top of page

ἐν βιβλίῳ

33 Αντι - κείμενα 

Άννα Βασιάδη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΡΤΑΡΙ

 

Η πρώτη συλλογή ποιημάτων της Άννας Βασιάδη, «33 Αντι – κείμενα», μοιάζει με αριθμητική ακολουθία, με συνάρτηση ζωής. Διαβάζοντας κάποιος τα ποιήματα της συλλογής, καταβυθίζεται σε έναν κόσμο πυκνό, έντονων συναισθημάτων, συμβόλων και αλληγορικών νοημάτων. Η ποίηση της κυρίας Βασιάδη προσιδιάζει σε έναν ιερό κώδικα, ο οποίος εκκινεί στο μυαλό του αναγνώστη τη διαδικασία να αποκωδικοποιήσει τα κρυμμένα μυστικά και τελικά να φτάσει στα κατάβαθα της ψυχής της λογοτέχνιδας.

 

Η πρόσληψη των νοημάτων της εν λόγω ποιητικής συλλογής δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ο αναγνώστης θα πρέπει να επιστρέψει πολλές φορές στα ποιήματα, ώστε να κατανοήσει τι είναι αυτό που θέλει η Άννα Βασιάδη να του μεταδώσει, ποιο είναι αυτό το πολύτιμο μήνυμα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρόκειται για μία δυσνόητη ή μη προσιτή ποίηση. Οι αφαιρετικοί στίχοι αφήνουν στον αναγνώστη το περιθώριο να συμμετέχει και αυτός στο παιχνίδι των λέξεων, να ανταποκριθεί στο κάλεσμά της και να νιώσει όλα αυτά τα δυνατά συναισθήματα που αφειδώς προσφέρονται μέσα από τα 33 αντι-κείμενα του βιβλίου.

«Πάντα κοιτούσα να προσθέτω, τώρα πια αφαιρώ», λέει η ποιήτρια στην εισαγωγή του βιβλίου, εισάγοντάς μας σε μία διαδικασία σκέψης και κατανόησης μιας αμιγώς σύγχρονης ματιάς, με εκείνα τα ψήγματα και τις αρετές όμως του παρελθόντος που έχουν αφήσει ανεξίτηλο λογοτεχνικό αποτύπωμα. Τον αναγνώστη περιμένει επίσης η ευχάριστη έκπληξη των μικρών πεζών που παρεμβάλλονται στα άρτια ποιήματα της συλλογής αυτής. Μικρά κείμενα με μεγάλα νοήματα που προκαλούν δυνατά συναισθήματα και προβληματίζουν.

Το λογοτεχνικό πρωτόλειο της κυρίας Βασιάδη, «33 Αντι – κείμενα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «συρτάρι», είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ποίησης, ένα ψηφιδωτό βιωμάτων και εντυπώσεων, αριθμών και γραμμάτων, πράξεων και λέξεων. Οι αυτοβιογραφικές αναφορές εντείνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ο οποίος συχνά αναρωτιέται αν πίσω από τις λέξεις – σύμβολα κρύβεται μόνο μία εμπνευσμένη λογοτέχνιδα ή και μία γυναίκα που αγωνία να κραυγάσει, μέσα από τους στίχους της, τις βαθιές αγωνίες της.

«Αυτή η αξιοθαύμαστη αντοχή σου να υπομένεις τα πάντα, θα σε φέρει πολύ γρήγορα σε στενή επαφή με τα κολλώδη χείλη του πρίγκιπα. Μόνο που εκείνος τελικά θα απελευθερωθεί κι εσύ θα μείνεις να βράζεις στο ζουμί σου», γράφει γλαφυρά η Άννα Βασιάδη σε ένα από τα 33 κείμενα του βιβλίου της. Με λόγο μεστό, η ποίησή της συχνά αφήνει ένα γλυκόπικρο αίσθημα που μοιάζει με έναν χαμένο όνειρο, με μια φρούδα ελπίδα.

Τα 33 Αντι–κείμενα είναι μία ποιητική συλλογή, η οποία απευθύνεται στο κοινό που αναζητά την ουσία από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα μονοπάτια της καθημερινότητάς του.

124796.jpg

Πάνος Αντωνόπουλος

BA in Journalism

BA in Greek Culture Studies

MSc in Creative Writing

Στιγμιότυπο 2020-02-29, 09_34_50.webp

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page