top of page

ἐν βιβλίῳ

Ψυχίατρος Τυπάλδος - Γιώργος Κατσούλας  | Εκδόσεις Υδροπλάνο

 

«Ψυχίατρος Τυπάλδος» τιτλοφορείται το νέο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου συγγραφέα Γιώργου Κατσούλα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, μία νεοσύστατη εκδοτική στέγη, που φαίνεται πολλά υποσχόμενη μέσα από την έντονη δραστηριοποίησή της στον χώρο του βιβλίου το τελευταίο διάστημα. Ο «Ψυχίατρος Τυπάλδος» παρότι φαινομενικά μοιάζει με ένα κλασικό αστυνομικό, τουλάχιστον διαβάζοντας κανείς το οπισθόφυλλο της έντυπης έκδοσης αυτό συμπεραίνει, πρόκειται για ένα αμιγώς κοινωνικό μυθιστόρημα, ένα λεπτομερές ψυχογράφημα, το οποίο εμπλουτίζεται με στοιχεία μυστηρίου και δράσης. Ωστόσο, δεν είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας εστιάζει στη διαδικασία της αστυνομικής έρευνας και στα αδιέξοδα της, αλλά αντίθετα τα κεφάλαια στα οποία πρωταγωνιστεί αυτή η διαδικασία, δρουν επικουρικά στη σκιαγράφηση του κεντρικού μυθιστορηματικού χαρακτήρα.

 

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τυπάλδος είναι ένας διάσημος και άκρως επιτυχημένος ψυχίατρος που εργάζεται για την αστυνομία, τόσο βοηθώντας στην επίλυση δύσκολων υποθέσεων, όσο και εκπαιδεύοντας τους υποψήφιους ανακριτές. Ο Τυπάλδος είναι ένα άτομο με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, γνωστό και ως σύνδρομο Asperger, το οποίο ακροβατεί μεταξύ του σκληρού μας κόσμου που δυσκολεύεται να κατανοήσει καθετί το διαφορετικό και να δείξει ανοχή σε αυτό, και του δικού του επίκτητου  και ασφαλούς κόσμου, που τον οικοδόμησε για να μπορεί να βρίσκει τις ισορροπίες του. Ο Τυπάλδος βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη συναισθηματικά περίοδο, αφού η απώλεια του πατέρα του, σε συνδυασμό με την ερωτική προδοσία την οποία αδυνατεί να ξεπεράσει, δημιουργούν ένα δυσβάσταχτο φορτίο συναισθημάτων, το οποίο λυγίζει τον εύθραυστο ψυχισμό του, οδηγώντας τον προς την κατάθλιψη.

 

Στην ήδη επιβαρυμένη του καθημερινότητα λόγω της ψυχικής του υγείας έρχεται να προστεθεί η εξαφάνιση ενός μικρού αγοριού, του Κωστάκη. Ο Τυπάλδος μαζί με τον συνεργάτη του, τον αστυνόμο Τετρίγκα, αναλαμβάνουν την υπόθεση. Ο χρόνος τους πιέζει, αφού οι πρώτες 72 ώρες είναι απόλυτα κρίσιμες όταν πρόκειται για την εξαφάνιση ενός παιδιού, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει πέσει στα δίχτυα κάποιου παιδεραστή. Ωστόσο, δεν διαθέτουν στοιχεία που να καθοδηγήσουν την έρευνά τους, γεγονός που καθιστά την υπόθεση δυσεπίλυτη.

 

Θα καταφέρουν άραγε να φτάσουν στον θύτη;         
Θα προλάβουν τον Κωστάκη ζωντανό;

 

