top of page

ἐν βιβλίῳ

Η Κλάρα και ο ήλιος

Καζούο Ισιγκούρο

Eκδόσεις Ψυχογιός

 

 

Μετά τη βράβευσή του με το «Νόμπελ λογοτεχνίας» ο Βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο επανέρχεται στα λογοτεχνικά δρώμενα με το μυθιστόρημα «Η Κλάρα και ο ήλιος». Πρόκειται για ένα σπουδαίο μυθιστόρημα και μία από τις ωραιότερες συγγραφικά στιγμές του Βρετανού λογοτέχνη! Το νέο του μυθιστόρημα έρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου!

Ακολουθώντας τα χνάρια του «Μη μ' αφήσεις ποτέ» ο Καζούο Ισιγκούρο τοποθετεί τη χωροχρονική δράση του έργου του στο εγγύς μέλλον, κάπου στις Η.Π.Α. όπου ο αναγνώστης συναντά την Κλάρα, τη βασική μυθιστορηματική του ηρωίδα στις προσθήκες μίας βιτρίνας. Η Κλάρα είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ, μία «ΤΦ», μία τεχνητή φίλη δηλαδή, η οποία κατασκευάστηκε με σκοπό να κρατά συντροφιά σε νεαρά παιδιά. Η Κλάρα αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση «ΤΦ»  που έχει οξυμένη τόσο την ικανότητα της παρατήρησης, όσο και αυτή της ενσυναίσθησης. Η Κλάρα διψά για γνώση. Παρακολουθεί προσεκτικά όσα συμβαίνουν γύρω της, προσπαθώντας να εξηγήσει και να κατανοήσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων καθώς και να εξερευνήσει τον συναρπαστικό και χαοτικό συναισθηματικό τους κόσμο! 

Η Κλάρα παραμένει για καιρό στο κατάστημα που προμηθεύει τους εφήβους με ΤΦ, μέχρι που θα βρεθεί στον δρόμο της η δεκατετράχρονη Τζόσι. Μία ιδιαίτερη περίπτωση έφηβης, η οποία πάσχει από μία σπάνια ασθένεια που οδηγεί σχεδόν πάντα στον θάνατο, όπως θα ανακαλύψουμε διαβάζοντας το βιβλίο!

Διαφαίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή πως ανάμεσα στην Κλάρα και την Τζόσι αναπτύσσεται μία αξιοζήλευτη χημεία, γεγονός που οδηγεί τη δεύτερη στο να αγοράσει την Κλάρα για ΤΦ της! Έτσι, η Κλάρα θα αφήσει τις προσθήκες του καταστήματος και θα μετακομίσει στο σπίτι της Τζόσι, με την οποία θα δένεται καθημερινά όλο και περισσότερο.
Η Κλάρα ούσα ένα ανθρωποειδές ρομπότ με ανεπτυγμένη την συναισθηματική της νοημοσύνη θα καταφέρει να μετατραπεί σε μέλος της οικογένειας και όχι απλά σε ένα ρομπότ-παιχνίδι. Η αγάπη που θα ανθίσει εντός της για τη Τζόσι, θα 'ναι ένα συναίσθημα βαθύ, ειλικρινές, ατόφιο! Η Κλάρα θα αφοσιωθεί πλήρως στη Τζόσι, ενώ παράλληλα η ίαση της θανατηφόρας ασθένειας που ταλαιπωρεί τη Τζόσι και η διατήρηση της υγείας της θα γίνουν σκοπός ζωής για την Κλάρα!

Πέρα από την Τζόσι, η Κλάρα θα αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τη Μητέρα της Τζόσι, η οποία θα τη φέρει αντιμέτωπη με μία αλήθεια που συγκλονίζει! Μία αλήθεια σπαρακτική, που θα αφήσει άφωνο τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα θα διεγείρει μία πληθώρα σκέψεων και προβληματισμών σε σχέση με την ηθική διάσταση του θέματος!

