
ἐν βιβλίῳ
Το κοράκι
Stephen King
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Μετάφραση : Αντώνης Καλοκύρης
Ο Stephen King αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 50 μυθιστορήματα. Πρόκειται για έναν πολύπλευρο συγγραφέα, με αστείρευτη έμπνευση και ευφάνταστες ιδέες, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως ο «μετρ του τρόμου», αν και στην πραγματικότητα έχει καταπιαστεί με πολλά μυθιστορηματικά είδη, πέρα από αυτό του τρόμου.
«Το κοράκι» είναι ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα του Stephen King, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1978, ενώ το 1990 επανακυκλοφόρησε σε πλήρη έκδοση αυτή τη φορά! Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο και προφητικό έργο. Ένα έργο επίκαιρο μιας και πραγματεύεται τη βίαιη εξάπλωση ενός μετελαγμένου στελέχους του ιού της γρίπης, που μετατρέπεται σε μία φονική πανδημία, που σκοτωνεί το 99% του ανθρώπινου πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και του ζωικού πληθυσμού, με εξαίρεση φυσικά τις γάτες!
Υπάρχει ωστόσο μία ελάχιστη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι φαίνεται πως αναπτύσσουν ανοσία απέναντι στον ιό, καταφέρνοντας να επιβιώσουν. Φυσικά, πρόκειται για Αμερικανούς πολίτες, πολίτες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μέρη υπάρκτα, αλλά και μέρη γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα. Από το Μέιν, τη Νεβάδα και το Κολοράντο, μέχρι το Αρνέτ του Τέξας και το Σόγιο του Άρκανσο, που αποτελούν επινοημένα από τον συγγραφέα μέρη.
«Το κοράκι» διαίρειται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, ο αναγνώστης παρακολουθεί την μετάδοση και τη ραγδαία εξάπλωση του ιού. Γνωρίζει μία πληθώρα ηρώων, κάποιοι από τους οποίους πεθαίνουν, ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν ζωντανοί. Φυσικά, οι ήρωες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν αποτελούν τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, οι οποίοι θα απασχολήσουν τον συγγραφέα και στη συνέχεια το έργου. Ο αγώνας για επιβίωση, η αναπόφευκτη μοναξιά που επιφέρει η επιβλητική παρουσία του θανάτου, που εξαπλώνεται αχαλίνωτα, η ανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη και συντροφικότητα, είναι μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον King στο πρώτο μέρος του βιβλίου.
Καθώς οι σελίδες περνούν ο συγγραφέας εστιάζει σιγά-σιγά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, οι ιστορίες των οποίων ξεδιπλώνονται παράλληλα. Ο αναγνώστης συναντά τον Λάρι, τον Λόιντ, τον Νικ, τον Στιούαρτ, τον Τομ, την Φράνι, την Μάμα Άμπιγκεϊλ, τον Σκουπιδοτενεκέ, καθώς και πλήθος άλλων ηρώων που παρελαύνουν από τις σελίδες του μυθιστορήματος. Παρακολουθεί την καθημερινότητά τους, τον προσωπικό τους αγώνα για επιβίωση, αλλά και την ανάγκη τους για ανθρώπινη επαφή! Η ανάγκη για συντροφικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τροπή που λαμβάνει η πλοκή του έργου, αφού όλοι οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες του έργου αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με σκοπό την αναζήτηση και άλλων επιζόντων. Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνεται κανείς κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού οι δρόμοι πολλών ηρώων θα συναντηθούν.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, το ταξίδι των ηρώων συνεχίζεται. Από τις τυχαίες μεταξύ τους συναντήσεις, δημιουργούνται μικρές ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι συσπειρώνονται ώστε να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Πέρα από αυτόν τον κοινό στόχο, οι ήρωες του βιβλίου διέπονται από ακόμα ένα κοινό και ίσως πιο σημαντικό στοιχείο και αυτό δεν είναι άλλο από τα παρόμοια όνειρα που στοιχειώνουν τις νύχτες τους. Συγκεκριμένα, στον κόσμο του ονείρου οι ήρωες του βιβλίου συναντούν δύο υπερφυσικές φιγούρες, τη Μάμα Άμπιγκεϊλ που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει το καλό και τον Ράντι Φλαγκ, που φυσικά αντιπροσωπεύει το κακό. Έτσι, δημιουργείται ένα δίπολο, που αναπόφευκτα θα συγκρουστεί λίγο πριν το τέλος!
Οι υπερφυσικές αυτές παρουσίες θα αποτελέσουν τους δύο στυλοβάτες, που θα θεμελιώσουν την οικοδόμηση δύο κοινωνίων, αυτή των καλών και αυτή των κακών. Δύο κοινωνίες με τους δικούς τους κανόνες και αρχές, ώστε να επιτευχθεί η αξιοκρατική και ομαλή λειτουργία τους. Οι άνθρωποι ωστόσο διέπονται από πάθη και αδυναμίες, γεγονός που επιφέρει συγκρούσεις και διατταράσει τις λεπτές ισορροπίες! Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, η αναπόδραστη σύγκρουση ανάμεσα στο καλό και στο κακό είναι γεγονός: σύγκρουση με ολέθριες συνέπειες και φυσικά απώλειες!
Ο Stephen King λοιπόν δημιουργεί ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που παρά τον όγκο του διαβάζεται πραγματικά απνευστί. Ίσως στην αρχή φανεί στον αναγνώστη κάπως δύσβατο και χαοτικό λόγω των πολυάριθμων μυθιστορηματικών ηρώων και των προσωπικών τους ιστοριών, που κινούνται παράλληλα. Όμως, καθώς οι σελίδες περνούν ο αναγνώστης εντάσσεται στο σκοτεινό και εφιαλτικό κλίμα που δημιουργεί ο συγγραφέας, εξοικειώνεται με τους ήρωες, αποκτώντας συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες και παρακολουθεί με αμέριστο ενδιαφέρον τη ζωή όλων.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει μέσα από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις σελίδες του να πυροδοτήσει μία πληθώρα σκέψεων και προβληματισμών με πολιτικό-κοινωνικό, αλλά και οικολογικό χαρακτήρα, με τον συγγραφέα να σχολιάζει με οξυδέρκεια αλλά και λεπτή ειρωνεία τα κακώς κείμενα της αμερικανικής κοινωνίας. Προσωπικά, αυτό που με γοήτευσε και ξεχώρισα στο μυθιστόρημα του King είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας -παρότι χωρίζει ξεκάθαρα τους ήρωες του σε δύο στρατόπεδα, στους καλούς και στους κακούς-, αφήνει χώρο να αναπτυχθούν και οι δύο πλευρές του χαρακτήρα των ηρώων, τόσο η φωτεινή όσο και η σκοτεινή. Παρά την υπερβολή που διακατέχει το βιβλίο, δημιουργεί μία ρεαλιστική αύρα και ταυτόχρονα αντανακλά την πραγματική άποψη του συγγραφέα σχετικά με τον χαρακτήρα των ανθρώπων.
Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, θα ήθελα να συγχαρώ τις εκδόσεις Κλειδάριθμός και τον μεταφραστή Αντώνη Καλοκύρη για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο Stephen King από σήμερα απέκτησε ακόμα έναν «φαν», ο οποίος θα αναζητήσει και τα υπόλοιπα βιβλία του!


