top of page

«Σσσς! ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ» - Chris Haughton | Εκδόσεις Κόκκινο

 

   Το πρώτο που συμβαίνει με αυτό το βιβλίο είναι ότι το βλέπεις…Στέκεσαι λίγο και το παρατηρείς. Ένα  έργο τέχνης στα σίγουρα. Σε αποχρώσεις  του μπλε που σε μαγνητίζουν και με μια τετραγωνισμένη  έκδοση από χοντρό χαρτόνι που θυμίζει ίσως και μικρό κουτί , σε προσκαλεί να το πάρεις στα χέρια σου και να το ανοίξεις. Κρύβει μέσα του  ένα δυνατό μήνυμα , άλλωστε..

Τρείς τύποι στο εξώφυλλο σε κοιτούν συνωμοτικά με το δείχτη στο στόμα  και σε σειρά ύψους -παραπέμποντας συνειρμικά σε γνωστή συμμορία γκαφατζήδων των παιδικών μας χρόνων- σου ψιθυρίζουν: " Σσσσς ! Έχουμε σχέδιο .."Ένας τέταρτος και νεότερος , ωστόσο, τους κοιτά πλάγια με ένα βλέμμα αμφισβήτησης και αμφιβολίας.  Δηλώνει απόμακρος,  φυσικά και συναισθηματικά. Αυτός είναι ο ήρωας μας!

   Και με αυτήν την αίσθηση -αμφισβήτησης του σχεδίου- μπαίνεις στην ιστορία.  Ο μικρός πρωταγωνιστής, χωρίς απόχες και γραμμές πολέμου ζωγραφισμένες στο πρόσωπο του, χαιρετά αυθόρμητα ένα πουλί - εξωτικό και σπάνιο, αν κρίνουμε από τις πινελιές που του δίνει ο Chris Haughton.  Οι τρεις αγέρωχοι  κυνηγοί , με τις απόχες υψωμένες και με το γνώριμο 1-2-3 ...φύγαμε , παλεύουν να το αρπάξουν.  Τζίφος! Αυτό  ξεφεύγει για να συνεχίσει ελεύθερο να πετά! Και ο φίλος μας-γιατί έτσι τον νιώθουμε σταδιακά- συνεχίζει να χαιρετά. Κι ας τον κατακεραυνώνει η συμμορία με ατελείωτα σσσσσ -αρχικά απαλά και μετά πιο έντονα!  Λείπει από τις σκηνές της επίθεσης γιατί δεν είναι αυτός ο τρόπος του. Άλλωστε το σχέδιο δεν φαίνεται να πηγαίνει και πολύ καλά.

   Σε ένα λευκό φόντο θα βρεθεί μπροστά στο πουλί και θα του προσφέρει λίγα ψίχουλα ψωμιού. Θα μας κάνει -με τον πιο απλό τρόπο- μαθήματα σύνδεσης με τον διπλανό μας και θα μας αποκαλύψει το προφανές χωρίς λέξεις. Η κατανόηση κερδίζεται με επικοινωνία. Και η επικοινωνία με υπομονή. Με τη σοφία να μένεις στη θέση σου ενάντια σε ότι δεν σε αγγίζει, δεν σου κάνει , δεν θέλεις να ακολουθήσεις.

   Είναι δύσκολο να οριστεί η ηλικία στην οποία απευθύνεται ο Chris Haughton.  Συγγραφέας και εικονογράφος μαζί , δένει πλοκή  και εικόνα αριστοτεχνικά. Προσφέρει στον μικρό αναγνώστη ένα σκαλί για να ανέβει  λίγο πιο πάνω στην προσπάθεια του να εξηγήσει  τη σχέση αιτίου -αιτιατού και στον μεγάλο αναγνώστη ένα σκαλί για να κατέβει και να ξαναθυμηθεί…Δεν  λέει αλλά δείχνει κι ανοίγει συζητήσεις, κλειστά χαρτιά (βλ. μυαλά), πινέλα και μπογιές, μπαούλα με πανιά, παιχνίδια στην αυλή και ό,τι άλλο αρέσει κι ευχαριστεί. Και ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μεταφράζει με πρόθεση να βάλει τον αναγνώστη μέσα στο κάδρο, να συμβαδίζει με τον ήρωα, αν όχι να μεταμορφώνεται σε αυτόν.  Υποστηρικτής της ενσυναίσθησης, έχει τα δικά του εργαλεία ώστε να βοηθά τον αναγνώστη να ζει μια ιστορία...και αυτά είναι οι λέξεις.

   Και το μήνυμα -αν είστε απ’ αυτούς που εξερευνούν την κάθε λεπτομέρεια που προδίδει την φυσιογνωμία ενός βιβλίου- θα το βρείτε στην τελευταία του σελίδα : "Η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία. Μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατανόηση" - ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ. Φανερό, όχι κρυφό  περιμένει με υπομονή και αυτό τη σειρά του για να διαβαστεί από όλους...για όλους!

Α.Β

 

«Σσσς! ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ»

Κείμενο & εικονογράφηση: Chris Haughton
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις Κόκκινο

Στιγμιότυπο 2018-09-18, 07.27.53.png

Αγγελική Βασιλαδιώτη

BA in Early Childhood Education (DECE) of National and Kapodistrian University of Athens

MSc in Creative Writing

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.19.24.png
bottom of page