
ἐν βιβλίῳ
Η καλή κόρη
Karin Slaughter
Εκδόσεις Gutenberg
Μεάφραση : Στράτος Μυρογιάννης
«Η ΚΑΛΗ ΚΟΡΗ» της Αμερικανίδας συγγραφέως Karin Slaughter αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, και συγκεκριμένα για τη σειρά «Aldina Μυστήριο», σε μετάφραση του Στράτου Μυρογιάννη.
Όλα ξεκινούν, όταν δύο μασκοφόροι άνδρες εισβάλλουν στην οικεία του Ράστι Κουίν, ενός δικηγόρου που αναλαμβάνει την υπεράσπιση εγκληματιών, γεγονός που έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται πολλές και μεγάλες αντιπάθειες στην τοπική κοινωνία. Στην οικεία του Κουίν βρίσκονται η γυναίκα του Γκάμα, και οι δύο κόρες τους η Σαμάνθα και η Τσάρλι. Η κατάσταση πολύ γρήγορα χειροτερεύει με αποτέλεσμα η Γκάμα να δολοφονείται, και τα δύο μικρά κορίτσια να κακοποιούνται σκληρά από τους δύο άνδρες, γεγονός που θα τις στιγματίσει ανεπανόρθωτα.
Πολλά χρόνια αργότερα, οι σκιές του παρελθόντος συνεχίζουν να πέφτουν βαριές στις ζωές της τραυματισμένης οικογένειας. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Τσάρλι, όσο και η Σαμάνθα φαίνεται πως αγωνίστηκαν αρκετά, ώστε να ξεφύγουν από αυτό και να δημιουργήσουν μία ομαλή και πετυχημένη ζωή. Οι ισορροπίες ωστόσο ανατρέπονται, όταν η Τσάρλι θα βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Γίνεται μάρτυρας μίας δολοφονικής επίθεσης σε ένα σχολείο της περιοχής. Η επίθεση αυτή θα κάνει τις πληγές του παρελθόντος να ματώσουν ξανά. Μυστικά και ανομολόγητες αλήθειες έρχονται στο φως, με την Τσάρλι και τη Σαμάνθα να αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο το δυσβάσταχτο παρελθόν τους.
Η Karin Slaughter δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, αλλά και πολλές αναφορές σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία του προσδίδουν ένα μεγαλύτερο εσωτερικό βάρος. Ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο «page turner», διότι παρά τον όγκο του, διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Οι σελίδες περνούν με τον αναγνώστη να φτάνει στο τέλος του μυθιστορήματος, χωρίς να το καταλαβαίνει!
Με τη γνωστή, από τα «Όμορφα κορίτσια», περιγραφική και άκρως λεπτομερή γραφή της, η Αμερικανίδα συγγραφέας δημιουργεί μία κινηματογραφική ατμόσφαιρα, με τις σκηνές του βιβλίου να θυμίζουν κινηματογραφικά καρέ. Κάλλιστα, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα μπορούσε να μεταφερθεί στην οθόνη με τρομερή επιτυχία. Η συγγραφέας πλάθει εικόνες που σπαρταρούν από ζωντάνια, εικόνες που σοκάρουν με τον ωμό ρεαλισμό που χρησιμοποιεί η Slaughter για να περιγράψει τις στιγμές των εγκληματικών ενεργειών, που εκτυλίσσονται εντός του βιβλίου, εικόνες που μέσα απ’ τη λεπτομερή τους προσέγγιση ρίχνουν φως σε θεσμούς και διαδικασίες, όπως το σχολείο, τα δικαστήρια, την αστυνομική έρευνα.
Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα η Slaughter επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό και στην ανάδειξη σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, τα οποία και πρόσφατα απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη χρήση υπερβολικής εξουσίας που προσφέρει το αστυνομικό αξίωμα, οδηγώντας στην εμφάνιση του φαινομένου της αστυνομικής βίας. Η συγγραφέας προβληματίζεται γύρω από θέματα όπως την απονομή της δικαιοσύνης, την ύπαρξη της θανατικής ποινής και τη χρήση της ως σωφρονιστικό μέσο, καθώς εξετάζει και τα εγκλήματα ως κοινωνικά φαινόμενα.
Τέλος, η συγγραφέας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο παρελθόν και στο πώς οι τραυματικές αναμνήσεις δυσάρεστων εμπειριών διαμορφώνουν την πορεία που ακολουθεί η ζωή των ανθρώπων και καθορίζει τον χαρακτήρα τους, όσο και στα οικογενειακά συστήματα που δυσλειτουργούν, όταν οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες που με νύχια και με δόντια συντηρούν τα μέλη τους, διαταράσσονται.
Επικροτώ την ενέργεια των εκδόσεων Gutenberg, να συμπεριλάβει στη συγκεκριμένη λογοτεχνική σειρά και μυθιστορήματα μυστηρίου, διότι γύρω από το αστυνομικό μυθιστορηματικό είδος, επικρατούν μέχρι και σήμερα ποικίλες στερεοτυπικές απόψεις, που δεν αναγνωρίζουν τη λογοτεχνική του αξία. Δίνοντας βήμα λοιπόν και στα μυθιστορήματα αυτού του είδους, νομίζω πως κάμπτονται οι όποιες αμφιβολίες.
Tο μυθιστόρημα «Η ΚΑΛΗ ΚΟΡΗ» της Karin Slaugter αξίζει να λάβει προσοχή, αξίζει να διαβαστεί, γιατί είμαι σίγουρος πως θα ικανοποιήσει πλήρως και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους και όχι μόνο!


