top of page

ἐν βιβλίῳ

Ανάρμοστον εστί - Ειρήνη Βαρδάκη | Εκδόσεις Bell

 

«Κατεβαίνω τη μαρμάρινη σκάλα του εστιατορίου. Στο τελευταίο σκαλί χάνω για λίγο την ισορροπία μου. Ακολουθώ τον μακρύ διάδρομο που οδηγεί στις γυναικείες τουαλέτες. Ο ήχος μιας πόρτας που κλείνει τραβά την προσοχή μου». Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης της Λογοτεχνίας είναι το ίδιο ακριβώς πανίσχυρο με ‘κείνο της Γλώσσας, και τις συνενώνει το εύθραυστο μα και αδιαπέραστο σημείο του ανανεωτικού τέλους των πραγμάτων, απ’ όπου εξαρτώνται ολάκερα τα όνειρα του παρελθόντος του κόσμο, που όμως μοιάζουν αδιανόητα με το μέλλον του.  Όταν, επομένως, οι απώλειες των συγγραφικών συνόρων είναι τραγικά παραχωρητικές εκουσίως και τα κυριαρχικά δικαιώματα του έθνους της γραφής αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους, διότι απλούστατα οι επεκτατικές τους διαθέσεις έχουν αυτολησμονηθεί, τότε, πάντοτε, και αν ρωτήσουμε και την Ιστορία, θα δούμε ότι οι, απροσδιόριστα, ανώτερες δυνάμεις των Λέξεων αποφασίζουν να στείλουν στη γη της καταιγιστικούς αταξίας τις Πένες οι οποίες δύνονται, ενώνοντας στον μέγιστο βαθμό Λογοτεχνία και Γλώσσα, να συστήσουν ένα μεγαλειώδες «κράτος» των Γραμμάτων, που θα ανατείλει μια νέα εποχή θριάμβων για το Βιβλίο, και μία από αυτές τις Πένες είναι της κυρίας Ειρήνης Βαρδάκη. «Θυμάσαι εκείνον τον παράξενο ηλεκτρισμό στο σώμα; Τα χιλιάδες φορτισμένα βολτ στο βλέμμα; Θυμάσαι εκείνη τη θάλασσα; Εκείνη την αμμουδιά;». Στο, σύγχρονης όψης και χροιάς αρχαίας τραγωδίας, μυθιστόρημα «Ανάρμοστον εστί», από τις Εκδόσεις BELL, πλοκή, χαρακτήρες και δημιουργός μετουσιώνονται σε μία, φορτισμένη από χιλιάδες αστροβλέμματα, διαγαλαξιακή θεότητα, που γεννά τα αναγνωστικά σύμπαντα στα οποία ο άνθρωπος μπορεί ξανά να διαβάζει όσα του κρύβει στα σωθικά του το είναι του, από φόβο μη και δεν αναγνωρίσει σε αυτά την ατόφια σημασία τού να κοιτάζει πάντοτε ψηλά, αναγκάζοντας μέσω του βλέμματός του τον ουρανό να ξεβάψει λίγο το μπλε του και να φανερώσει αυτά που δεν αντέχουμε, μα μας είναι και απολύτως αναγκαία για την συνέχειά μας στο πάντα και στο τίποτα. «Κι όμως το σώμα μου δεν με υπακούει, έχει κολλήσει εδώ, σε τούτο το κάδρο, σε τούτη την παραλία». Οι πιο ταχείς παλμοί της ροής, ριψοκίνδυνοι παίκτες, στον τζόγο της ανάγκης μας να πιάνουμε μια φωτιά και να αποδεικνύουμε ότι ενώ καιγόμαστε αποκαλύπτεται το πραγματικό μας σώμα, που αγωνιούν για το απαλό κέρδος μιας αισθησιακά ελεύθερης αδρεναλίνης. Ένας έρωτας αξεδίψαστος, τίτλος των όσων δεν ζήσαμε μα βρήκαν τρόπο να μας βιώσουν μέσω της γενναιόδωρης γραφής. Και τελικώς, η ήττα είναι μακράν πιο κερδοφόρα από χίλιες νίκες. «Τέσσερις ώρες και είκοσι δύο λεπτά. Τίποτα…». Η Λογοτεχνία αισθάνεται αιωνίως πλήρης κάθε που την εκφράζουν τέτοιας μεγαλοπρεπούς αίγλης και ουσίας αναγνώσματα. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κυρία Ειρήνη Βαρδάκη.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ψυχολογικό δράμα ή ψυχολογικό θρίλερ;
Λυρισμός ή ρεαλισμός;
Ανάλυση χαρακτήρων ή μυστήριο;
Συγκίνηση η αγωνία;

Όχι, δε χρειάζεται να επιλέξετε κάτι από τα παραπάνω. Γιατί υπάρχει μια νέα φωνή στην ελληνική λογοτεχνία που τα συνδυάζει όλα αυτά με έναν μοναδικό τρόπο και η οποία με κάθε νέο έργο της μας βουτάει ακόμη πιο βαθιά στις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής.

Η Ειρήνη Βαρδάκη, μετά το περσινό Το Ρ της Ερωμένης, που αγαπήθηκε από αναγνώστες και κριτικούς, επιστρέφει με ένα πολυδιάστατο, συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ, με φόντο τα επιβλητικά φαράγγια της Κρήτης.

Ετοιμαστείτε για ένα έντονο και σκοτεινό ταξίδι στα πιο διαταραγμένα μονοπάτια του ανθρώπινου μυαλού και κρατήστε θέση στη βιβλιοθήκη σας για τη μοναδική, ξεχωριστή ελληνική φωνή στο απαιτητικό είδος του ψυχολογικού θρίλερ.

ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΝ ΕΣΤΙ: το ταξίδι αυτό είναι καλύτερα να το ξεκινήσετε χωρίς να γνωρίζετε οτιδήποτε για τον τελικό προορισμό σας…

Μια γυναίκα θύμα της πιο αποτρόπαιης εγκληματικής ενέργειας.
Τρεις άνθρωποι καλούνται να βρουν και να πουν την αλήθεια:
ο σύζυγος, ο εραστής, η καλύτερή της φίλη.
Και ανάμεσά τους… γρίφοι που θυμίζουν αρχαία τραγωδία.
Μίσος, πάθος και εμμονές σ’ ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ για δυνατούς λύτες.
Η καταιγίδα που θα πλήξει απόψε την Κρήτη δε θα μοιάζει με καμιά.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ειρήνη Βαρδάκη κατάγεται από το Ρέθυμνο. Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρικά και βιολογικά εργαστήρια και νοσηλευτική. Έχει ασχοληθεί με τον κλασικό χορό και τον αθλητισμό. Το "Κρυσταλλία" αποτέλεσε το πρώτο της μυθιστόρημα.

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

anarmoston-esti-9789606207792-1000-13949

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page