top of page

ἐν βιβλίῳ

Γκρο Πλάνο (Ιστορίες κοντινής Εστιάσης) - Ευαγγελία Μινάρδου – Αδάμου│Βακχικόν

 

Η Ευαγγελία Μινάρδου – Αδάμου δανείζεται από την κινηματογραφική τέχνη τον όρο Γκρο Πλάνο και επιγράφει το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή τριανταεπτά διηγημάτων που εστιάζουν στην ψυχή και την προσωπικότητα των χαρακτήρων της κάθε ιστορίας. 

Με «κοντινές λήψεις», η συγγραφέας στοχεύει σε μια  κορυφαία στιγμή του βίου των ηρώων της, σε αυτά που τους καθόρισαν ως χαρακτήρες και αιτιολογούν τις πράξεις τους αποκαλύπτοντας στον αναγνώστη όλες τις εσωτερικές τους αντιδράσεις, τη μάχη «έως εσχάτων» με τον εαυτό τους, αλλά και με τα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, από τα οποία όμως, σε αρκετές ιστορίες, τους απομονώνει προκειμένου να αναδείξει την ψυχολογική σημασία των πράξεων των πρωταγωνιστών.

Οι ήρωές της είναι καθημερινοί άνθρωποι ή και κάποιοι με ιδιαιτερότητες, με δυνατά μυστικά, με κρυφές επιδιώξεις, οντότητες που κουβαλούν ανασφάλειες, που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, δίνοντας τις προσωπικές τους μάχες για να διαχειριστούν την απώλεια, την απόρριψη, τις απογοητεύσεις, τις ακυρώσεις. Χαρακτήρες που παλεύουν να απαλλαγούν από τις ενοχές, έστω και τα «τελευταία λεπτά» πριν κλείσει οριστικά η αυλαία της ιστορίας που τους κατέστησε ενόχους και, ενίοτε, καλούνται να πάρουν μια «απόφαση» μηδαμινής σημασίας, η οποία όμως μας δίνει το στίγμα του ατομικού και κοινωνικού τους στάτους.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται όλες οι καταστάσεις του ανθρώπινου βίου, όπως ο θάνατος, ο έρωτας, η μοναξιά της έγγαμης ζωής, η ματαίωση των επιθυμιών, η φιλία, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, όψεις της πραγματικότητας με πτυχές ψυχολογικές, σχεσιακές, κοινωνικές, κ.ά. Η συγγγραφέας καταγράφει και αφηγείται σπαρακτικές ιστορίες, βαθιά ανθρώπινες, που συγκινούν τον αναγνώστη και τον βάζουν στη διαδικασία να αναρωτηθεί για τα ανθρώπινα όρια, για τις επιλογές που καλείται ο καθένας να κάνει, για τη δύναμη των συναισθημάτων αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη λογική.

Εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές γραφής, όπως μας πληροφορεί στο προλογικό σημείωμα της έκδοσης, με τη μαεστρία έμπειρου σκηνοθέτη αποκαλύπτει με δραματικό τρόπο αυτά που τελούνται σε ένα δεύτερο επίπεδο από αυτό της εμφάνισης των χαρακτήρων μέσα στην κάθε ιστορία. Κατ΄αυτό τον τρόπο χώρος και χρόνος χάνουν τα χαρακτηριστικά τους, η σημασία τους εκμηδενίζεται, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται τις ιστορίες ως μέρος της δικής του ζωής ή της ζωής που βρίσκεται πίσω από τη διπλανή πόρτα. Με λόγο πυκνό αφηγείται ιστορίες με συμπυκνωμένα νοήματα, πότε σε πρώτο πρόσωπο προκαλώντας αμεσότητα τέτοια που να διεγείρει δυνατά συναισθήματα, πότε σε τρίτο πρόσωπο ώστε να δημιουργήσει την αίσθηση της αποστασιοποίησης από τη δράση του ήρωα και να καταστήσει τον αναγνώστη αντικειμενικό κριτή των δρώμενων.

Εν τέλει, η Ευαγγελία Μινάρδου – Αδάμου μας δίνει το προσωπικό της συγγραφικό στίγμα μέσω της δημιουργίας υπαρκτών χαρακτήρων που διακρίνονται για τη ζωντάνια τους, μέσω της ρεαλιστικής της γραφής από την οποία απουσιάζουν οι υπερβολές και της πλοκής των διηγημάτων που τραβά το ενδιαφέρον του αναγνώστη στην κρίσιμη στιγμή, στο συμβάν που αναδεικνύει τους χαρακτήρες και βοηθά να εξαχθούν τα κρυμμένα μηνύματα της κάθε ιστορίας.

81151318_1788019014662918_73421765974299

Άρτεμις Φιλιππάκη

MSc in Creative Writing

evaggelia_cover_fb.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page