top of page

ἐν βιβλίῳ

Για ένα ταγκό στη Σμύρνη - Γιώτα Γουβέλη | Εκδόσεις Διόπτρα

 

Η ιστορική περίοδος που αφορά στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς, με αποκορύφωμα φυσικά την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922. Πάντα η αναφορά της στις σελίδες ενός μυθιστορήματος, θα ασκούν μία ιδιαίτερη γοητεία στον αναγνώστη, που φαίνεται πως το ενδιαφέρον του για εκείνη την εποχή παραμένει άσβεστο, γεγονός που συμπεραίνεται εύκολα μέσα από την επιτυχία και την απήχηση των μυθιστορημάτων στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η εποχή χαρακτηρίζεται από έντονες κοινωνικό-πολιτικές αναταραχές, που γεννούν ακόμη ακόμη πολλά και αναπάντητα ερωτήματα. Μία εποχή που σφραγίστηκε από τον θάνατο και των ξεριζωμό, αποτελώντας μέχρι και σήμερα μία ανοιχτή πληγή, που ματώνει κάθε φορά που έρχεται στον νου μας.

Την περίοδο εκείνη τοποθετεί χρονικά το νέο της μυθιστόρημα η πολυγραφότατη συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη. Συγκεκριμένα το «Για ένα τανγκό στη Σμύρνη» που αποτελεί το δέκατο κατά σειρά μυθιστόρημα της και φέρει την υπογραφή των εκδόσεων Διόπτρα, διαδραματίζεται την περίοδο 1917 με 1922, με τη δράση του βιβλίου να ολοκληρώνεται λίγο πριν από την καταστροφή της Σμύρνης. Χωρικά η ιστορία της συγγραφέως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα πρώτα γεγονότα, που μας αφηγείται, διαδραματίζεται στον Λόγγο, ένα μικρό χωριό κοντά στο Μεσολόγγι, όπου ο αναγνώστης συναντά τη σχεδόν ενήλικη Λευκιώ και την μητέρα της, οι οποίες ζουν με την γιαγιά της πρώτης και πεθερά της δεύτερης, αφού έχουν καταφύγει στο χωριό ύστερα από τον διωγμό που βίωσε ο ελληνικός και όχι μόνο πληθυσμός, από το Σερέκιοϊ της Μικράς Ασίας. Οι δυο γυναίκες κατατρεγμένες από τη ζωή στήνουν με δυσκολία τη νέα τους φτωχική καθημερινότητα, νοσταλγόντας κάθε τόσο την προσφάτως χαμένη πατρίδα τους. Το μικρό καμαράκι που κατοικούν πλημμυρίζει από θύμησες που πικρίζουν , αλλά και όνειρα νοσταλγικά και οι δυο γυναίκες αψηφώντας την κακεντρέχεια της τοπικής κοινωνίας, που δυσκολεύεται να τις αποδεχτεί, καρτερούν καλύτερες μέρες. Μέρες που θα αργήσουν να έρθουν, αφού ο σαρωτικός έρωτας που θα ανθίσει ξαφνικά στη ψυχή της νεαρής Λευκιώς, θα αρπάξει τα ινία της καρδιάς της και θα δράσει καταλυτικά στην πορεία που θα ακολουθήσει η ζωή της, που θα στιγματιστεί από ολέθρια γεγονότα. Ο έρωτας ο απόλυτος, ο καταστροφικός, που άλλοτε σε βυθίζει στο απόλυτο σκοτάδι κι άλλοτε σε εκτοξεύει στο εκτυφλωτικό φως, είναι αυτός που θα λέγαμε ότι πρωταγωνιστεί στις σελίδες του παρόντος μυθιστορήματος. Ο έρωτας που γύρω του δρουν οι πρωταγωνιστές και οι δευτεραγωνιστές του μυθιστορήματος, ακολουθώντας τα δικά του καπρίτσια.

Η Γιώτα Γουβέλη συνθέτει ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα εποχής, που διέπεται από έντονη νοσταλγία. Ένα έργο εντός του οποίου τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου στα οποία γίνεται αναφορά αναβιώνουν, με τη συγγραφέα να στέκεται απέναντι τους πολύ προσεκτικά, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο για να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές τους. Ταυτόχρονα, οι λεπτομερείς περιγραφές των ηθών, των αξιών, αλλά και των συνηθειών εκείνης της εποχής, δρουν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο, δίνοντας στη συγγραφέα τη δυνατότητα να σκιαγραφήσει με περισσή ζωντάνια και τρόπο ολιστικό την κλειστή επαρχιακή κοινωνία της εποχής, αλλά και την μεγαλοαστική κοινωνία της πρωτεύουσας, όπου δειλά-δειλά προοδευτικές φωνές κάνουν την εμφάνιση τους.

Με γραφή ρέουσα και άκρως εικονοποιητική, ωριμότερη από κάθε άλλη φορά, η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του αναγνώστη, κι αυτό γιατί μέσα από τις σελίδες του καταφέρνει να επικοινωνήσει σκέψεις και προβληματισμούς για διαχρονικά ζητήματα και υψηλές αξίες και ιδανικά όπως ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, ο έρωτας, η αγάπη, η αφοσίωση. Η κυρία Γουβέλη πέρα από το πλούσιο εσωτερικό βάρος που προσδίδει στο βιβλίο της, καταφέρνει να δημιουργήσει μία εξαιρετικά εκρηκτική πλοκή, με τα γεγονότα που πλήττουν την ζωή της βασικής ηρωίδας, της Λευκιώς, να κόβουν την ανάσα, να προκαλούν την έκπληξη του αναγνώστη και φυσικά να καλλιεργούν το αίσθημα της αγωνίας για το πώς θα εξελιχθεί στις επόμενες σελίδες.

Ολοκληρώνοντας, η Γιώτα Γουβέλη επιστρέφει δυναμικά στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας και μέσα από το νέο της μυθιστόρημα προσκαλεί κάθε αναγνώστη να αφεθεί στους νοσταλγικούς ήχους ενός τανγκό και να ακολουθήσει τα χορευτικά του βήματα, που θα τον οδηγήσουν σε ένα αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι μέχρι την Σμύρνη!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

gia-ena-tangko-sti-smirni.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page