top of page

ἐν βιβλίῳ

Πριν χαθούν τα πουλιά

Σάρλοτ ΜακΚόναχι

Eκδόσεις Μεταίχμιο

 

Το «Πριν χαθούν τα πουλιά» αποτελεί το λογοτεχνικό ντεμπούτο της Αυστραλής συγγραφέως Σάρλοτ ΜακΚόναχι. Κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της κυρίας Κλαίρης Παπαμιχαήλ. Πρόκειται για μία ωδή στην ομορφιά της άγριας φύσης, για ένα μυθιστόρημα νοσταλγικό, βαθιά  συγκινητικό, αλλά και αρκετά σκοτεινό!    
 

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Φράνι Στόουν, η οποία αναλαμβάνει και τον ρόλο του αφηγητή, καθώς μας διηγείται την προσωπική της ιστορία. Η Φράνι αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Τραυματισμένη ψυχικά, με πλήθος άλυτων εσωτερικών συμπλεγμάτων να τη δυναστεύουν, η Φράνι κουβαλά το βαρύ φορτίο του παρελθόντος της. Ένα παρελθόν σκοτεινό, πλημμυρισμένο στην ομίχλη και τα μυστικά. Η Φράνι είναι ένας πλάνης. Δεν μπορεί να μείνει για πολύ σε ένα μέρος. Διψά για περιπλάνηση, ταξίδια και περιπέτεια. Η φυγή αποτελεί μία αναπόσπαστη ανάγκη της ύπαρξης της και πολλές φορές όταν οι σκελετοί του παρελθόντος βγαίνουν απ' τη ντουλάπα της συνείδησής της, αποτελεί και τη μοναδική της διέξοδο!        

Η Φράνι είναι ανίκανη να ριζώσει κάπου, όσο ικανή κι αν είναι στην αγάπη. Έτσι λοιπόν, ο αναγνώστης παρακολουθεί την ηρωίδα της Σάρλοτ ΜακΚόναχι σε ένα ταξίδι της στη Γροιλανδία με σκοπό να βρει ένα αλιευτικό πλοίο για να ταξιδέψει στον Ατλαντικό Ωκεανό, ακολουθώντας το αποδημητικό ταξίδι των τελευταίων αρκτικών γλαρονιών, ενός είδους πτηνών που φημολογείται πως είναι το τελευταίο στον πλανήτη και δυστυχώς διαφαίνεται πως αυτό είναι και το τελευταίο τους ταξίδι.         

 

Η Φράνι προσηλωμένη στον στόχο της, παρά τα όποια εμπόδια κι αν κληθεί να αντιμετωπίσει, θα καταφέρει να βρει ένα αλιευτικό πλοίο για να υλοποιήσει αυτό της το ταξίδι. Το πλήρωμα του αλιευτικού πλοίου αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν βρει διέξοδο στην θάλασσα, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεφύγουν από τους προσωπικούς τους δαίμονες! Το ταξίδι ξεκινά. Το πρώτο βήμα γίνεται και η Φράνι βρίσκεται πιο κοντά στον στόχο της. Το ταξίδι αυτό έχει διττή σημασία, γιατί πυροδοτεί και ένα ταυτόχρονο ταξίδι στο παρελθόν της ηρωίδας και τις αναμνήσεις που την βασανίζουν. Ένα παρελθόν ομιχλώδες και αινιγματικό, που ξετυλίγεται σταδιακά φέρνοντας στο φως βάναυσες αλήθειες και σοκαριστικά μυστικά, τα οποία συνδράμουν στο να δικαιολογηθούν τελικά συμπεριφορές, επιλογές και γεγονότα που αφορούν στο μυθιστορηματικό παρόν του βιβλίου!

 

Ο αναγνώστης μένει αποσβολωμένος από αυτές τις αποκαλύψεις, οι οποίες ωστόσο τον βοηθούν στο να κατανοήσουν την αινιγματική ηρωίδα που συνθέτει η Αυστραλή συγγραφέας, να τη συμπονέσουν και φυσικά να οδηγηθούν στην λύτρωση μαζί της. Η Σαρλότ ΜακΚόναχι συγκεκριμένα δημιουργεί μία γοητευτικά παράξενη ηρωίδα η οποία δεν αγαπιέται από την πρώτη στιγμή από τον αναγνώστη, κι αυτό γιατί ο αινιγματικός τρόπος με τον οποίο μας την παρουσιάζει η δημιουργός γεννά αμφίθυμα συναισθήματα και ερωτήματα, τα οποία απαντώνται σταδιακά μέσα απ' τις σελίδες του μυθιστορήματος της ΜακΚόναχι. Αυτό τελικά δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στην ηρωίδα και τον αναγνώστη, ο οποίος δεν μπορεί παρά να αγαπήσει ειλικρινά την Φράνι και τις πληγές που συνθέτουν την ύπαρξή της!

 

Η Σαρλότ ΜακΚόναχι διαθέτει απλή και στρωτή γραφή, απαλλαγμένη από τάσεις εντυπωσιασμού. Διέπεται από μία ζηλευτή ζωντάνια, η οποία κορυφώνεται στα σημεία εκείνα που η συγγραφέας μέσω της ηρωίδας της περιγράφει με γλαφυρότητα την άγρια ομορφιά της Φύσης, μια ομορφιά που ειλικρινά συγκινεί!

 

Η ΜακΚόναχι δημιουργεί ένα αμιγώς κοινωνικό μυθιστόρημα, το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι διέπεται από αρκετά  στοιχεία τόσο ενός αισθηματικού κειμένου -αφού μέσα απ' τις σελίδες του η συγγραφέας αναφέρεται σε δύο μεγάλους “έρωτες” της Φράνι, ένας από τους οποίους αφορά το φυσικό περιβάλλον και την πανίδα του πλανήτη- καθώς και από δυστοπικά στοιχεία, αν και στην πραγματικότητα τα στοιχεία αυτά υφαίνουν μία αδιάσειστη αλήθεια, η οποία δυστυχώς φαντάζει πια αναπόφευκτη. Αλήθεια την οποία καλείται να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο κάθε αναγνώστης και να την διαχειριστεί. Ειδικότερα, η Αυστραλή συγγραφέας μέσα από την ιστορία που πλέκει καταφέρνει να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει, αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη  χλωρίδα και την πανίδα  του τόπου, που δυστυχώς οδηγούν στην εξαφάνιση πολλών ειδών αγρίων ζώων!

 

Πέρα όμως από τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συναντά κανείς στις σελίδες αυτού του βιβλίου, η Σάρλοτ ΜακΚόναχι αφιερωνεί κι ένα μεγάλο μέρος στο να αναφερθεί σε θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια. Συγκεκριμένα, μέσα από την ιστορία της Φράνι η συγγραφέας αναφέρεται στη γονική αγάπη και στο ζωτικό της ρόλο στην καθημερινότητα ενός παιδιού, το οποίο μεγαλώνοντας με την αίσθηση της εγκατάλειψης αναπτύσσει έντονα την ανάγκη να καλύψει όχι μόνο το κενό που δημιουργεί η γονική απουσία, αλλά και την αίσθηση του “ανήκω”.

 

Ολοκληρώνοντας, το «Πριν χαθούν τα πουλιά» είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα καταφέρει να συγκινήσει και να προβληματίσει βαθιά μέσα από τις αλήθειες του. Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο που θα γοητεύσει κάθε αναγνώστη μέσα απ' την εντυπωσιακή θέα της άγριας Φύσης που προσφέρει, θέα που το δίχως άλλο κόβει την ανάσα!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

978-618-03-2067-1_3.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page