top of page

ἐν βιβλίῳ

Ο Πρίγκιπας με το φλιτζανάκι - Emilie de Turckheim | Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

 

Εμπνευσμένο, αλλά και βασισμένο σε μία προσωπική εμπειρία της Emilie de Turckheim, το βιβλίο της «Ο Πρίγκιπας με το φλιτζανάκι» είναι ένα βιβλίο ανθρωποκεντρικό, που έχει τη μορφή ημερολογίου, μέσα από τις σελίδες του οποίου η συγγραφέας καταγράφει τη νέα της καθημερινότητα. Η ζωή της μεταβάλλεται ύστερα από την «εισβολή» ενός Αφγανού μετανάστη στη ζωή της οικογένειας της και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι, στο οποίο κατοικεί με τον σύζυγο της και τα παιδιά τους.

Όλα ξεκινούν ξαφνικά, όταν η οικογένεια της Έμιλι βρίσκεται συγκεντρωμένη και βιώνει μία ανέμελη στιγμή. Τότε, εντελώς παρορμητικά εκφράζει την επιθυμία να φιλοξενήσει στο σπίτι τους έναν από τους εκατομμύρια άστεγους  του Παρισιού και γενικότερα αυτού του κόσμου. Τόσο ο Φαμπρίς, ο σύζυγος της, όσο και τα παιδιά τους, ο Μάριος και ο Νοέ συμφωνούν δίχως δεύτερη σκέψη. Έτσι, ο Ρεζά, ένας νεαρός ενήλικας από το Αφγανιστάν εγκαθίσταται στο σπίτι τους.

Η καθημερινότητα της οικογένειας αλλάζει ριζικά. Ο Ρεζά καταλαμβάνει το δωμάτιο των παιδιών, όπου είχαν άλλοτε τα παιχνίδια και τα βιβλία τους, ενώ ο Νοέ και ο Μάριος συνεχίζουν να κοιμούνται μαζί στο μικρό δωμάτιο, στο βάθος του σπιτιού. Ο Ρεζά αρκετά ντροπαλός στην αρχή, και ιδιαίτερα αμήχανος, προσπαθεί να είναι διακριτικός, σχεδόν αόρατος, να μην προκαλεί θορύβους, και να μην διαταράσσει τη ροή της οικογενειακής τους καθημερινότητας. Ωστόσο, η συνεχής τριβή, αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον των μελών της οικογένειας να γνωρίσουν τον Ρεζά και την ιστορία του, θα δημιουργήσουν ένα θαλπερό κλίμα από την αρχή της συγκατοίκησης, ενώ δειλά-δειλά ο Ρεζά θα αρχίσει να ξεκλειδώνεται, να συνηθίζει σε αυτή τη ιδιόμορφη συμβίωση, και φυσικά να ανοίγεται αφήνοντας τον πραγματικό του εαυτό ελεύθερο.

Η Έμιλι θα ανακαλύψει στο πρόσωπο του Ρεζά έναν ενήλικα με ευαισθησίες, που δείχνει αληθινό ενδιαφέρον για την επαγγελματική ενασχόληση της αφηγήτριας με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, αλλά και την ποίηση. Έναν ενήλικα τρυφερό που κρύβει μέσα του τεράστια ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια, αφού καταναλώνει μεγάλο μέρος του μισθού και των οικονομιών του στην αγορά τροφίμων, αλλά και χρήσιμων αντικειμένων για τους άστεγους φίλους του. Παράλληλα, ο Μάριος και ο Νοέ θα βρουν έναν σύντροφο για τα παιχνίδια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους.

Μπορεί ο Ρεζά να μη γνωρίζει καλά γαλλικά, μπορεί να δυσκολεύεται μερικές φορές να εκφράσει αυτό που πραγματικά θέλει να πει, όμως το προσπαθεί αρκετά…και όχι μόνο αυτός! Η προσπάθεια είναι αμφίδρομη, καθώς τόσο από την πλευρά της, η Έμιλι όσο και η οικογένεια της, δείχνουν αμέριστο ενδιαφέρον για τον Ρεζά και το παρελθόν του, γεγονός  που καταδεικνύει περίτρανα πως η γλώσσα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο όταν οι καρδιές μιλούν, όταν η αγάπη και η ανθρωπιά παίρνουν τη σκυτάλη, όταν παραγκωνίζεται η ξενοφοβία και η επιθυμία για κατανόηση έχει τον πρώτο λόγο!

Με έντονα εξομολογητική διάθεση, η συγγραφέας επικοινωνεί την προσωπική της εμπειρία στο αναγνωστικό κοινό, ανάγοντας το προσωπικό της βίωμα σε οικουμενικό, με τον αναγνώστη να ταυτίζεται με τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Δημιουργεί έναν αξιαγάπητο ήρωα, αυτόν του Ρεζά, ο οποίος μέσα από τη στάση του απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μετανάστης γενικότερα, εμπνέει αισιοδοξία και ελπίδα, ενώ γεννά στον αναγνώστη όμορφα συναισθήματα.

Προσωπικά, ξεχώρισα το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι μόνο γιατί με άγγιξε και με συγκίνησε βαθιά, αλλά και για τον τρόπο που η συγγραφέας προσεγγίζει το μεταναστευτικό ζήτημα  και μάχεται έναντι της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τονίζοντας με διακριτικό τρόπο πως το «όπλο» για να τα αντιμετωπίσει κανείς αυτά, είναι η κατανόηση. Προσπαθώντας να μάθουμε το παρελθόν αυτών των ανθρώπων, να γνωρίσουμε τις αξίες και τις ιδέες τους και γενικότερα να μάθουμε τα στοιχεία που διέπουν τον πολιτισμό τους, στοιχεία μέσα στα οποία γαλουχήθηκαν, θα καταφέρουμε να καταπνίξουμε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα απέναντι τους, συναίσθημα που διαφορετικά θα μας «δηλητηριάσει», ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια αυτή λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, που καταλύει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, «Ο Πρίγκιπας με το φλιτζανάκι» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες σας!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

ο-πρίγκιπας-με-το-φλιτζανάκι.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page