top of page

Η χαμένη κόρη - Μαίρη Κολοβού | Εκδόσεις ΠΝΟΗ

   «Το όνομα της ήταν Καρυάτιδα. Της το είχαν πει οι φίλοι της, δηλαδή τα άλλα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου». Όσο η ψυχή φυλά στην ουσία της την παιδικότητα της, η μετάφραση της δυσνόητης, για πολλούς ενήλικες, αλήθειας σε οικουμενική απλότητα μπορεί να ξεπεράσει σε ευκολία και φυσικότητα ακόμα και τον τρόπο που ανασαίνουμε, κι αυτό το γνωρίζει και το χειρίζεται αριστοτεχνικά η συγγραφέας Μαίρη Κολοβού. 

  Το παιδικό παραμύθι «Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ», εκδόσεις ΠΝΟΗ, με εξαιρετικώς ταιριαστή εικονογράφηση από τον Σπύρο Σκούταρη, αποτελεί ένα αυτόνομο και άρτιο εγκώμιο στην ορθολογική, ρωμαλέα και ευλογημένη με ακλόνητα επιχειρήματα διεκδίκηση, η οποία διαχρονικά, όποτε της το επιτρέπουμε εμείς, είναι η σπουδαιότερη παιδαγωγός. «Η Καρυάτιδα δεν ήξερε για τις υπόλοιπες πόλεις, αλλά πάγωσε όταν άκουσε για την Αθήνα. Εκεί βρίσκονταν και οι άλλες αδελφές της». «Τα λόγια των φίλων της από το Βρετανικό Μουσείο την είχαν απογοητεύσει. “Δεν είναι δυνατόν να φύγεις από τα μουσεία που θα μας πάνε. Αλλά ακόμα κι αν φύγεις, πού θα πας;” Εκείνη όμως δεν το έβαζε κάτω, συνέχιζε να ονειρεύεται την ώρα και την στιγμή που θα τις συναντούσε».

    Η απαγωγή της Ιστορίας, το εναγώνιο ταξίδι για την πατρίδα της, η συνάντηση της με το μέλλον των ονείρων μας, δηλαδή τα παιδιά, και εν τέλει η νοητή κι αέναη σύγκρουση της περιχαρακωμένης, από τον ίδιο της τον εαυτό, λογικής και των “βιολογικά” εθνικών συναισθημάτων τα οποία αποκοιμισμένα στα κύτταρα του είναι μας αφυπνίζονται μονάχα απ’ ένα παιδικό χαμόγελο. Η ενδόμυχη συνομιλία της αγνότητας με το κλεμμένο παρελθόν της. Η τρανή παραδοχή πως μέσα από έναν μύθο μπορεί να λεχθεί ατόφια η πραγματικότητα χωρίς τα φτιασίδια του ψεύδους  με τα οποία ενίοτε βαραίνουμε το πρόσωπο της. Η γλώσσα της συγγραφέως, διακατεχόμενη από μια αδιάκοπα νιόκοπη σπιρτάδα, αναλαμβάνει τον, λησμονημένο, ρόλο του Δάσκαλου. Το Δίκαιο συσπειρώνει γύρω κάθε ηλικίας ελπίδα, και στέκεται απέναντι στο, πάντα μόνο του, άδικο. Ένα άκρως συγκινητικό ανάγνωσμα που αναθάρρησε την περηφάνια μου για το έθνος στο οποίο ανήκω. Τελικώς η Λογοτεχνία τολμά να δει και να πει περισσότερα απ’ ότι εκείνοι με τα ατσαλάκωτα βλέμματα. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο, Μαίρη Κολοβού.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

   Μια ομάδα παιδιών επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης και γνωρίζει την κλεμμένη Καρυάτιδα, τη «Χαμένη Κόρη». Είναι δυνατόν τα παιδιά να συνομιλήσουν μαζί της και ν’ ακούσουν τον κρυφό καημό της; Θα μπορέσουν οι ευαίσθητες ψυχούλες με τις παράτολμες πράξεις τους να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια;

Ένα παραμύθι που επιδιώκει να προβληματίσει γονείς και εκπαιδευτικούς και να παροτρύνει τα παιδιά να γνωρίσουν την Ιστορία μας μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

   Η Μαίρη Κολοβού γεννήθηκε στον Κορυδαλλό και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι όπου ζει με την οικογένειά της. Δούλεψε ως γραμματέας για πάνω από 25 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και τώρα είναι συνταξιούχος. Το βιβλίο ήταν και είναι ο καλύτερός της φίλος, η εκτόνωση και η διασκέδασή της. Το 2014 συμμετείχε με τέσσερα διηγήματα σε ένα συλλογικό έργο με τίτλο «Ανθολογία σύντομου διηγήματος» από τις εκδόσεις Γραφομηχανή.

Το 2015 ίδρυσε το ενημερωτικό blog «Βιβλιομαγειρέματα» (www.bibliomageiremata.blogspot.gr) απ’ όπου παρουσιάζει βιβλία και τους συγγραφείς τους, ενώ πρόσφατα έγινε παραγωγός στο διαδικτυακό σταθμό BUTTERFLY WEB RADIO.

   «Η Χαμένη Κόρη» είναι το παραμύθι της που επιδιώκει να φέρει τα παιδιά στα Μουσεία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

 

Α.Δ.

Η χαμένη κόρη - Μαίρη Κολοβού

Εικονογράφηση : Σπύρος Σκούταρης

Εκδόσεις ΠΝΟΗ

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 09.39.12.png
bottom of page