top of page

ἐν βιβλίῳ

Το ελάφι

Πάνος Αντωνόπουλος 

Εκδόσεις Κέδρος
 

Ο συγγραφέας Πάνος Αντωνόπουλος επανέρχεται δυναμικά στα συγγραφικά δρώμενα ύστερα από την κυκλοφορία του πρώτου του μυθιστορήματος, με ένα θεατρικό κείμενο αυτή τη φορά, που φέρει τον τίτλο ΤΟ ΕΛΑΦΙ και έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο υψηλών ανθρωπιστικών αξιώσεων, που φέρει τη στόφα και τη διαχρονικότητα κλασικού έργου. Έργο που συγκινεί βαθιά μέσα από την ανθρωποκεντρική ματιά με την οποία ο συγγραφέας του αντιμετωπίζει τον κόσμο που δημιουργεί.

           

Η δράση του τοποθετείται σε ένα απομακρυσμένο σπίτι της ελληνικής υπαίθρου, όπου ο αναγνώστης συναντά δύο αδερφές, την Πόλυ και την Έλσα, οι οποίες ζουν αποκομμένες από τους κατοίκους του υπόλοιπου χωριού, στην πλαγιά ενός βουνού, κουβαλώντας το βάρος μίας ανείπωτης αλήθειας, αλήθεια νοσηρή και αιχμηρή η οποία τις έχει τραυματίσει ανεξίτηλα.

           

Όταν λοιπόν οι δύο ηρωίδες του βιβλίου απαλλαγούν από την παρουσία της άρρωστης μητέρας τους, η φροντίδα της οποίας αποτελούσε μέχρι πρότινος το βαρύ χρέος που έπρεπε καθημερινά να πληρώνουν με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, η Έλσα και η Πόλυ αποφασίζουν σε μία στιγμή παρόρμησης, σε μία στιγμή που ίσως τα αποθέματα της υπομονής και της ανεκτικότητας να είχανε πια σωθεί, να απαλλαγούν παντοτινά από μία βάναυσα σκληρή καθημερινότητα.

           

Απελευθερωμένες πια από το παρελθόν που τις κρατούσε δέσμιες καλούνται να διαχειριστούν τις ηθικές συγκρούσεις που ξεσπούν σαν θύελλα μέσα τους, γεγονός που καθιστά το κείμενο συναρπαστικά εκρηκτικό! Παράλληλα, αυτά τα συγκρουσιακά ηθικά δίπολα που δημιουργούνται ανάμεσα στις δύο ηρωίδες προσδίδουν στο κείμενο έντονη εσωτερικότητα.

           

Ο Πάνος Αντωνόπουλος δημιουργεί δύο ενδιαφέρουσες βασικές ηρωίδες, δύο ηρωίδες φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους. Από την μία πλευρά έχουμε την Έλσα μία ηρωίδα εύθραυστη, ευαίσθητη, με μία ρομαντική αθωότητα, ενώ από την άλλη έχουμε την Πόλυ, μία νεαρή γυναίκα ιδιαίτερα δυναμική και αρκετά σκληρή εκ πρώτης όψεως, που προσπαθεί να αντιμετωπίζει τη ζωή με ψυχρή λογική. Δύο γυναίκες ωστόσο που πέρα από τους δεσμούς αίματος, τους ενώνει ένα τραύμα, απόρροια μίας εφιαλτικής καθημερινότητας. Δύο γυναίκες που αποζητούν την ειλικρινή αγάπη, αλλά και τη ψυχική ηρεμία. Δύο γυναίκες τόσο διαφορετικές. αλλά τελικά και τόσο ίδιες.

           

Μέσα από το παρόν θεατρικό κείμενο, ο συγγραφέας βρίσκει γόνιμο έδαφος για να  αναδείξει ανθρωπιστικές αξίες, που ίσως τα τελευταία χρόνια να έχουν λησμονηθεί. Αξίες όπως η ανθρωπιά, η προσφορά, η αλληλεγγύη. Αξίες που σαν φάρος θα πρέπει να πρωταγωνιστούν στις ζωές μας και να φωτίζουν το μονοπάτι μας. Αξίες που επιβάλλεται να καλλιεργούνται μέσα από ηθικοπλαστικά έργα, χωρίς ίχνος διδακτισμού, όπως ΤΟ ΕΛΑΦΙ, να αναδεικνύονται και να γίνονται κτήμα μας, ώστε να πορευόμαστε με αυτές στην προσπάθεια μας να καλυτερεύσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε!

           

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη συμβολική παρουσία του ελαφιού, το οποίο εμφανίζεται σποραδικά μέσα στο έργο για λίγες μόνο στιγμές και αποτελεί τη συντροφιά αλλά και την παρηγοριά των δύο νεαρών γυναικών. Το ελάφι θεωρείται ιερό από την αρχαιότητα, το συναντάμε διαρκώς σε θρύλους και μύθους, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά και κατά τον Μεσαίωνα κοσμώντας του θυρεούς ιπποτών και βασιλιάδων. Το ελάφι είναι ένα ντελικάτο ζώο, απαράμιλλης πηγαίας ομορφιάς, που έχει συνδεθεί άρρηκτα ως σύμβολο με την αθωότητα, το φυσικό κάλλος, την ελευθερία και τη ψυχική γαλήνη. Η παρουσία του στο έργο του κύριου Αντωνόπουλου είναι καθοριστική, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον τίτλου του θεατρικού αυτού έργου, παρουσία η οποία λειτουργεί με τρόπο παρηγορητικό και καταπραϋντικό για τις δύο ηρωίδες!

           

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, ΤΟ ΕΛΑΦΙ του κύριου Αντωνόπουλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα βαθιά ανθρώπινο έργο, που συγκινεί και προβληματίζει, που δημιουργεί εσωτερικές μάχες και συγκρούσεις και το κυριότερο που αναμοχλεύει ανθρωπιστικές αξίες που δυστυχώς στις μέρες μας τείνουν να εξαφανιστούν!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

155469510_10158344125819372_7171734007292684908_n.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page