top of page

ἐν βιβλίῳ

 

Άπνοια μνήμη - Κατερίνα Θανοπούλου | Εκδόσεις Άπαρσις

 

«Η Στιγμή δακρύζει από τους χυμούς της μνήμης· συμπιέζεται απ’ τις πέτρες της ανάγκης». Ο, καθαρόαιμος, χωρίς το πρίσμα της ελπίδος, πόνος, είναι ο επιδραστικότερος γλύπτης του είναι μας από πριν γεννηθούμε και μετά τον θάνατό μας, κι ίσως δεν ασκεί τούτη την τέχνη του από ανάγκη ή από υποχρέωση στη σαδομαχιστική φιλευσπλαχνία του Θεού, μα γιατί απλώς είναι ταυτόσημη με την ίδια του την ανάσα. Αυτής της φύσης οι Καλλιτέχνες εμπιστεύονται την αυτοβιογραφία τους μονάχα σε κατέχοντες γραφάς εκ βάθους αληθείας και περάν οφθαλμού, και μία, επομένως, από τις Πένες αυτές είναι της κυρίας Κατερίνας Θανοπούλου. «Σωπάσαμε Φοβούμενοι την σιωπή κοιταχτήκαμε Παιχνίδια στις ουρές του καπνού στα μαλλιά σου Χαθήκαμε…». Στα σαράντα οχτώ, σφαιρικής αντίληψης και συναισθηματικής επαναστατικότητας από μέρους της ειρήνης που ‘ναι έτοιμη για πόλεμο απέναντι στον μονοδιάστατο και σαστισμένο της εαυτό, ποιήματα της συλλογής «ΑΠΝΟΙΑ ΜΝΗΜΗ», από τις Εκδόσεις Άπαρσις, η, άλλες φορές εγκεφαλοκίνητη και άλλες καρδιοκίνητη, διαδικασία της αναθύμησης λειτουργεί όπως μια ρηχή, αλλά με βαθιά πίστη στο βάθος της, θάλασσα σε έναν κόσμο που στερεύει από κάθε είδους ταξίδια, δηλαδή οι τρικυμίες και οι νηνεμίες επιδίδονται σε ένα άλογο παίγνιο, που δικαιολογεί φυσικά με πάθος η λογική, με τις άβουλες ερωμένες του παρελθόντος, τις αναμνήσεις. «Εαρινή συμφωνία αλληλουχίας, καθώς το θέρος στεγνώνει τις ανάσες της βροχής». Ο κρυφός ανταγωνισμός μεταξύ έρωτος και χρόνου, δεν είναι παρά ο αγώνας τους ώστε να κερδίσουν την εύνοια του τώρα, τη νοητή καθυστέρηση του αύριο και τη  διαγραφή των ορθών επιλογών του χθες, διότι και ο έρως και η φθορά του εκ των λαθών τους βιοπορίζονται. Η Γλώσσα των χωμάτων της πατρίδας των ονείρων, του φόβου τους να πραγματοποιηθούν και έτσι να απολέσουν το δικαίωμα διεκδικήσεώς μας, ημερεύεται μονάχα από τους ψίθυρους των ακρογιαλιών του «εγώ» που αναζητούν τα απόνερα του «εσύ» που διασχίζει αστραπιαία τον υδάτινο ορίζοντα ενός βλέμματος. «Η αποστασιοποίηση δύσκολη σιωπηρός μάρτυρας χωρίς έλεγχο». Ένα ανάγνωσμα το οποίο παλινορθώνει την ποίηση των Υψηλών Ιδανικών της αιωνιότητος. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κυρία Κατερίνα Θανοπούλου.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Κατερίνα Θανοπούλου στη δεύτερη ποιητική της συλλογή «Άπνοια Μνήμη» σωματοποιεί τον ατομικό και τον συλλογικό πόνο -υπό τη σκιά του ανακαλούμενου πένθους-, όχι στην αφαίρεσή του, αλλά στην παροντική, εις την σώμα με σώμα, απτικότητά του.
Με προανάχωμα την ειρωνεία, λεπτή ως δαντέλα που της κρύβει την θέα από έναν κόσμο βαρβαρότητας, δεν την ωθεί ως το δηλητηριώδη σαρκασμό, αλλά την κρατά στο ύψος και στο ύφος ενός τόνου που εκβάλλει στο παράπονο. Τρία χρόνια, μετά το πρώτο της ποιητικό βιβλίο «Λαβύρινθος Μνήμη» και πάλι δοκιμάζει την αναγωγή στο παρελθόν όχι όμως ως ένα ακίνητο πεδίο ασφαλούς συνειδησιακής εγκατάλειψης, αλλά ως ένα κινούμενο εσοπτρικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο ο εαυτός δεν καθηλώνεται στα στερεότυπα του βιωμένου χρόνου. Η άπνοια, λοιπόν, λειτουργεί ως ένα στάσιμο εν τη μνήμη προς στοχασμό και αναστοχασμό, ανοιχτό στα νέα αναγεννητικά καλέσματα, τα οποία ακροβαστούν επάνω στο σχοινί του μη τετελεσμένου. Η καταφυγή της στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ταύτισή της με τον ρυθμό του σύμπαντος ως συμβολική πράξη λύτρωσης και κάθαρσης.
Γι' αυτό, χωρίς τίποτα το θεολογικό ή θεολογίζον, η επί γης παρουσία της προκρίνεται ως ενατένιση της άνωθεν συμπαρουσίας των άστρων, υπακούοντας σ' ένα ηλιακό και σεληνιακό τελετουργικό, σε μία μιμητική και αναπαραστατική ιλαροτραγωδία, στην οποία συναρμολογούνται, συμπλέκονται και εν τέλει συγκεράζονται το τραγικό με το κωμικό μέχρι την έξοδό τους στην ιλαρότητα, στην ευθυμία, στην χαρά, στην αγαλλίαση. (Βασίλης Κ. Καλαμαράς, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολείται ενεργά με θέματα πολιτισμού, αρχικά ως επαγγελματίας ηθοποιός, στη συνέχεια ιδρύοντας παιδική θεατρική ομάδα και συμμετέχοντας στη συγγραφή του βιβλίου "Το θέατρο ως μοχλός ανάπτυξης στην εκπαιδευτική διαδικασία". Το 2015 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο "Λαβύρινθος μνήμη".
Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, εργάζεται στο δημόσιο σχολείο ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής κατά τη διετία 2014-16.

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

Στιγμιότυπο 2020-03-09, 10.54.10.png

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page