Ο Γιώργος Κατσούλας δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα, ένα κράμα πολλών μυθιστορηματικών ειδών, προσπαθώντας μέσα από την αφήγηση των γεγονότων που πλήττουν την καθημερινότητα του ψυχίατρου Τυπάλδου να φωτίσει τις άγνωστες για πολλούς αναγνώστες πτυχές του ψυχισμού ενός ατόμου που εμφανίζει αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας. Ο συγγραφέας μέσα από αναδρομές στο παρελθόν του Τυπάλδου, οι οποίες εμπεριέχονται σε ξεχωριστά κεφάλαια, αλλά και τις εξελίξεις της πλοκής στο μυθιστορηματικό παρόν, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός αυτιστικού ατόμου, που προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, να γίνει αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο, να εκπληρώσει τα όνειρά του, να ζήσει, να ερωτευτεί, να αγαπήσει, αλλά και να αγαπηθεί. Μέσα από τον ευφυή και ετοιμόλογο κεντρικό του χαρακτήρα, ο συγγραφέας επικοινωνεί στον αναγνώστη μία ενδιαφέρουσα οπτική για το πώς θα έπρεπε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τα άτομα με αυτισμό, οδηγώντας τη σκέψη σε πολλούς και ενδιαφέροντες προβληματισμούς. Μέσα από τον ψυχίατρο Τυπάλδο και τον περίγυρό του, ο συγγραφέας δείχνει στον αναγνώστη πώς ένα αυτιστικό άτομο αντιμετωπίζεται κυρίως στον εργασιακό του χώρο, την επιφυλακτικότητα και την αμφισβήτηση με την οποία έρχεται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπο.

 

Παράλληλα, η υπόθεση που καλείται να επιλύσει ο Τυπάλδος πέρα από το γεγονός ότι εξυπηρετεί στο να αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον η μυθιστορηματική πλοκή, με την αγωνία του αναγνώστη να κλιμακώνεται και να απογειώνεται στα τελευταία κεφάλαια, δίνει στο συγγραφέα μία ευκαιρία για να παρουσιάσει το φαινόμενο της παιδεραστίας, και να εξετάσει έστω και σύντομα τα αίτια εμφάνισής του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας δημιουργεί ένα εκρηκτικό δίπολο απόψεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση του παιδεραστή-θύτη από τις αστυνομικές αρχές. Να αντιμετωπιστεί ως ένας στυγνός εγκληματίας και να οδηγηθεί σε δίκη ή να εισαχθεί σε κάποιο ψυχιατρικό νοσοκομείο, ώστε να εξεταστεί η ψυχική του κατάσταση και να ερευνηθούν οι αιτιολογίες που συνέδραμαν στην εμφάνιση αυτής της αρρωστημένης έλξης; Ένα δίπολο που αποκτά ηθικές προεκτάσεις και προβληματίζει βαθιά τον αναγνώστη.

 

Ακόμα ένα στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι οι διακειμενικές αναφορές των ηρώων σε λογοτεχνικά έργα όπως τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλι Μπροντέ, Στον ίσκιο των πουλιών, Βαρκάρισσα της χίμαιρας της Αλκυόνης Παπαδάκη, καθώς και σε ατάκες δημοφιλών ταινιών. Η αγάπη επίσης του Τυπάλδου στην ταινία μιούζικαλ «La la land» και στα τραγούδια αυτής, του προσδίδουν μία γλυκύτητα ως χαρακτήρα, διευκολύνοντας την ταύτιση του αναγνώστη μαζί του. Η αγάπη που δείχνει στη συγκεκριμένη ταινία ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα έξυπνα για να χτίσει ένα άκρως ξεχωριστό και κινηματογραφικό φινάλε, πλημμυρισμένο στο φως της αισιοδοξίας, με τους στίχους του τραγουδιού «It’s another day of sun» να δραπετεύουν από τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, και να ηχούν γλυκά στα αυτιά του αναγνώστη, ο οποίος σίγουρα θα συγκινηθεί από χαρά και θα δακρύσει. Άλλωστε το κλάμα είναι μία διαδικασία λυτρωτική και αυτός είναι ο στόχος του συγγραφέα, ο οποίος επιτυγχάνεται!

 

Ολοκληρώνοντας, ο «Ψυχίατρος Τυπάλδος» ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμένα, μιας και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα που διάβασα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μπορεί να μην ανήκει αποκλειστικά στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, όμως καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό και μυστηριώδες ταξίδι, και ταυτόχρονα να τον οδηγήσει σε μία εσωτερική καταβύθιση, όπου θα κληθεί να επιλύσει τις συγκρούσεις των δίπολων-απόψεων που δημιουργεί ο συγγραφέας. Ο «Ψυχίατρος Τυπάλδος» λοιπόν είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει σίγουρα την προσοχή σας!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

Στιγμιότυπο 2020-08-31, 10.54.00.png

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page