top of page

ἐν βιβλίῳ...

Στιγμιότυπο 2019-05-20, 12.48.29.png

Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα, 210 3451390

Ο Πύργος - Franz Kafka | Σύγχρονο Θέατρο

 

«Ο Πύργος» είναι μια πολιτική παραβολή που καυτηριάζει την καταπιεστική και παράλογη εξουσία, και «προμηνύει» τον επερχόμενο ολοκληρωτισμό. Ο μοντέρνος άνθρωπος -της εποχής- , ο χωρομέτρης, ο γνωστός «Κ» (Νίκος Γιαλελής) του συγγραφέα μεταδίδει με επιτυχία τη φαυλότητα, η οποία διακρίνει τη ζωή του όταν εκείνος μετατρέπεται σε αντικείμενο μιας  γραφειοκρατικής παράνοιας, ενός ασφυκτικού σύμπαντος. Ο ηθοποιός με μια άριστη κινησιολογία, επικοινωνεί την αγωνία, το άγχος της συνειδησιακής απώλειας, τον φόβο της χαμερπούς ύπαρξης.
Οι χαρακτήρες του έργου αφήνουν έντονα στο κοινό την αίσθηση της ματαιότητας οποιασδήποτε πράξης έναντι της παράλογης εξουσίας που ενίοτε φάσκει και αντιφάσκει. Ο Άρης Τρουπάκης, που είναι το πρόσωπο -ή μάλλον τα πρόσωπα- της εξουσίας αυτής, συνθέτει με την υποκριτική του δεινότητα την εικόνα αυτού του εφιαλτικού αδιέξοδου και παράλογου κόσμου -προπύργιου της ουτοπίας, του πύργου δηλαδή- τον οποίο ο Κ αντισταθμίζει με το δυστοπικό παρόν του (χωριό). Με ιδιαίτερο θαυμασμό το κοινό βλέπει την πειστική εναλλαγή των ρόλων αυτών που προωθούν την πλοκή.
Ο θεατής γίνεται κοινωνός, συμπάσχει με τον αχανή λαβύρινθο των ηρώων, μέσα από τα λιτά μα συμβολικά σκηνικά -ράφια που φέρουν αριθμημένα κουτιά και παραπέμπουν σε μια εικόνα μιας άκαμπτης γραφειοκρατικής υπηρεσίας-  τα οποία γίνονται ανά σκηνή η υποδοχή του πανδοχείου, το μπαρ της ταβέρνας των Κυρίων, το σπίτι, το σχολείο μα ποτέ ο Πύργος! Η σκηνοθετική ευρηματικότητα του Ορέστη Τάτση και η σκηνική αρτιότητα (Κωνσταντίνος Ζαμάνης), είναι χαρακτηριστικά της παράστασης. Η κίνηση των συμβόλων στο χώρο και η έξυπνη διάδραση των ηθοποιών με αυτά,  μεταφέρουν στο κοινό το αίσθημα της απόγνωσης του ήρωα που καλείται να διαχειριστεί τον παραλογισμό μιας επαναλαμβανόμενης ζοφερής πραγματικότητας, ενός βασανιστηρίου, μιας περιδίνησης μέσα σε αυτό το κινούμενο μα συνάμα άτεγκτο περιβάλλον.
Η διαφάνεια και η λεπτομέρεια που διακρίνουν το αριστουργηματικό  κείμενο του Κάφκα και αποτελούν ψηφίδες του ρεαλισμού που εγείρουν συναισθήματα στα όρια του φόβου,  επιτυγχάνονται από το σύνολο των ηθοποιών της παράστασης αυτής. Ο θίασος αρθρώνει έναν καθαρό λόγο συμπλέοντας με το Καφκικό ρεαλισμό της παραίσθησης.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοσημείωτη είναι η έξοχη ερμηνεία τόσο του Ιάκωβου Μηνδρινού στον διττό ρόλο των βοηθών Ιερεμία και Αρθούρου -που είναι στην ουσία ένα πρόσωπο μα σε αυτό το  σύμπαν των σκοτεινών μηχανισμών, δύο- όσο και της Ναταλίας Στυλιανού στο ρόλο της ξενοδόχου.  
Μια παράσταση που, σεβόμενη στο έπακρο το εμβληματικό κείμενο του Κάφκα, εικονοποιεί με μαεστρία το κοινωνικό αδιέξοδο της εποχής και μεταφέρει το κοινό σε μια ακούσια συμμετοχή στην αγωνία του παραλόγου.

 

Πάνος Αντωνόπουλος

Μετάφραση: Βασίλης Πατέρας*

Διασκευή: Έλσα Ανδριανού**

Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Έλλη Παπαδάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια κίνησης: Πωλίνα Κρεμαστά

Μουσική σύνθεση: Κώστας Λώλος – Κώστας Στεργίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίνα - Θεοδώρα Γεωργακοπούλου

Κατασκευή Σκηνικού: Λευτέρης Βουρεκάς

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού/ Promo trailer: Παναγιώτης Ανδριανός

Μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

 

*Η μετάφραση του Βασίλη Πατέρα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «PRINTA-ΡΟΕΣ»

**Η διασκευή έγινε με την συμβολή του θιάσου και του σκηνοθέτη. Κυκλοφορεί  από το περιοδικό «το Έρμα».

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Κ.: Νίκος Γιαλελής

ΣΒΑΡΤΣΕΡ, ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Δημήτρης Μηλιώτης

ΒΟΗΘΟΙ/ΟΣ, ΜΠΥΡΓΚΕΛ: Ιάκωβος Μηνδρινός

ΦΡΙΝΤΑ, ΑΜΑΛΙΑ: Σεμίνα Πανηγυροπούλου

ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟΥ ΚΥΡΙΩΝ/ΓΕΦΥΡΑΣ: Ναταλία Στυλιανού

ΟΛΓΑ, ΠΕΠΗ: Λυγερή Ταμπακοπούλου

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΜΟΜΟΥΣ, ΕΡΛΑΝΓΚΕΡ: Άρης Τρουπάκης

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι | Κρατήσεις: 2103464380

για 15 μόνο παραστάσεις

Παραστάσεις: 29 Μαΐου – 16 Ιουνίου

Τετάρτη με Κυριακή στις 21:15 | Διάρκεια: 110 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: 15 € Κανονικό, 10 € Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑμέΑ, Ανέργων) Ατέλειες: 5 €

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Πύργος - Franz Kafka | Σύγχρονο Θέατρο - Πληροφορίες

10151377_10155645465484372_4206439053815

Πάνος Αντωνόπουλος

  • Instagram
IMG_4904 1.jpg
bottom of page