top of page

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης - Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

 

Το αριστούργημα «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Γερμανού συγγραφέα Έντεν Φον  Χόρβατ,  παρουσιάζεται στο θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

 

Ένας ύμνος στο δραματικό λόγο που συμπυκνώνει το νόημα μιας δύσκολης και μεταβατικής εποχής, αυτής που προμήνυε τη λαίλαπα του φασισμού. Η παράσταση υλοποιεί αριστοτεχνικά την επιθυμία του συγγραφέα να επικεντρωθεί ο θεατής στις λέξεις τηρώντας επαναλήψεις, επισημάνσεις, παύσεις, ένταση, χαρακτηριστικά μιας σχεδόν κατασκευασμένης γλώσσας.

 

Οι μικροαστοί ήρωες, τις ζωές των οποίων παρακολουθεί ο θεατής στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, μετέχουν  συνειδητά ή ασυνείδητα σε μία δραματική ιστορία που καθορίζεται από τις λανθασμένες αποφάσεις, την παρόρμηση, την αφέλεια της κεντρικής ηρωίδας, Μαριάννε (Κωνσταντίνα Τάκαλου).

 

Ενώ φαινομενικά αυτοί οι ήρωες που ανέσυρε ο Χόρβατ από την καθημερινότητά του φαίνονται αυτόνομοι, στην ουσία ενώνονται με την μοίρα της Μαριάννε, μέσα από το νήμα άλλοτε της περιορισμένης ευφυΐας και άλλοτε της έλλειψης ηθικής.

 

 

Η Κωνσταντίνα Τάκαλου ξεδιπλώνει με ιδιαίτερη μαεστρία τη Μαριάννε επικοινωνώντας στον θεατή επιτυχώς τα διλήμματα, τα αδιέξοδά της όσο και την αλλαγή της κατά την εξέλιξη της πλοκής. Παρασέρνει τον θεατή μεταξύ της εύθραυστης εικόνας της και του δυναμισμού που αποπνέει το πάθος της για μια ζωή, όπως την επιλέγει η ίδια.

Ο Νίκος Αλεξίου είναι ένας άριστος Άλφρεντ αποδίδοντας τον τυχοδιωκτισμό και την υπερφίαλη φύση του ήρωα στο μέγιστο. Η δυνατή  ερμηνεία του Νίκου Χατζόπουλου ορίζει με επιτυχία το πλαίσιο της Μαριάννε, ενώ η Ιωάννα Μαυρέα είναι αποκαλυπτική, δίνοντας μια ιδιαίτερη δυναμική στις λέξεις, στην απαραίτητη για το έργο εκφορά του δραματικού λόγου.

 

Το σύνολο των άριστων ερμηνειών δημιουργεί την αίσθηση μιας παράλληλης κοινωνίας, όπου οι αποφάσεις καθορίζονται από την άγνοια και τη βλακεία. Υπάρχουν όμως στιγμές που τόσο το αριστουργηματικό κείμενο όσο και η απόδοσή του παραπέμπουν στο ζωτικό ψεύδος που πραγματευόταν ο Ίψεν στα προγενέστερα του Χόρβατ έργα, και που πίσω από αυτό καταφεύγει ο αστός της μεσαίας τάξης για να νιώθει ασφαλής.

 

Η Μαριάννα Κάλμπαρη αποκαλύπτει ωμά στο θεατή τους χαρακτήρες  του Χόρβατ, έναν κόσμο, η βλακεία του οποίου αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας με τη μορφή φασιστικών μορφωμάτων που διεκδικούν ένα κομμάτι εξουσίας, μια πύλη σε εκείνη τη θλιβερή περίοδο της ανθρωπότητας.

 

Η σκηνική αναπαράσταση της Χριστίνας Κάλμπαρη αναδύει τη σκηνοθετική ποιότητα καθώς και την ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών.

Π.Αντωνόπουλος

***

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη με τη συνεργασία του θιάσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά: Χριστίνα Κάλμπαρη

Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Μουσική Επιμέλεια: Μαρίνα Χρονοπούλου - Μαριάννα Κάλμπαρη

 

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

 

 

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):

Νίκος Αλεξίου,  Θόδωρος Γράμψας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Σμαράγδα Σμυρναίου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος.

Στο πιάνο η Μαρίνα Χρονοπούλου

Συμμετέχουν: Μαριλένα Μόσχου και οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κωνσταντίνος Καραντζής, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Άννα-Μαρία Παπαϊωάννου, Ματίλντα Τουμπουρού.

10151377_10155645465484372_4206439053815

Πάνος Αντωνόπουλος

  • Instagram
1549530730036blob.jpg
bottom of page