top of page

ἐν βιβλίῳ

Να μ' αγαπάς

Λία Νικολάου

Eκδόσεις Βακχικόν

 

 

Το «Να μ' αγαπάς» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν.  Αποτελεί το λογοτεχνικό πρωτόλειο της κυρίας Λίας Νικολάου. Πρόκειται για ένα αμιγώς αισθηματικό μυθιστόρημα που ωστόσο ανήκει στην queer λογοτεχνία, αφού στο επίκεντρο του βιβλίου ο αναγνώστης συναντά έναν έρωτα μεταξύ δύο αντρών.

Συγκεκριμένα, το μυθιστόρημα είναι μία εκτενής επιστολή του Αλέξανδρου, βασικού μυθιστορηματικού ήρωα, προς τον σύντροφο του, τον Πάνο. Ο Αλέξανδρος με άκρως εξομολογητική διάθεση μας αφηγείται και ειδικότερα μας εξομολογείται μέσα από τη σπονδυλωτή επιστολή του τα βαθιά συναισθήματα αγάπης και έρωτα που τρέφει για τον παραλήπτη του γράμματος, τον Πάνο.    

Όλα ξεκινούν όταν ο Αλέξανδρος αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογένεια του στο Αγρίνιο, να σπάσει τα ασφυκτικά δεσμά της φυλακής του «καθωσπρεπισμού», στην οποία ήταν εγκλωβισμένος και να κυνηγήσει μία ελεύθερη ζωή, αποδεχόμενος τη φύση του και τη σεξουαλική του ταυτότητα!      

Οι δυσκολίες φαντάζουν ανυπέρβλητες. Δυσκολίες που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την επιβίωση του, αλλά κυρίως με την κατανόηση και τη συμφιλίωση με τον ίδιο του τον εαυτό. Έργο ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο, μιας και ο Αλέξανδρος βασανίζεται από μία πληθώρα προσωπικών ανασφαλειών, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ανιδιοτελούς αγάπης από την οικογένειά του. 

Δεν έχει μάθει να αγαπά τον εαυτό του γι' αυτό που πραγματικά είναι. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και αγώνα εσωτερικό για να καλλιεργήσει το αίσθημα της άνευ όρων αγάπης και αποδοχής του εαυτού του. Σε αυτό θα σταθεί ιδιαίτερα τυχερός γιατί θα συναντήσει τον Πάνο, ο οποίος θα του προσφέρει απλόχερα ένα απάνεμο λιμάνι. στο οποίο ο Αλέξανδρος θα “αράξει” την ψυχή του.      

Η μάχη θα είναι χρονοβόρα. Ο Αλέξανδρος θα πρέπει να σταματήσει να απαξιώνει τον εαυτό του, να καταπολεμήσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του, να νικήσει το σκοτάδι που έχει απλώσει δίχτυα στην ψυχή του, γεννώντας ο ίδιος μέσα του το φως! Θα κληθεί να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τα συμπλέγματα που δημιουργήθηκαν εντός του τόσο από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, που δυστυχώς δεν κατάφερε να τον κατανοήσει, όσο και από το αδυσώπητο και αδηφάγο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο δεν συγχωρεί τις ανθρώπινες υπάρξεις που δεν χωρούν στα καλούπια της τυπικότητας που έχει θεσπίσει ως φυσιολογικά!

 

Σελίδα τη σελίδα, κεφάλαιο το κεφάλαιο, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός αναμνήσεων, στις οποίες πρωταγωνιστούν ο Αλέξανδρος και ο Πάνος. Από την ανάμνηση που αφορά στον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο γνωριστήκαν, μέχρι και τις αναμνήσεις τις κοινής τους ζωής, ο αναγνώστης παρακολουθεί την καθημερινότητα των δύο πρωταγωνιστών, που αποφάσισαν να υπερβούν κάθε εμπόδιο που ορθωνόταν στον δρόμο τους. Εμπόδια της συντηρητικής και ομοφοβικής ελληνική κοινωνίας, ειδικά αυτή της επαρχίας, εμπόδια που καταφέρνουν να υπερνικήσουν ώστε να ζήσουν μαζί, απελευθερωμένοι από κάθε είδους καταπίεσης και να μοιραστούν την καθημερινότητά τους. Να αγαπηθούν ελεύθερα, απόλυτα, αληθινά!
Η Λία Νικολάου μέσα από το μυθιστόρημα της και τον τρόπο με τον οποίο το έχει δομήσει, βρίσκει γόνιμο έδαφος για να καλλιεργήσει πολυάριθμους προβληματισμούς, αλλά και για να αναδείξει την κανονικότητα που διέπει μία ερωτική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου, φωτίζοντας απλές στιγμές από την καθημερινότητα τους, σπάζοντας τα ταμπού και τις προκαταλήψεις, που όσο και αν προσπαθούμε να αποβάλλουμε ως κοινωνία, δυστυχώς ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει! Ουσιαστικά, η συγγραφέας αναδεικνύει το μεγαλείο και την σημαντικότητα της αγάπης, του έρωτα και της συντροφικότητας στη ζωή δύο ανθρώπων, ανεξάρτητα με το φύλο τους, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και γενικότερα επιλογές!


Το «Να μ' αγαπάς» αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο λογοτεχνικό ντεμπούτο, που αναδεικνύει τη συγγραφική δεινότητα της κυρίας Νικολάου. Η γραφή της ώριμη, διέπεται από μία άκρατη και γοητευτική συνάμα λυρικότητα, που μεθά τον αναγνώστη από συναίσθημα, το οποίο είναι έντονο σε κάθε σελίδα του βιβλίου! Παράλληλα η συγγραφέας με ιδιαίτερη ευαισθησία και μέσα από έναν απόλυτα ειλικρινή και ανθρώπινο τρόπο καταφέρνει επιτυχώς να προσεγγίσει θέματα που αφορούν την “LGBTQ” κοινότητα, καθώς και να επισημάνει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να διεκδικεί την αγάπη και τον έρωτα που του ταιριάζει, αναδεικνύοντας μέσα από τη συλλογιστική των σκέψεων της τον οικουμενικό χαρακτήρα αυτών των συναισθημάτων!      

Ολοκληρώνοντας, το «Να μ' αγαπάς» είναι μία σπαρακτική κραυγή ενός αθεράπευτα ερωτευμένου άντρα προς τον σύντροφο του, που συγκινεί βαθιά και αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στην καρδιά κάθε αναγνώστη!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

na_m_agapas.jpeg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page