top of page

ἐν βιβλίῳ...

T E R R O R - FERDINAND VON SCHIRACH | Θέατρο Αθηνών

 

Στο θέατρο Αθηνών οι θεατές γίνονται οι ένορκοι στην πολύκροτη δίκη που με επίκεντρο την καταστολή μιας τρομοκρατικής ενέργειας ελέγχει νομικά την πρωτοβουλία ενός στρατιωτικού αεροπόρου να καταρρίψει το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε τρομοκράτης.

Η ανθρώπινη πλευρά του διλήμματος το οποίο τίθεται στο Terror του Γερμανού συγγραφέα Φέρντιναντ φον Σίραχ, θίγει τη διάσταση ανάμεσα στις επιταγές του νόμου και την ατομική πρόσληψη της έννοιας του δικαίου.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου παρακολουθούμε τους ταλαντούχους ηθοποιούς να πραγματεύονται την ανθρώπινη ζωή ως αξία μιας μονάδας ή ενός ευρύτερου συνόλου, να προσπαθούν να διασαφηνίσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η αξία αυτή.

Το δίλημμα διατυπώνεται ξεκάθαρα : Ο θεατής καλείται να αποφασίσει -παρακολουθώντας τις αυστηρά οριοθετημένες ερμηνείες των ηθοποιών και λαμβάνοντας υπ’όψιν την κάθε λέξη του δυνατού κειμένου -για την τύχη του κατηγορούμενου, διερευνώντας την έννοια του δικαίου τόσο εσωτερικά όσο και δημόσια μέσω της ετυμηγορίας του. Ο θεατής θα κρίνει αν ο νόμος καλύπτει όλες τις περιπτώσεις  και θα δικαιολογήσει ή όχι την πρωτοβουλία εκεί που θεωρείται πως δεν υπάρχει κενό.

Οι δωρικές μα συνάμα πυκνές ερμηνείες των ηθοποιών, υπηρετούν τη συνθήκη που υπαγορεύει μια παράσταση, η οποία πραγματεύεται τόσο λεπτά ζητήματα.

Ο κατηγορούμενος πιλότος Λαρς Κοχ (Στέλιος Δημόπουλος) καθώς και  ο μάρτυρας Υπεράσπισης Λάουτερμπαχ (Κώστας Ανταλόπουλος) δίνουν επιτυχώς το στίγμα των ανθρώπων που έχουν ταχθεί στο καθήκον της διατήρησης του κράτους δικαίου. Ο θεατής παγιδεύεται στο δίπολο νόμος – περί δικαίου αίσθημα παρακολουθώντας την ερμηνεία της Βάσως Καβαλιεράτου ως της εισαγγελέως, Κυρίας Νέλσον, στη δίκη αυτή. Η ηθοποιός με την έξοχη ερμηνεία της αναδεικνύει τις λεπτομέρειες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση της ετυμηγορίας.

Ο συνήγορος Υπεράσπισης Μπίγκλερ (Γιάννης Στεφόπουλος) υπερασπίζεται τον Λαρς Κοχ τονίζοντας στα σωστά σημεία τις σωστές λέξεις με μια εμφατική ερμηνεία που καταφέρνει να επικοινωνήσει το μήνυμα του νομικού κενού και να αντιτάξει τη λογική μιας απόφασης βασισμένης στο καθήκον.


Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου (Βασίλης Παλαιολόγος) με ισορροπημένη ερμηνεία κρατά τις αποστάσεις που ο ρόλος του απαιτεί και η παρουσία των θεατών ενόρκων έχει υποβάλει : αποφεύγει τις κρίσεις ή τις άμεσες αξιολογήσεις  για το συμβάν με τις λεπτομέρειες όμως στην κίνηση και τη χροιά της φωνής του να δίνουν το στίγμα του ανθρώπου πέρα από τον αντικειμενικό πρόεδρο που κλίνει προς μια απόφαση.

 

Η ερμηνεία του Κώστα Ανταλόπουλου αποκρυσταλλώνει στη νόηση του θεατή την έννοια της υπηρεσίας του ατόμου στη διατήρηση του κράτους δικαίου. Η χαμηλόφωνη εκφορά του λόγου είναι η μόνη επιλογή για να μην αποκαλυφθεί αμέσως αυτό που καταφανώς δηλώνεται στο έργο. 


Η δε μάρτυρας κατηγορίας (Νάνσυ Μπούκλη) επαναπροσδιορίζει  με μια λιτή, σύντομη μα ακριβή ερμηνεία το δίλημμα στην συναισθηματική του υπόσταση, απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο και έμμεσα στους θεατές - ενόρκους με καθαρό λόγο.

Το Terror σκηνοθετημένο άψογα από τον Γιώργο Οικονόμου είναι η επιτυχής προσομοίωση μιας δίκης που μοιραία διχάζει. Τα λιτά σκηνικά του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και τα άριστα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη υπηρετούν με ακρίβεια τη σοβαρότητα των μηνυμάτων του έργου, ενώ ο έξυπνα εναλλασσόμενος φωτισμός του Αλέξανδρου Αλέξάνδρου συμπλέει με την ψυχολογία των ηρώων μα και των ενόρκων - θεατών που αντίστοιχα συμμετέχουν στο προαναφερθέν δίπολο.

Το Terror ακολουθεί την παράδοση του συγγραφέα να πραγματεύεται ζητήματα δικαίου, ηθικά διλήμματα που προκύπτουν στο πλαίσιο του νόμου, ιστορίες ανθρώπων που παλεύουν μεταξύ λογικής και συναισθήματος. Η αίσθηση της συμμετοχής των θεατών είναι μοναδική και η διάδραση ηθοποιών – θεατή - κειμένου είναι ένα καινοτόμο στοιχείο της παράστασης και ένας από τους λόγους για να μην τη χάσετε.

Πάνος Αντωνόπουλος

Σκηνοθεσία Γιώργος Οικονόμου

Μετάφραση: Ευαγγελία A. Νάνου

Διασκευή: Μιρέλλα Παπαοικονόμου

Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτα Δημητριάδη

Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ξυδά

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

 

Διανομή

Πρόεδρος Δικαστηρίου: Βασίλης Παλαιολόγος

Μπίγκλερ - συνήγορος Υπεράσπισης: Γιάννης Στεφόπουλος

Λαρς Κοχ - κατηγορούμενος: Στέλιος Δημόπουλος

Κα Νέλσον - εισαγγελέας: Βάσω Καβαλιεράτου

Λάουτερμπαχ - μάρτυρας Υπεράσπισης: Κώστας Ανταλόπουλος

Μάιζερ - μάρτυρας κατηγορίας: Νάνσυ Μπούκλη

 

Promo Team

Οπτική επικοινωνία - Creative concept / design by Saint of Athens

Social & ads by Eproductions

Promo photos by Nikos Zikos

 

Το έργο «TERROR» του ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤ ΦΟΝ ΣΙΡΑΧ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηριδανός» σε μετάφραση Ευαγγελίας Α. Νάνου με τον τίτλο «Στον αστερισμό του τρόμου».

 

 

INFO

Θέατρο Αθηνών

Βουκουρεστίου 10 | Τηλ.: 2103312343

Παραστάσεις από 21 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ φοιτητικό & άνω των 65 ετών, 12 ευρώ ανέργων & ΑμΕΑ

10151377_10155645465484372_4206439053815

Πάνος Αντωνόπουλος

  • Instagram
terror_www©StavrosHabakis-25.jpg
bottom of page