top of page

ἐν βιβλίῳ

Το πράσινο σημειωματάριο

Clare Pooley

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η λογοτεχνία λειτουργεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν μυθιστορήματα που αναδεικνύουν κοινωνικά φαινόμενα, φωτίζουν σκοτεινές πτυχές της ζωής, δημιουργούν σκέψεις και γεννούν προβληματισμούς. Υπάρχουν και άλλα που αποτελούν ένα παράθυρο στον κόσμο, γεφυρώνοντας αποστάσεις μεταξύ ποικίλων και ετερόκλητων μεταξύ τους πολιτισμών. Είναι κι εκείνα τα μυθιστορήματα τα «μπαμπακένια», τα φαινομενικά ανάλαφρα, που λειτουργούν παρηγορητικά, σαν ένα πιάτο αχνιστής σούπας ένα χειμωνιάτικο βράδυ! 

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ της Clare Pooley είναι ένα τέτοιο  μυθιστόρημα! Γλυκό, τρυφερό, φωτεινό, είναι ένα «ανώδυνο» βιβλίο που σε πλημμυρίζει με φως και γεννά μέσα σου την ελπίδα!

Η χωροχρονική δράση του μυθιστορήματος τοποθετείται στο Φούλαμ του σημερινού Λονδίνου, όπου ο αναγνώστης συναντά τη Μόνικα τη βασική μυθιστορηματική ηρωίδα της Pooley, η οποία έχει αφήσει τη σιγουριά της δικηγορικής καριέρας, προσπαθώντας να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, ανοίγοντας τελικά το δικό της καφέ!Ένα μαγαζί που μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς για τους ήρωες του μυθιστορήματος και την πλοκή του έργου. Όλα ξεκινούν όταν ένας ηλικιωμένος και εκκεντρικός ζωγράφος, ο Τζούλιαν, αποφασίζει να δημιουργήσει το πείραμα της αυθεντικότητας, παίρνοντας μέρος πρώτα ο ίδιος σε αυτό! Έτσι, σε ένα πράσινο σημειωματάριο θα γράψει τη δική του ανομολόγητη αλήθεια και στη συνέχεια θα το αφήσει στο καφέ της Μόνικας, όπου θα το βρει η ίδια! Η Μόνικα έχει αρχικά κάποιους ενδοιασμούς, ανίδεη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, σε μία παρόρμηση της στιγμής θα εξομολογηθεί τη δική της αλήθεια γράφοντας την στο πράσινο σημειωματάριο, το οποίο θα αφήσει στο απέναντι μπαρ, όπου θα το βρει ο Χάζαρντ και η σκυτάλη των εξομολογήσεων θα συνεχιστεί...

Η Pooley δημιουργεί μία ετερόκλητη και ίσως για αυτό άκρως γοητευτική παρέα ανθρώπων διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών, που θα μπλεχτούν σε μία σειρά γεγονότων που θα δημιουργήσει άρρηκτους φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις θαμμένες κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας αλήθειες τους! Η καθημερινή τριβή και επικοινωνία, σε συνδυασμό με τις αναπόφευκτες συγκρούσεις των διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών τους, θα γίνει η αφορμή όχι μόνο για να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές του εαυτού τους, αλλά και για να φτάσουν πιο κοντά στην προσωπική τους ευτυχία!

Η Pooley δημιουργεί ένα μυθιστόρημα πλούσιων αντιθέσεων που πίσω από την φαινομενικά ανάλαφρη διάθεση που το χαρακτηρίζει, αναδεικνύει την οικουμενικότητα που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ανάγκης κάθε ανθρώπου να κατανοήσει και να αγαπήσει τον ίδιο του τον εαυτό, να συμφιλιωθεί με τα μειονεκτήματά του και φυσικά να νοηματοδοτήσει την καθημερινότητά του βρίσκοντας στη ζωή αυτό που τον κάνει πραγματικά χαρούμενο κι ευτυχισμένο! Κυρία προϋπόθεση αυτής της ευτυχίας, όπως αποδεικνύεται μέσα από την καλοστημένη πλοκή της Pooley -προϋπόθεση που έντεχνα η συγγραφέας τονίζει- είναι η αλήθεια. Για να καταφέρεις να βρεις αυτό που σε κάνει χαρούμενο κι ευτυχισμένο επιβάλλεται να σταθείς απέναντι από έναν καθρέφτη και να έρθεις αντιμέτωπος με τη δική σου αλήθεια! Επιβάλλεται να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αναρωτηθείς αν η πορεία της ζωής σου σε κάνει τελικά ευτυχισμένο, γιατί όπως διαφαίνεται και από την μυθιστορηματική πλοκή της Pooley ποτέ δεν είναι αργά να ονειρευτείς, ποτέ δεν είναι αργά να αγωνιστείς για την προσωπική σου ευτυχία, ποτέ δεν είναι αργά να διεκδικήσεις μία θέση όλο και πιο κοντά στο φως!

Ολοκληρώνοντας, ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ αν ήταν ρόφημα θα ήταν μία ζέστη σοκολάτα, αν ήταν χρώμα θα συγκέντρωνε όλες τις αποχρώσεις του ουρανίου τόξου κι αν είχε γεύση θα είχε την πλούσια και βουτυρένια υφή μίας γλυκιάς καραμέλας τυλιγμένης με ασημόχαρτο! Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ είναι κυρίως ένα μυθιστόρημα που αν το διαβάσεις θα φέρει στην ψυχή σου τη ζεστασιά μιας ανοιξιάτικης λιακάδας!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

978-618-03-2045-9_1.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page