top of page

ἐν βιβλίῳ...

Ρόδα είναι - Άγγελος Καλαμούτσος | Εκδόσεις Πνοή

 

 

«Από παιδί, θυμάμαι, λαχταρούσα την εύκολη και πολυτελή ζωή. Ονειρευόμουν μια μέρα ν’ αποκτήσω μια άνετη και μεγαλοπρεπή καρέκλα και κανείς να μη μπορεί να με σηκώσει από αυτή». Η κοινωνική διάβαση  από το «ευαίσθητο» στο γνησίως «προοδευτικό», που στην ουσία είναι μια ανώδυνη, ωσότου γίνει, μετάβαση από τον εαυτό της πίστης, στα βραχύσωμα μα μεγάλου ψυχισμού θαύματα της πορείας μας προς τον θάνατο και μετέπειτα σε μία ιδιάζουσα αθανασία, στον άλλον, καθίστατο επιτευκτό ανέκαθεν μόνο όταν η Λογοτεχνία έβλεπε τον κόσμο δίχως το παραμορφωτικό πρίσμα ούτε της ελπίδας ούτε του φόβου, παρά μονάχα όπως τον γέννησε η αλήθεια του. Και Πένες σαν του κύριου Άγγελου Καλαμούτσου τελούν  άριστα αυτό το ευγενές και τιτάνιο έργο. «Τρία είναι τα βασικά συστατικά της ζωής. Γη, νερό, αγέρας. Τη γη την κατακτάς περπατώντας τη. Το νερό ταξιδεύοντας. Τον αγέρα όμως για να τον κατακτήσεις πρέπει να μάθεις να πετάς». Στο, βιογραφικής καταγωγής της Ζωής συνολικά, μυθιστόρημα «Ρόδα είναι», από τις Εκδόσεις Πνοή, η έξαλλη αντιπολιτευτική, αδιάκοπη, κριτική των βιωμάτων, προς τον κυβερνόντα εαυτό, σε συνεργασία με τα ελάσσονα «εγώ»,  αντιμετωπίζεται με ταχύρυθμες μεταρρυθμίσεις στον πυρήνα του είναι, ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση του «Ζω» και να αδυνατίσει εκείνη του «Θέλω να ζήσω», και εν τέλει η υπέρβαση ψυχής και σώματος να μετουσιώνεται απλώς στο μέσο απελευθέρωσης του θεού από τα οικιοθελή του ανθρώπινα δεσμά της αθάνατης θνητότητάς μας. «Οι μέρες την περίοδο εκείνη ήταν μικρές και σκοτεινές και τα βράδια ατελείωτα. Ένας αέρας ξηρός και παγωμένος φυσούσε μέρα νύχτα χωρίς σταματημό και μου πάγωνε το πρόσωπο». Η ώρα, μια τεχνητή φλέβα που συνδέει τον πόνο με τις αναμνήσεις, και έτσι ανατροφοδοτείται ο αυτοβασανισμός του ψυχισμού, που όμως οδηγεί στην ενδυνάμωσή του, και τελικώς στην στέψη του ανάμεσα σε όλα τα συναισθήματα. Μια χειροβομβίδα ο έρωτας, που ο ίδιος απασφαλίζει την περόνη και η έκρηξη γεννά ένα σύμπαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Ανθρώπου. «Μία ακόμα αρετή που κληρονόμησα από τον πατέρα μου ήταν η ευαισθησία του για τα παιδιά και η διάθεση προσφοράς του». Ένα λαμπρό ανάγνωσμα, που στην πραγματικότητα είναι ένα Λογοτεχνικό εγχειρίδιο για τον ανθρώπινο γαλαξία. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κύριε Άγγελε Καλαμούτσε.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το χειρόγραφο ενός τριαντάχρονου άνδρα που ζει σ’ έναν ιδιότυπο χώρο φιλοξενίας ατόμων με κινητικά προβλήματα φέρνει στο φως μια τρομακτική ιστορία. Το βράδυ που ο Παύλος αποφάσισε να γράψει την ιστορία της ζωής του, ένα φοβερό δίλημμα στοίχειωνε το μυαλό του. «Αξίζει να θυσιαστεί κανείς για την αγάπη, ή μήπως η αγάπη για ζωή είναι ο μόνος δρόμος;»

Πώς όμως ένας νέος, γεμάτος ζωή άνδρας, καταλήγει μόνος σ’ ένα τέτοιο μέρος; Τι πραγματικά συνέβη στη ζωή του Παύλου μέχρι εκείνο το βράδυ; Ένα γαϊτανάκι από προσωπικά βιώματα ξετυλίγεται, και ένα ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Τα μυστικά που αποκαλύπτει στο παλιό τετράδιο σοκάρουν. Η ανθρώπινη δύναμη, όταν την οδηγεί το πάθος, μοιάζει ικανή να καταφέρει τα πάντα. Ο δρόμος προς την ολοκλήρωση είναι μακρύς και γεμάτος εμπόδια, κι όταν η μέρα εκείνη πλησιάζει, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Άγγελος Καλαμούτσος, γεννήθηκε το 1979 σε ένα όμορφο ορεινό χωριό της Αρκαδίας όπου πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια. Έζησε ένα μικρό χρονικό διάστημα στην Τρίπολη και από τα δεκαπέντε του χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.

Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρονικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών, ενώ πραγματοποιεί σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Σήμερα εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής πολυεθνικής εταιρίας.

Τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα έγιναν το 2013, με την έκδοση του μυθιστορήματος «Μη φοβάσαι Μαρία» και της ποιητικής συλλογής «Απόσταγμα Ψυχής». Το μυθιστόρημά του «Ρόδα είναι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

32641691_156626335180244_429130243906102

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page