top of page

ἐν βιβλίῳ

             

Νότα Σεφερλή

Τερετίσματα

Εκδόσεις Συρτάρι

 

Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα δίχτυα της καθημερινότητας. Άνθρωποι που έχουν καταπνίξει τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, χωρώντας τον εαυτό τους στα πρέπει και τα μη που επιβάλει διαχρονικά η κοινωνία. Άνθρωποι που οικοδομούν μία συμβατική ζωή, παντρεύονται, δημιουργούν οικογένεια, ακολουθούν τις κοινωνικές επιβολές, ξεχνώντας πολλές φορές την αίσθηση της ελευθερίας και κατ' επέκταση την αίσθηση της ευτυχίας. Γιατί ποιος είναι ευτυχισμένος τελικά, όταν δεν είναι ελεύθερος να ακολουθήσει τις πιο βαθιές του επιθυμίες;           
          

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν πρωταγωνιστούν στο λογοτεχνικό πρωτόλειο της κυρίας Νότας Σεφερλή, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συρτάρι με τίτλο «Τερετίσματα». Πρόκειται για μία γλυκόπικρη νουβέλα, ευφάνταστα γραμμένη αφού το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι δύο βασικοί χαρακτήρες του έργου, η Ρίτα και ο Πιερ. Μία Ελληνίδα κι ένας Γάλλος. Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που θα συναντηθούν τυχαία ένα καλοκαίρι.       

 

Ένα καλοκαίρι άνευρο, σχεδόν ίδιο με το περσινό και το προπέρσινο. Ένα καλοκαίρι σαν εκείνα που ήρθαν κι έφυγαν, που καλύφθηκαν από τη σκόνη της λήθης, χωρίς να αφήσουν πίσω τους το αποτύπωμα μίας ανάμνησης. Το καλοκαίρι αυτό ωστόσο θα είναι διαφορετικό τόσο για την Ρίτα όσο και για τον Πιερ. Θα αποτελέσει την απαρχή μίας γνωριμίας και την ανάπτυξη μίας πλατωνικής ερωτικής σχέσης, η φωτιά της οποίας θα παραμείνει για καιρό αναμμένη με τη βοήθεια του διαδικτύου και συγκεκριμένα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

           

Η Ρίτα και ο Πιερ θα συναντηθούν για μία μοναχά στιγμή. Η στιγμή αυτή θα αποτελέσει τη σπίθα που θα αναμοχλεύσει τις στάχτες ατελέσφορων επιθυμιών κι ερώτων που δεν ευοδώθηκαν στο παρελθόν. Με πρόσχημα τη συγγραφή μίας καλοκαιρινής ερωτικής ιστορίας, η Ρίτα και ο Πιερ θα επινοήσουν αρχικά δύο χάρτινους εαυτούς στους οποίους θα προβάλουν τις επιθυμίες τους και θα εναποθέσουν την τελευταία τους ελπίδα να παραμένουν ζωντανοί παγιδευμένοι σε μία ζωή ήδη νεκρή.

           

Έτσι θα ξεκινήσει η ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η οποία πότε θα αραιώνει και πότε θα πυκνώνει ανάλογα με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία μίας εκ των πραγμάτων άκαρπης ερωτικής σχέσης, η οποία όμως θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι όντας παγιδευμένοι στη ρουτίνα του γάμου και μίας καθημερινότητας από την οποία δεν δύναται πια να αντλήσουν καμία απολύτως απόλαυση, συνομιλούν και υφαίνουν με τη φαντασία τους την ερωτική σχέση που θα ήθελαν να ζήσουν, απαλύνοντας με τον τρόπο αυτό τη μοναξιά τους.   

 

Η συγγραφέας Νότα Σεφερλή με απλή, ρέουσα, ανεπιτήδευτη, γλώσσα που διέπεται από ένα οξυδερκές χιούμορ και μία γοητευτική λεπτή ειρωνεία δημιουργεί μία πρωτότυπη ερωτική ιστορία, μέσω της οποίας δεν στοχεύει να προξενήσει εφήμερη συγκίνηση φέρνοντας δάκρυα στα μάτια του αναγνώστη. Αντίθετα, φωτίζει τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος παρότι δεν αισθάνεται ευτυχισμένος από τη ζωή του δεν τολμά να αφήσει πίσω του την ήδη στρωμένη του καθημερινότητα ώστε να κυνηγήσει αυτό που τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, αδυνατώντας ίσως να έλθει σε σύγκρουση με τον ηθικό και τον αξιακό κώδικα που κληρονόμησε από τις προηγούμενες γενιές.

           

Οι ήρωες της επιλέγουν συνειδητά να οικοδομήσουν μία παράλληλη εικονική πραγματικότητα και να βρίσκουν σε αυτήν καταφύγιο, ανταλλάσσοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όποτε νιώθουν να ασφυκτιούν. Όταν λοιπόν η μονοτονία τους πνίγει και αισθάνονται μόνοι και ατελείς, τότε ανοίγουν είτε το κινητό, είτε τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή και δραπετεύουν σε έναν κόσμο όπου το «μαζί» από έρωτα και όχι από συνήθεια υφίσταται ακόμη.

           

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, τα «Τερετίσματα» είναι μία νουβέλα υφερπόντων συναισθημάτων που σίγα-σιγά σε κατακλύζουν. Είναι μία νουβέλα ύμνος στους ατελέσφορους έρωτες, που σου αφήνει στο τέλος μία πικρή επίγευση, αυτή των ανεκπλήρωτων ονείρων!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

cover-v3.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page