top of page

ἐν βιβλίῳ...

Το μυστικό της σαρκοφάγου - Νίκολας Χόμιτς | Εκδόσεις Πνοή

 

«Διακοσμημένο με σκαλίσματα από ξεθωριασμένους σταυρούς –το σύμβολο της νίκης της ζωής πάνω στον θάνατο– και με βάρος δύο τόνων, το μαρμάρινο κάλυμμα της σαρκοφάγου του Γιαροσλάβ του Σοφού μετατοπίστηκε απρόθυμα, και η διαπεραστική ηχώ διατάραξε την ειρήνη του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας, αποκαλύπτοντας το αρχέγονο σκοτάδι του τελευταίου καταφυγίου του Μεγάλου Πρίγκιπα». Η, λογικά και με θετικό πρόσημο, αμετροεπής, μυσταγωγική ατραπός που συνδέει την Ιστορία με τον, προ γεννήσεως της, εαυτό της  μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί σαν μία ρέουσα εξομολόγηση ενός αναγεννησιακού ποταμού μονάχα από Πένες οι οποίες δουλεύουν ως βιογράφοι των αιώνων, δηλαδή της αθανασίας, ενσωματώνοντας στα κύτταρά τους την αφθαρσία των πρώτον «θεών» της Λογοτεχνίας. Μια από αυτές τις Πένες, λοιπόν, και μάλλον μοναδική στη σημερινή Ευρώπη, είναι ο κύριος Νίκολας Χόμιτς. «Μια μέρα δεν άντεξε κι έβαλε τα πράγματά του σε μεγάλα χαρτονένια κουτιά. Το σπίτι έμεινε άδειο από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να της τον θυμίσει, αλλά δεν αισθάνθηκε καλύτερα». Στο, ιστορικής φύσεως μα και πρωτοκαθεδρίας στον παρόντα λογοτεχνικό χρόνο, μυθιστόρημα «Το  μυστικό της Σαρκοφάγου» -το παρθενικό μεταφρασμένο βιβλίο των Εκδόσεων Πνοή, και το πρώτο γενικότερα Ουκρανικό πόνημα που αποδίδεται και εντάσσεται στα Ελληνικά Γράμματα, από τη μεταφράστρια κυρία Οκσάνα Τερεσένκο, που στην ουσία εγκαινιάζει τη στενότερη λογοτεχνική συνεργασία των δύο χωρών- κόσμος και άνθρωπος συγχέονται, αισθανόμενοι τον πόλεμο, για συνέχεια με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και τη μεταβολή τους σε άλλες οντότητες ξένες και οικείες μαζί, που διαλύει ζωντανεύοντας τα σπλάχνα της πιο ατόφιας ελπίδας, της Ζωής από κάθε άποψη, και επομένως οι τροχοί της επικοινωνίας της οικουμένης με μια ποθητή θνητότητα, είτε στο χιόνι του απολυταρχισμού, είτε στις λιθόστρωτες αναμνήσεις, είτε στις σύγχρονες λεωφόρους του «εγώ» που αποζητά ασυνείδητα να μετουσιωθεί στο «εμείς», κινούνται αενάως προς τον εκδημοκρατισμό πάντων συναισθημάτων. «Το ρολόι έδειχνε ήδη 23:10, αλλά ο αξιωματικός της ΛΕΕΥ δεν είχε φανεί ακόμα. Προστέθηκαν νέες ανησυχίες». Τα στέμματα της Στιγμής και της Εξέλιξής της σε παρελθόν αντανακλούν στο πιο ακριβό, εξορυγμένο από την πρωτόπλαστη ψυχή, τη φυσική αγνότητα, μέταλλο, το μη ορατό πρόσωπο της πνευματικής, υπερκόσμιας,  απαλλαγμένης από τεχνητές διαφορετικότητες, Γλώσσας του είναι, της κοινής μήτρας όλων των λαών. Οι παλμοί της σιωπής, το αλφαβητάρι της  θεϊκής και ανθρώπινης αλήθειας, που λατρεύεται από τους αυθεντικούς οραματιστές και μισείται από τα αστεία και τα ψεύδη μιας κακέκτυπης προόδου. «Πάχνη είχε καλύψει τα πλευρικά παράθυρα του αυτοκινήτου, χωρίς όμως να κρύβει τις αλλαγές που υπέστη η πρωτεύουσα του προλεταριακού κράτους κατά την τελευταία πενταετία». Ένα, κλασσικής λογοτεχνικής καταγωγής, ανάγνωσμα, στο οποίο υποκλίνονται ευλαβικώς οι τιτάνες της καθημερινότητάς μας, η πολιτική, η θρησκεία, η κοινωνία, η ιστορία. Συγχαρητήρια και καλοτάξιδο κύριε Νίκολας Χόμιτς.  

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Oι σκιές του παρελθόντος θαμμένες στους αιώνες, σχεδόν ξεχασμένες. Πόσο επικίνδυνο είναι να τις ενοχλήσεις; Όταν οι αρχαιολόγοι ανοίγουν τη σαρκοφάγο του Γιαροσλάβ του Σοφού, τους περιμένει μια μεγάλη έκπληξη: τα λείψανα του Μεγάλου Πρίγκιπα του Κιέβου λείπουν. Μια παρέα φίλων αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο αγνοώντας τις συνέπειες…

Στους αναγνώστες παρουσιάζεται ένα ιστορικό πανόραμα από τον 11ο ως τον 21ο αιώνα. Ακολουθούμε τα ίχνη του Γιαροσλάβ του Σοφού από το Κράτος των Ρους στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, κι από τη Σοβιετική Ένωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη σύγχρονη Ουκρανία. Τι συνδέει τον Μεγάλο Πρίγκιπα με την Άννα την Πορφυρογέννητη και τον Στάλιν; Και τελικά, πού βρίσκονται τα λείψανα του ηγέτη των Ρους του Κιέβου;

Το βραβευμένο ιστορικό μυθιστόρημα του σύγχρονου Ουκρανού συγγραφέα Νίκολας Χόμιτς, «Το μυστικό της σαρκοφάγου», αποκαλύπτει τα μυστικά της αρχαίας και σύγχρονης ουκρανικής Ιστορίας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκολας Χόμιτς γεννήθηκε το 1959 στην Ουκρανία, όπου και διαμένει με την οικογένειά του.

Έχει πάρει τα διεθνή βραβεία «Warrior of light» και «Don Quijote». Επίσης έχει βραβευτεί από το περιοδικό «Το Ουράνιο Τόξο».

Έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Το θέμα που πραγματεύεται στα βιβλία του είναι η επιστροφή της χαμένης ιστορικής μνήμης.

Το 2011 κυκλοφόρησε στην Ουκρανία η συλλογή διηγημάτων του «Η νύχτα της Γοργόνας». Ακολούθησαν τα μυθιστορήματά του «Η ώρα», 2012, «Η έκταση του ψέματος», 2013 και «Το μυστικό της σαρκοφάγου», 2016, που μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πνοή.

Στιγμιότυπο 2018-09-24, 10.01.57.png

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

School of Philosophy

BA in Literature

at National and Capodistrian University of Athens

69888218_2608766422477858_87844377393920

Επικοινωνήστε μαζί μας!

info@envivlio.com

mob : 6944018135

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
bottom of page