top of page

ἐν βιβλίῳ

 

Σονόρχ - Τζένη Δάγλα | Εκδόσεις Θερμαϊκός

 

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ο χρόνος ως έννοια έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών φιλοσοφικών και υπαρξιακών αναζητήσεων. Αποτελεί ένα διαχρονικό ζήτημα, με το οποίο καταπιάνονται ανά τους αιώνες, πλήθος καλλιτεχνών. Είναι ένα ζήτημα, που και στην πεζή καθημερινότητα της εποχής μας, απασχολεί ακόμη τους δημιουργούς που παράγουν κάθε είδους τέχνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μυθιστόρημα της κυρίας Τζένης Δάγλα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός, με ένα επιβλητικό μονόχρωμο εξώφυλλο, κι έναν τίτλο πραγματικά ευφάνταστο! Τίτλος που κλείνει παιχνιδιάρικα το μάτι στον αναγνώστη και τον προκαλεί να ανακαλύψει το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το πρώτο μυθιστόρημα της κυρίας Δάγλα τιτλοφορείται «ΣΟΝΟΡΧ». Ένας πραγματικά ασυνήθιστος, αλλά και μυστηριώδης ταυτόχρονα τίτλος, ο οποίος αποτελεί αποτέλεσμα αναγραμματισμού της λέξης «χρόνος». Ο τίτλος του έργου καθρεφτίζει ξεκάθαρα και τον βασικό θεματικό πυλώνα του έργου, που φυσικά είναι η έννοια του χρόνου. Ο χρόνος αποτελεί τον κεντρικό πρωταγωνιστή αυτού του έργου, γύρω από τον οποίο η συγγραφέας απλώνει σαν βεντάλια, που πότε ανοίγει, και πότε μαζεύεται και κλείνει, τις ιστορίες απλών, καθημερινών ανθρώπων. Μέσα από τις επινοημένες ιστορίες των ηρώων της, η συγγραφέας παρουσιάζει τον χρόνο άλλοτε σαν φίλο κι άλλοτε σαν δυνάστη. Γεγονός ωστόσο αδιαμφησβήτητο σε όλες τις ιστορίες της δημιουργού, είναι η ρευστότητα του χρόνου, ο οποίος έρχεται και παρέρχεται, αναπόφευκτα…

Διαβάζοντας, το μυθιστόρημα της κυρίας Δάγλα θα τολμούσα να πω ότι εντυπωσιάστηκα από τη συγγραφική της δεινότητα, η οποία καταδεικνύει την καλλιτεχνική της ωριμότητα. Από τη δημιουργία απτών, σάρκινων χαρακτήρων, χαρακτήρες εντός των οποίων θα εντοπίσουμε με βεβαιότητα και δικά μας στοιχεία και τη σύνθεση τρισδιάστατων εικόνων, που πλημμυρίζουν και διεγείρουν τις αισθήσεις, μέχρι την χρήση μίας ποικιλίας αφηγηματικών τεχνικών και την ανάδειξη υπαρξιακών σκέψεων και προβληματισμών σχετικά με τον χρόνο. Ζητήματα φαινομενικά απλοϊκά, μα στην πραγματικότητα με ατέρμονο βάθος και αρκετά πολύπλοκα, που μας έχουν απασχολήσει, μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας θίγονται. Η συγγραφέας καταφέρνει να αγγίξει ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης φύσης, σωματικής και ψυχικής και μέσα από το άπλετο γόνιμο έδαφος που παρέχει στο αναγνωστικό κοινό, πετυχαίνει τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την καλλιέργεια βαθύτερων σκέψεων και προβληματισμών.

Με έντονα εξομολογητική διάθεση, μιας και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, γεγονός που οικοδομεί από τις πρώτες κιόλας σελίδες του έργου, μία αρκετά θαλπερή ατμόσφαιρα, με τον αναγνώστη να διερωτάται συχνά που τελειώνει το προσωπικό βίωμα της συγγραφέως και που ξεκινά η φαντασία της δημιουργού να γεμίζει τα «κενά», κατάσταση η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αφού βοηθά στην αναγωγή του προσωπικού σε οικουμενικό, με τον αναγνώστη τελικά να εναρμονίζεται και να ταυτίζεται πλήρως με τη συγγραφέα και τους ήρωές της και με όλα εκείνα που τους απασχολούν! Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στους πολυάριθμους διαλόγους που θα εντοπίσει κανείς μες στις σελίδες του παρόντος βιβλίου, διάλογοι που προσδίδουν μία επιπρόσθετη ζωντάνια, αλλά και μία αξιοζήλευτη θεατρικότητα στο κείμενο, το οποίο ρέει αβίαστα, δημιουργώντας ένα γοργό αναγνωστικό τέμπο!

Ολοκληρώνοντας, το «ΣΟΝΟΡΧ» , το πρώτο μυθιστόρημα της κυρίας Τζένης Δάγλα είναι ένα βαθιά υπαρξιακό βιβλίο, που θα παρασύρει τον αναγνώστη στη δίνη του, σε ένα ταξίδι από τα φολκλορικά στενά της Πλάκας, μέχρι και στο Βρότσλαμ, σε ένα ταξίδι από το σήμερα στο χθες κι αντίστροφα, σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο καθένας από εμάς, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό. Το «ΣΟΝΟΡΧ» λοιπόν, είναι ένα μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

Στιγμιότυπο 2020-07-01, 12.28.19.png

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page