top of page

ἐν βιβλίῳ

Ο αχυρώνας φλέγεται - Ουίλλιαμ Φώκνερ | Εκδόσεις Κίχλη

 

Ο Ουίλλιαμ Φώκνερ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της αμερικανικής λογοτεχνίας. Δημιουργός της φανταστικής κομητείας της «Γιοκναπατάουφα», χωρικό πλαίσιο όπου εκτυλίσσονται τα μυθιστορήματά του, διαποτισμένο απ’ τα χαρακτηριστικά του αμερικανικού νότου, ο Φώκνερ είναι ένας σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας, που οικοδόμησε το δικό του προσωπικό στυλ γραφής, το οποίο ανανέωσε την αμερικανική λογοτεχνία, ενώ αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη της. Πέρα απ’ το ξεχωριστό στυλ γραφής, στο έργο του Φώκνερ εντοπίζει κανείς και μία ενδιαφέρουσα θεματολογία, η οποία παρότι είναι εμπνευσμένη απ’ τον αμερικανικό νότο και τα ζητήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους της περιοχής, θα λέγαμε πως αποκτά μία οικουμενική διάσταση, αφού ο συγγραφέας καταφέρνει να μετατρέψει το προσωπικό, σε καθολικό, γεγονός που νομίζω ότι επιτυγχάνεται μέσα απ’ το προσεκτικό χτίσιμο χαρακτήρων, οι οποίοι έχουν βάθος και είναι πολυδιάστατοι.

Αφορμή για το παρόν κείμενο, αποτελεί η ανάγνωση ενός απ’ τα πιο δημοφιλή και ίσως από τα πιο άρτια διηγήματα του Αμερικανού συγγραφέα, το οποίο εμπεριέχεται σχεδόν πάντοτε στις ανθολογίες που αφορούν το έργου του. Ο τίτλος του είναι Ο ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ, και κυκλοφορεί σε μία εξαιρετικά καλαίσθητη και χαριτωμένη λόγω του μικρού μεγέθους της έκδοση, που φέρει το ποιοτικό αποτύπωμα των εκδόσεων Κίχλη. Η μετάφραση και το ενδιαφέρον επίμετρο του έργου ανήκουν στον κ. Γιάννη Παλαβό.

Ο ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ είναι ένα σύντομο διήγημα κάποιων σελίδων, που φυσικά διαδραματίζεται εντός της φανταστικής κομητείας που έχει δημιουργήσει ο Φώκνερ. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ένα δεκάχρονο αγόρι, ο Σάρτυ, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει ένα ηθικό δίλημμα, που αφορά την απόκρυψη ή την αποκάλυψη της αλήθειας που σχετίζεται με την ενοχή του πατέρα του, ο οποίος διέπραξε μία εγκληματική ενέργεια. Το δίλημμα αυτό βασανίζει απεριόριστα τον μικρό ήρωα του Φώκνερ, ενώ λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, που εξαναγκάζει τον Σάρτυ να ενηλικιωθεί πριν την ώρα του, επιδεικνύοντας μία ώριμη συμπεριφορά. Το δίλημμα αυτό θα δημιουργήσει μία εσωτερική πάλη, ένα δίπολο, απ’ την μία πλευρά του οποίου βρίσκεται ο σκληρός πατέρας του Σάρτυ με την τραχιά και βίαιη συμπεριφορά, και από την άλλη η απελευθέρωση του απ’ τον στενό, πατρικό κλοιό, που λειτουργεί καθοριστικά, καταδικάζοντας την πορεία της ζωής του, προς ένα συγκεκριμένο μονοπάτι. Απελευθέρωση ωστόσο, επίπονη και κοπιαστική. Τι θα επιλέξει άραγε ο Σάρτυ; , είναι ένα ερώτημα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τον αναγνώστη, που παρακολουθεί την καθημερινότητα του μικρού αγοριού.

Ο Φώκνερ παρότι διαθέτει έναν περιορισμένο συγγραφικό χώρο, αφού το διήγημά του είναι ολιγοσέλιδο, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα έργο που βρίθει προβληματισμών και σκέψεων, ένα έργο γλαφυρών κι έντονων περιγραφών, αλλά και τρισδιάστατων χαρακτήρων, αντιθετικών και αξιοπρόσεκτων που οξύνουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Δημιούργει ένα ανθρωποκεντρικό διήγημα που επικεντρώνεται στις ταξικές διαφορές, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των αγροτικών οικογενειών. Πρόκειται για ένα κείμενο εύληπτο και  προσιτό απ’ όλες τις κατηγορίες των αναγνωστών, αφού παρότι φέρει την υπογραφή του μεγάλου αυτού Αμερικανού δημιουργού, δεν  διαθέτει την πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα υπόλοιπα έργα του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως διαβάζοντας το κάποιος, δεν θα διακρίνει κάποια απ’ τα χαρακτηριστικά που διέπει το συγγραφικό στυλ του Φώκνερ. Ο μακροπερίοδος λόγος, καθώς και η εναλλαγή των εξωτερικών περιγραφών, με τους εσωτερικούς μονολόγους των ηρώων, που εκφράζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, υπάρχουν και εδώ δίνοντας έτσι στον αναγνώστη που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του, μία μικρή γεύση του προσωπικού του στυλ.

Ολοκληρώνοντας, «Ο ΑΧΥΡΩΝΑΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ» είναι ένα διήγημα τεχνικά άρτιο, που θα πρότεινα να διαβάσει κάθε αναγνώστης που θέλει να γνωρίσει τον σπουδαίο Αμερικανό συγγραφέα κι ύστερα, να συνεχίσει διαβάζοντας σιγά-σιγά τα υπόλοιπα μυθιστορήματά του. Είμαι σίγουρος πως θα τον λατρέψει όπως κι εγώ. Άλλωστε τρώγοντας έρχεται η όρεξη, κι ο Φώκνερ είναι ένας δημιουργός, με το έργο του οποίου πρέπει να έλθεις σε συνεχή τριβή, ώστε να το κατανοήσεις, και φυσικά να το αγαπήσεις!

Στιγμιότυπο 2019-10-18, 10.20.37.png

Γιάννης Ζαραμπούκας

BSc (Hons) Occupational Therapy 

at University of West Attica

Fokner.jpg

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Instagram
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page