top of page

ἐν βιβλίῳ...

Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας - Βασίλης Καραναστάσης |

Εκδόσεις Πνοή

 

 

«Ήταν σημαδιακή εκείνη η μέρα, επέτειος κατά μία έννοια. Έκλεινε ακριβώς ένας χρόνος από τότε που άφησα πίσω μου την κλειστή κοινωνία του χωριού, όπου η αναζήτηση ένοχων μικρών μυστικών είναι το μόνο ενδιαφέρον και το αποκλειστικό θέμα συζήτησης, μαζί με τα πολιτικά βεβαίως». Στην αναγνωστική του πορεία ο καθένας συναντά ελάχιστα βιβλία, τα οποία μέσω της απλότητας τους, δηλαδή της τελειότητας στο είδος τους, τον  «υποτάσσουν» στο να ζει μονάχα στην πραγματικότητα των σελίδων τους, και εν τέλει ο, πάντα αισθανόμενος ατελής, βίος του αναμορφώνεται στα μέτρα των χαραχτήρων τους. Η συγγραφική εντιμότητα και διάνοια συνδυαζόμενες με τα προαναφερθέντα καθώς και με την εγκαρδιότητα στην γραφή Ανθρώπου και Λογοτέχνη, που ταυτίζονται στην ματιά της, ανατέλλουσας στους γαλαξίες της αυθεντικά αθάνατης θνητότητας ως εκεί που δεν διακρίνονται ελπίδα και φόβος παρά μόνο ο ήλιος και όσοι χρήζει ο ίδιος αστέρια, πένες σαν του κύριου Βασίλη Καραναστάση γεννούν αποκλειστικώς και τις βαπτίζουν στην κολυμπήθρα του αίματός μας άοκνη συντροφιά την ανθρώπινης αιωνιότητας. «Την άλλη μέρα πήγα εκεί κατά τις έντεκα. Ήθελα να το παίξω λίγο άνετος, μη με περάσουν για κανέναν λιγούρη». Στο, Αριστοφανικής, θα έλεγα, γενιάς και διαδοχής, μυθιστόρημα  «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας», από τις εκδόσεις Πνοή, μέσα στα δάφνινα καλοκαίρια της Λογοτεχνίας, το αριστοκρατικό, ευγενές χιούμορ και η, άλλοτε χαμηλόφωνη κι άλλοτε με στεντόρειο ανάστημα και ηφαίστεια φωνή, σάτιρα της πραγματικότητας προς τον εαυτό της, συμπράττουν ώστε να πείσουν την Γλώσσα να αυτοαπελευθερωθεί ψυχή τε και σώματι από την ρητορεία ενός αποστειρωμένου αλλά και παρωχημένου καθωσπρεπισμού, και να την στέψουν ηγέτιδα, στον αγώνα για να λάβει το Βιβλίο, χωρίς διαχωρισμούς και εσωτερικές διασπάσεις, το βασίλειό του στο πνεύμα. «Εξαιτίας του κλίματος αυξανόμενης ανησυχίας που επικρατούσε στη δουλειά, πολλές φορές είχα ψαχτεί με αγγελίες από εφημερίδες και είχα πάει για συνέντευξη σε κάποιες εταιρίες, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα». Δια του ρυθμού οι Λέξεις αποκτούν μια δική τους περπατησιά ανάμεσά μας που πείθει το βήμα μας να τις ακολουθήσει τόσο πιστά όσο οι φλέβες τους παλμούς μας. Ο χαρακτήρας γίνεται η πλοκή και το αντίστροφο, και γύρω από τον άξονα του περιστρέφεται το συγγραφικό τάλαντο και ήθος. Το γέλιο μετουσιώνεται στον αγωγό του υγιούς και εκλεπτυσμένου σκεπτικισμού.  «Κάποιο βράδυ στο μπαρ του Ντίνου. Το σκηνικό γνωστό. Σκορπισμένες στα τραπεζάκια της αίθουσας διάφορες παρέες, φιλύποπτες και βραχνές, ένας δυο, όπως εγώ, μοναχικοί, ακουμπισμένοι στην μπάρα, δυο γυναίκες να παίζουν μπιλιάρδο, ενώ πέντ’ έξι ερωτομανείς χαβαλέδες με τα ποτά στα χέρια παρακολουθούσαν από κοντινή απόσταση σιγοψιθυρίζοντας διάφορα».  Το εν λόγω ανάγνωσμα θέτει ευθύτατα το κορυφαίο ζήτημα του επαναπατρισμού της Υψηλής Λογοτεχνίας, και προσωπικά λάτρεψα και ενστερνίστηκα απολύτως όσα πρεσβεύει. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κύριε Βασίλη Καραναστάση.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Ψάρεψα τη συγκεκριμένη αγγελία προσπαθώντας να αποφύγω κάποιες άλλες που άφηναν να εννοηθεί ότι πρόσφεραν σκληρή δουλειά, τρέξιμο και ταλαιπωρία: “Ζητείται πωλητής από εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών οικιακών ειδών, ηλικίας έως είκοσι πέντε ετών, με προϋπηρεσία”. Βέβαια, εγώ ήμουν είκοσι οκτώ, αλλά δε βαριέσαι, ποιος ασχολείται… Σχετικά με την προϋπηρεσία το έπαιξα έξυπνα· βρήκα μια εταιρία σχετική με το συγκεκριμένο είδος που έκλεισε πρόσφατα και αυτοχρίστηκα βασικό της στέλεχος των πωλήσεων. Αν με ψυλλιάζονταν, η μισή ντροπή δική μου και τα λοιπά…»
Ένα κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ., αγροκαλλιεργητή και συλλέκτη ρίγανης και σερνικοβότανων. Εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σ’ ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ένα βιβλίο περιπλάνησης, χαμένων ελπίδων και ουτοπικών επιδιώξεων, στο πλαίσιο μιας απλής επιβίωσης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.

Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία» και «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας».

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

55692971_2305902866097550_90018825834447

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page