλλά και πηγαία ευφορία αναδύονται αβίαστα. Η Λίλα Μπαγκλέση, απόλυτα φυσική και ανεπιτήδευτη, ενσαρκώνει με ιδιαίτερη μαεστρία τον ρόλο του κοριτσιού, μίας έφηβης της δεκαετίας του ’90 αλλά και αργότερα της συνειδητοποιημένης και πληγωμένης πια γυναίκας. Οι δύο πρωταγωνιστές υπηρετώντας την ανθρώπινη σε κάθε λεπτομέρεια σκηνοθεσία τόσο της Αρτέμιδος Γρύμπλα όσο και της ίδιας της Μπακλέση, μας ταξιδεύουν στον χρόνο και μας κάνουν να νιώθουμε τόσο οικεία με την ιστορία και το ερωτικό τους βίωμα, ξυπνώντας από τη λήθη τα πάθη και τις θαμμένες μας επιθυμίες.

 

«Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» δεν είναι απλά μια θεατρική παράσταση, είναι μια παράσταση – ανάμνηση, η οποία αναβιώνει στα έκπληκτα μάτια του κοινού! Είναι ένα θραύσμα μνήμης μιας εποχής λιγότερο ηλεκτρονικής και μάλλον περισσότερο ανθρώπινης, μιας εποχής που υπάρχει ακόμη στο κείμενο του Τσαρδάκα.

Ιδιαίτερο το παιχνίδι του φωτισμού, το οποίο υπερτονίζει τη σχέση των βιωμάτων με τον χρόνο, ενώ η κινησιολογία των πρωταγωνιστών συμπληρώνει άρτια την αξιόλογη αυτή παράσταση.

 

Ένα όμορφο έργο που ζωντανεύει στη σκηνή του σύγχρονου θεάτρου, ένα κείμενο στο οποίο υποβόσκει η μελαγχολία μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί. Εκπρόσωποί της ο Νικόλης και η Μενίτα του, δύο ήρωες που μας ταξιδεύουν στον χρόνο μέχρι τη στιγμή της παύσης, μέχρι την ημέρα που θα αποφασίσουν να κοιτάξουν τον έναστρο ουρανό ανανεώνοντας το ραντεβού τους με την ευτυχία.

Συγχαρητήρια!

Πάνος Αντωνόπουλος

Συντελεστές:

Κείμενο: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Ερμηνεύουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 210 3464380

Πάνος Αντωνόπουλος

BA in Journalism

BA in Greek Culture Studies

MBA

MSc in Creative Writing

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon