top of page

Ο στοιχειοχαράκτης - Σίμος Κερασίδης | Εκδόσεις Ωκεανός

 

«Παραμονή του Σταυρού αλλά ακόμη δεν ξημέρωσε, λες και η αυγή ήταν απρόθυμη να ξεμυτίσει. Το καλοκαίρι είχε ξεφτίσει και ο ουρανός ήταν γεμάτος σύννεφα, η νύχτα ανάστερη και σκοτεινή σαν τον βορβορώδη βυθό της Λίμνης. Το φθινόπωρο παραμόνευε έξω από το διώροφο σπίτι και έστελνε στις χαραμάδες της εξώπορτας τη μυρωδιά των πρώτων σάπιων φύλλων». Στον διάβα της Ιστορίας, άλλοτε σε κρημνώδη καθεστώτα, άλλοτε σε δάση που από τις καρδιές των δέντρων σεργιανάει μια μυρωδιά μισαλλόδοξης φωτιάς στα όνειρα των εθνών, άλλοτε στα ύψη και τα βάθη των βραδιών με την πανσέληνου του νου, μα ως επί των πλείστων σε εποχές υπαγορευμένες από, βαπτισμένα στην κολυμπήθρα του ρεαλισμού, παραμύθια, η Λογοτεχνία ακολουθούσε ασκητικά ώστε κάθε λόγο των περασμένων να τον μεταλάβουν όλες οι γωνιές και οι εποχές της οικουμένης. Η πένα, επομένως, του κύριου Σίμου Κερασίδη είναι από εκείνες που αιτιολογούν την πίστη του κόσμου στον Θεό, διότι χαρίζουν απλόχερα την ευλογία ‘κείνη που νιώθει κανείς εβρισκόμενος στην μεταξένια αγκάλη των αρετών της πατρίδας του. Στο, πολυδιάστατης αλλά κυρίως μεγαλειώδους ιστορικής φύσεως, μυθιστόρημα «Στοιχειοχαράχτης», από τις εκδόσεις Ωκεανός, οι αποχρώσεις του ουρανού και της θάλασσας ανταμώνουν εκεί όπου ξεκινά η αθανασία της θνητότητας, οι στιγμές εκθρονίζουν την αιωνιότητα και το στέμμα της ηθικής παραμένει κοιμισμένο στα δαιδαλώδη σπλάχνα του εαυτού που έχουμε εξορίσει στα ξερονήσια των ματιών μας, μα ποτέ δεν μας λησμονεί. «Οι Ντρέτοι κατάγονταν από τους Καλαρρύτες, χωριό γαντζωμένο στις δυτικές απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου. Οι γονείς των δύο αγοριών ήταν κτηνοτρόφοι. Μετακινούσαν συνεχώς τα κοπάδια τους από τα θερινά βοσκοτόπια στα χειμαδιά. Περνούσαν πάνω από πέτρινα γεφύρια χειμάρρων, ανάμεσα από καρυδιές και αγριοκερασιές, και διέσχιζαν εκτάσεις με βατομουριές και μαυραγκαθιές αντιμετωπίζοντας με σθένος λύκους, αγριόγατες και αρκούδες. Άρμεγαν τα ζωντανά, έφτιαχναν βούτυρο, μυζήθρα και τυρί και τ' αντάλλασσαν με καλούδια χωριανών από άλλες περιοχές μεταφέροντας τα προϊόντα με τ’ αλογομούλαρα των αγωγιατών». Οι δρόμοι ποτισμένοι με το άρωμα των αγιασμένων Λέξεων που ταξίδεψαν ολάκερο το κορμί της, διαρκώς, νέο-ερωτευμένης, με το χιόνι και τον ήλιο στο δέρμα της. Ανέγνωσα βαθιά, θαρρώ, το συγκεκριμένο ανάγνωσμα και χάραξε εντός μου την συγκλονιστικότατα κάθε πνοή του και όλοι οι αναγνώστες που θα το περπατήσουν σίγουρα θα καταθέσουν το είναι τους στις σελίδες του. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κύριε Σίμο Κερασίδη.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο Μανουήλ Ντρέτος, υιός Γιαννιώτη αργυροχόου,  θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να  επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως η  μοίρα έχει άλλα σχέδια γι᾽αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ᾽ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Εικοσιδύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία   Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον  αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α΄. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία; 

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Σίμος Κερασίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς. Μεγάλωσε στη συνοικία της Τούμπας και αποφοίτησε από το ομώνυμο Γυμνάσιο. Απόφοιτος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εργάστηκε ως τραπεζικός από το 1973 μέχρι το 2006. Στον χώρο του βιβλίου εμφανίστηκε το 1995.

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

Στιγμιότυπο 2019-06-04, 14.12.50.png
bottom of page