top of page

ἐν βιβλίῳ

Επαρχία 

σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα

στο Θέατρο Κυκλάδων-Λευτέρη Βογιατζή

Μια μαύρη κωμωδία που ρίχνει ανελέητο φως στις τραγικά οικείες παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

 

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης επιστρέφει στο Θέατρο Κυκλάδων-Λευτέρη Βογιατζή με το νέο έργο του «Επαρχία» - Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, ένα έργο που θέτει εκ νέου, μετά τα έργα του Στην Εθνική με τα μεγάλα και Περί Φύσεως, το θέμα της εξερεύνησης της ταυτότητας του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους. Η Επαρχία είναι η Ελλάδα και  συμπυκνώνει, μεστά και τολμηρά, την παθογένεια του δημόσιου βίου, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ο συγγραφέας εκφράζει τον εγκλωβισμό του σύγχρονου πολίτη αλλά και την αγωνία του για τον τόπο του, μέσα από τη σκιαγράφηση εφτά διαφορετικών χαρακτήρων που ακροβατούν ανάμεσα στο περιθώριο και στην άσκηση εξουσίας και επιβολής της τάξης. Η δράση τους διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη, μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και ταλαντεύεται διαρκώς μεταξύ δράματος και κωμωδίας.

Ο Γιώργος Σκευάς στήνει μια παράσταση με έντονο ρυθμό, μέσα σ’ ένα λιτό, μαύρο σκηνικό με γκράφιτι στους τοίχους και τη μοναδική ύπαρξη μιας μοτοσυκλέτας και συνθέτει μια τοιχογραφία μέσα σε δυο πράξεις και δεκαπέντε σκηνές, επτά χαρακτήρων που περιδινούνται παγιδευμένοι σε μια αδιέξοδη καθημερινότητα. Ανάμεσα στις εναλλαγές φωτός και συσκότισης, αλλά και της δυνατής ροκ μουσικής, οι ηθοποιοί συνομιλούν ή μονολογούν, κατευθυνόμενοι από έναν παροξυσμό που ερωτοτροπεί άλλοτε με τη βωμολοχία κι άλλοτε με την ποίηση, άλλοτε με το γέλιο και την ελπίδα κι άλλοτε με τον πόνο και τον θυμό. Έτσι μέσα από την αέναη κίνηση και τη διαρκή ανασυγκρότηση του έργου,  η ταυτότητά των δραματικών χαρακτήρων, γίνεται τελικά το συλλογικό ασυνείδητο μιας ολόκληρης χώρας.

Ο Νίκος Αρβανίτης με την υποκριτική του εμπειρία ενσαρκώνει άρτια, τον διεφθαρμένο, μεγαλοδικηγόρο και πολιτικό παράγοντα, Αλέξανδρο και με την πηγαία, κωμικοτραγική του εξομολόγηση καταφέρνει να κερδίσει ακόμα και την κατανόησή μας. Ο Ορέστης Τζιόβας, ως αστυνόμος Μάκης και έτερος φορέας εξουσίας, ο οποίος ρέπει παραδόξως  προς την παραβατικότητα, ερμηνεύει με συνέπεια την αντιφατική φύση του δραματικού του χαρακτήρα. Ο Τάσος Λέκκας επιστρατεύει επιτυχώς όλα τα εκφραστικά του μέσα, προκειμένου να ζωντανέψει σκηνικά τον χαρακτήρα του Ίγκι, ενός περιθωριακού μηχανόβιου τύπου με εκκεντρική ροκ εμφάνιση, που ταλαιπωρείται από τον τραυλισμό, γεγονός που δεν εμποδίζει τη συνήθειά του να ψέλνει εκκλησιαστικούς ύμνους. Η Γρηγορία Μεθενίτη ενσαρκώνει επιτυχώς τον χαρακτήρα της Όλα, της αρχετυπικής πόρνης-αγίας άλλοτε προκαλώντας και άλλοτε συγκινώντας τους θεατές μέσα από ένα βαθιά άρρωστο, και κακοποιητικό πατριαρχικό υπόβαθρο. Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, ως Σάκης, γιός του μεγαλοδικηγόρου - πολιτικού παράγοντα και υποψήφιο μέλος ληστείας καταφέρνει να ισορροπήσει στη σκηνή ανάμεσα  σε δυο κόσμους, του επαναστάτη αναρχικού που προέρχεται όμως από διαφορετική τάξη από τους φίλους του. Ο Απόστολος Καμιτσάκης, ως Γαβρίλης, επιτυγχάνει να ερμηνεύσει επιτυχώς τον εμβληματικό χαρακτήρα του ιδεολόγου, επαναστάτη, αναρχικού, απατεωνίσκου που «ξεπλένει» τον προσδοκώμενο παραβατικό τρόπο οικονομικής ανόδου, ενδύοντάς τον με ιδεολογικό πρόσημο. Η Δήμητρα Βήττα ενσαρκώνει με συνέπεια τον χαρακτήρα της μικροαστής επαρχιώτισσας Βούλας που προσπαθεί να ξεφύγει από την κακοποίηση και να ανελιχθεί μέσω ενός επιτυχημένου γάμου με κάποιον φορέα της εξουσίας, ως ανύποπτο θύμα της πατριαρχίας.

Ένα μωσαϊκό ενός αλλιώτικου, περιθωριακού κόσμου και συγχρόνως σοκαριστικά οικείου, ζωντανεύει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Κυκλάδων-Λευτέρη Βογιατζή.

Μην χάσετε αυτή την αξιόλογη, σύγχρονη νεοελληνική παράσταση!

 

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Σκεύας

Μουσική: Σήμη Τσιλαλή

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Έμιλυ Κουκουτσάκη

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Βοηθός Φωτογράφου: Γιάννης Σαβουϊδάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Κακάρογλου, Μαρία Σαμαρτζή

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος - Λυκόφως

 

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά)

Δημήτρης Αποστολόπουλος (Σάκης)

Νίκος Αρβανίτης (Αλέξανδρος)

Δήμητρα Βήττα (Βούλα)

Απόστολος Καμιτσάκης (Γαβρίλης)

Τάσος Λέκκας (Ίγκι)

Γρηγορία Μεθενίτη (Όλα)

Ορέστης Τζιόβας (Μάκης)

Θέατρο Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 210 8217877

Πρεμιέρα 18 Μαρτίου 2022

Μέρες & Ώρες: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:15, Κυριακή 19:00

Εικόνα1.jpg

Μαρία Μανωλοπούλου

BA in Theatre Studies (ΕΚΠΑ)

BA in Acting 

MSc in Creative Writing

EPARCHIA 1.jpg
EPARCHIA 4.jpg
EPARCHIA 10.jpg
EPARCHIA 9.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page