top of page

ἐν βιβλίῳ

Ο μεγάλος υπηρέτης - Δημήτρης Σωτάκης | Εκδόσεις Κέδρος

 

 

Ο Δημήτρης Σωτάκης είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ελληνικής πεζογραφίας. Κάθε του μυθιστόρημα αποτελεί δείγμα της ανεξάντλητης δημιουργικότητας του, η οποία εκδηλώνεται πάντα μέσα απ’ τις ευφάνταστες ιστορίες που συνθέτει. Ο μεγάλος υπηρέτης αποτελεί το δωδέκατο μυθιστόρημα του συγγραφέα, και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, εναρμονισμένο απόλυτα με την εποχή που διανύουμε, αφού οι θεματικές γύρω απ’ τις οποίες περιστρέφεται η πλοκή του μυθιστορήματος, είναι θεματικές που απασχολούν έντονα τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο πρωταγωνιστής που επινοεί ο Δημήτρης Σωτάκης είναι ένας μεσήλικας σχεδόν επιχειρηματίας, πετυχημένος στον επαγγελματικό του τομέα, η καθημερινότητα του οποίου ωστόσο, φαίνεται πως ισορροπεί σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. Μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου του θείου, ο κεντρικός ήρωας του συγγραφέα προσλαμβάνει τον υπηρέτη του, με σκοπό να τακτοποιήσει την ακατάστατη καθημερινότητά του. 
O μυθιστορηματικός χαρακτήρας του Δημήτρη Σωτάκη εμφανίζει μία αυτιστική συμπεριφορά, ζώντας απομονωμένος από τον κοινωνικό του περίγυρο, αδυνατώντας να συνάψει διαπροσωπικές σχέσεις, κάθε είδους. Εγκλωβισμένος στον εαυτό του, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου βιώνει απέραντη μοναξιά, την οποία θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει δημιουργώντας ένα προφίλ σε ένα διαδικτυακό τόπο γνωριμιών. Γεγονός που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής του έργου.

Μέσα απ’ τους δύο αντρικούς χαρακτήρες που δημιουργεί ο συγγραφέας, δύο χαρακτήρες που εμφανίζουν έντονες ομοιότητες σε ό,τι αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, ευφυές τέχνασμα, που εξυπηρετεί όσο τίποτα τη μυθιστορηματική πλοκή, ο Δημήτρης Σωτάκης έχει την ευκαιρία να αναφερθεί σε μία πληθώρα θεμάτων. Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα της εξουσίας που θίγει σε μεγάλο βαθμό ο συγγραφέας, καθώς και τον τρόπο που αυτή κερδίζεται και ασκείται.          
Συγκεκριμένα, η καθημερινή τριβή των δύο αντρών, και η κοινή πορεία ζωής, είναι αυτή που φέρνει στο φως το σκληρό πρόσωπο του πρωταγωνιστή. Ένα πρόσωπο σκοτεινό, μιας κι ο ήρωας του Σωτάκη εμφανίζει στοιχεία σαδισμού, αφού βρίσκει τρομερή ευχαρίστηση στο να οδηγεί τον υπηρέτη του στην ταπείνωση, κάνοντας χρήση είτε σωματικής, είτε λεκτικής βίας. Παράλληλα όμως, αυτή η σχέση μετατρέπεται σε σχέση εξάρτησης, αφού ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον υπηρέτη του. Γεγονός, που καταδεικνύει περίτρανα πως ο βασικός ήρωας του συγγραφέα έχει παγιδευτεί, έχει γίνει έρμαιο των πρωτόγονων ενστίκτων του, που τον έχουν καταδυναστεύσει.

Μέσα απ’ το νέο του μυθιστόρημα, ο Δημήτρης Σωτάκης αναφέρεται εκτενώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος στη σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων. Κατάσταση η οποία οδήγησε στην άνθιση διαδικτυακών σελίδων γνωριμιών. Το πρόβλημα αυτό πλήττει και την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή, ο οποίος προσπαθώντας να αισθανθεί πληρότητα, δημιουργώντας μία ισορροπημένη και πετυχημένη ζωή, με απώτερο σκοπό το κυνήγι μίας ολιστικής ευτυχίας, καταλήγει σε έναν ιστότοπο γνωριμιών. Η εικονική πραγματικότητα στην οποία εντάσσεται, εντείνει την ανάγκη του για την κατάκτηση της ευτυχίας, γεγονός που λειτουργεί αλυσιδωτά, με αποτέλεσμα ο ήρωας να οδηγείται σε μία υστερική ονειροπόληση μίας ιδανικής ζωής, εντός της οποίας τελικά παγιδεύεται.

Εκτός αυτών των θεματικών που θίγει ο δημιουργός, καθώς και της μοναξιάς που πλήττει τον άνθρωπο της εποχής μας, ο Δημήτρης Σωτάκης συνθέτει ένα εκτενές κοινωνικό σχόλιο που επικεντρώνεται κυρίως στην οκνηρία, την παθητικότητα και τη ματαιοπονία του σημερινού ανθρώπου, ο οποίος χτίζει μία καθημερινότητα βασισμένη σε επίπλαστες ανάγκες και επιθυμίες, κυνηγώντας μία ευτυχία κίβδηλη, κρύβοντας κάτω απ’ το χαλάκι της εξώπορτας, την προσωπική του παρακμή, αποφεύγοντας ο ίδιος να απεγκλωβιστεί απ’ τη  φαιδρότητα και την πλασματική αίσθηση πληρότητας, που διέπουν τη ζωή του.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν, Ο μεγάλος υπηρέτης του Δημήτρη Σωτάκη είναι ένα μυθιστόρημα έντονων προβληματισμών και σκέψεων, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, ανάμεσα στο όνειρο και τη σκληρή πραγματικότητα. Ένα μυθιστόρημα που μέσα απ’ την παραδοξότητα που το διέπει, αναδεικνύει την τραγικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας, και λίγο απ’ τον ελεύθερο σας χρόνο, για την ανάγνωσή του.

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

sotakis_o_megalos_ipiretis.jpg.thumb_600

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page