Ο Καζούο Ισιγκούρο επανέρχεται δυναμικά με ένα αμιγώς κοινωνικό μυθιστόρημα, που διέπεται από στοιχεία τόσο επιστημονικής φαντασίας, όσο και δυστοπίας, αν και στην πραγματικότητα η αναφορά στη μαζική παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ για προσωπική χρήση δεν αποτελεί και κάτι μακρινό! 

Μέσα από την ιστορία της Κλάρας που από μία παθητική παρατηρήτρια, από ένα ρομπότ-παιχνίδι που έχει κατασκευαστεί για να προσφέρει συντροφιά, σταδιακά μετατρέπεται σε ένα ρομπότ με βαθιά συναισθήματα, σε ένα ρομπότ με σκοπό ζωής που ταλανίζεται από υπαρξιακές σκέψεις, ο Ισιγκούρο καταφέρνει να συγκινήσει τον αναγνώστη αναδεικνύοντας την αφοπλιστική δύναμη της ειλικρινούς αγάπης, τη βαθιά πίστη και αφοσίωση, καθως και τη σημαντικότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς!

Ο Βρετανός συγγραφέας διατηρώντας φαινομενικά τουλάχιστον τη γνώριμη συναισθηματική απόσταση από τους μυθιστορηματικούς του ήρωες και με την υπαινικτικότητα που διέπει την γραφή του, δημιουργεί ένα μυθιστόρημα επιτυχώς ισορροπημένο, στο οποίο υφέρπει το μελαγχολικό συναίσθημα. Ένα μυθιστόρημα που σελίδα την σελίδα δημιουργεί στον αναγνώστη την εντύπωση πως κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία. Κάτι το οποίο αρχικά δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως, αλλά ξυπνά στον αναγνώστη το ένστικτο, την αίσθηση εκείνη του να περιμένει κάτι να συμβεί. Και αυτό τελικά συμβαίνει! Η αποκάλυψη έρχεται και συγκλονίζει! Έρχεται χωρίς τυμπανοκρουσίες και συναισθηματικές υπερβολές, με μία υποβόσκουσα δυναμική που φέρει τελικά τον αναγνώστη αντιμέτωπο με μία δύσκολα διαχειρίσιμη αλήθεια. Μία αλήθεια που κραυγάζει απελπισία αλλά και αγάπη, μία αλήθεια που θα γεννήσει στον αναγνώστη ηθικά διλήμματα και θα τον προβληματίσει σχετικά με το που βρίσκονται τα όρια καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Το τέλος πλησιάζει. Η Κλάρα εκπληρώνει τον επίκτητο σκοπό της, αλλά και τον σκοπό της ως ΤΦ, με επιτυχία. Και τότε; Κοιτώντας τον Ήλιο, που κι αυτός πρωταγωνιστεί με τον δικό του τρόπο στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος, με την παρουσία του να λειτουργεί διττά, προσπαθεί να ξεμπερδέψει τις αναμνήσεις μιας ζωής, να τις βάλει σε τάξη, να τις ζήσει από την αρχή και να πλημμυρίσει από συναισθήματα, καθώς ο Ήλιος πλημμυρίζει τα πάντα γύρω της με φως! Ο Καζούο Ισιγκούρο ρίχνει αυλαία με έναν άκρως κινηματογραφικό τρόπο που αφήνει μία γλυκόπικρη επίγευση.

Ολοκληρώνοντας, Η ΚΛΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ είναι ένα σύγχρονο και φρέσκο μυθιστόρημα, μία ώριμη συγγραφική στιγμή για τον Βρετανό συγγραφέα, που υπενθυμίζει στον αναγνώστη τον λόγο για τον οποίο ο Καζούο Ισιγκούρο βραβεύτηκε με το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο. Είναι ένα μυθιστόρημα που σίγουρα όσοι αγάπησαν το «Μη μ'αφήσεις ποτέ» θα το λατρέψουν! 

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

9786180138269_hd.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page