top of page

ΜΑΜΑ - Helene Delforge | Εκδόσεις: ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ

 

Η λέξη «Μαμά» αποτελεί  έναν παγκόσμιο ορισμό που μεταμορφώνεται στα χείλη κάθε ανθρώπου με τρόπο ξεχωριστό. Μοναδικό. Όπως και το προσωπικό  αποτύπωμα. Η μητρότητα είναι μια ιδέα που ενυπάρχει μέσα μας, μορφοποιείται από την εμπειρία της δικής μας μητέρας και μετουσιώνεται σε επιθυμία για ζωή. Η μητρική αγκαλιά είναι η γενεσιουργός φωλιά των αισθημάτων και των επιθυμιών, καλύπτοντας την ανάγκη του ανθρώπινου είδους για ασφάλεια και προστασία. Μια βασική συμβολική λειτουργία  κάθε ανθρώπου είναι να  δίνει νόημα σε αυτό που ζει, θέτοντας με αυτό το τρόπο τη μοναδική αυτή λέξη συνώνυμη με τα προσωπικά του βιώματα.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο  Μαμά   (μτφ. Κ. Φράγκου, επιμ. Μ. Τσολάκου) των εκδόσεων ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ, αναγνωρίζεις πτυχές του εαυτού σου και αισθάνεσαι δυνατή ως μέρος ενός συνόλου με σκέψεις και ανησυχίες που μεταφέρονται σε μορφή εσωτερικών μονολόγων. Τα ποιήματα σε πεζό λόγο της Helene Delforge διακρίνονται για την αμεσότητα και την εύστοχη επιλογή των θεμάτων τους. Με ζυμάρι διαφορετικό ανά ποίημα και με έντονη την παρουσία της ειλικρινής αγάπης και φροντίδας, η μητρική φιγούρα καταρρίπτει στερεότυπα, στοχεύοντας σε μια λέξη κλειδί:  Αποδοχή.

Μια μητέρα που επηρεάζεται από ό,τι την περιβάλλει αλλά παράλληλα είναι  παρούσα  για να μοιραστεί τη δική της αρχή, χωρίς να χάνει την ταυτότητα της, λειτουργεί  ως πρότυπο ταύτισης και οδηγός ενσυναίσθησης.  Οι προσδοκίες και τα όνειρα της, το διαφορετικό άκουσμα του ονόματος της μέσα στο χρόνο, οι πολύτιμες  αυθόρμητες στιγμές αλλά και η ρουτίνα ως θεμέλιοι λίθοι των δεσμών, το κάλεσμα της μάνας γης, ο έρωτας, ο πόλεμος, ο θυμός , η κούραση, η αναμονή ενός δεύτερου παιδιού, η υπεράσπιση εαυτού, η θηλυκή αρχή, η φθορά του χρόνου και η πίστη στη σχέση που καλλιεργείται, η συνειδητοποίηση της ελευθερίας της ύπαρξης (όχι αναντίρρητα), τα κλισέ, τα μελό και η αλήθεια εκφράζονται  με τρόπο απλό και οικείο. Κάθε μητέρα του κόσμου παίρνει το λόγο και μοιράζεται τις σκέψεις της  για να απαλύνει τις αμφιβολίες, για να τονίσει την πολύπλευρη ταυτότητα χωρίς εμβόλιμα «αν» και «εφόσον».

Η εικονογράφηση του Q. Greban δίνει τη σκυτάλη στις αισθήσεις να ενεργοποιηθούν και να θυμηθούν. Το βλέμμα, το χάδι, η αγκαλιά, το χαμόγελο, το άγγιγμα, το σώμα  αναδύουν ζεστές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και συνθέτουν, σαν κομμάτια του παζλ, την εικόνα της μητέρας που βρίσκεται παντού, ελεύθερη από τα περιττά  να  προσαρμόζεται και να ενδυναμώνει. Οι στιγμές που ξεδιπλώνονται μέσα από τις εικόνες  επισημαίνουν την μητρότητα ως  έννοια ριζωμένη στο ποιές είμαστε και όχι ως κάτι που κατακτιέται, καταργώντας το μύθο της τελειομανίας.

Μέσα από το ιδιαίτερα προσεγμένο  λεύκωμα  «Μαμά»   από τις εκδόσεις ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ, εμφανίζεται η έννοια της μητέρας  στην ανθρώπινη και πολύπλευρη της διάσταση. Οι διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις ξεκαθαρίζουν όταν η γλωσσική επικοινωνία χτίζει γέφυρες.  Έτσι  αναδεικνύεται η αληθινή εικόνα της  μητρότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας με  νότες ελπίδας και αγωνίας. Ελεύθερη και ολόκληρη ως είναι.

ΜΑΜΑ - Helene Delforge | Εκδόσεις: ΦΟΥΡΦΟΥΡΙ

Εικονογράφηση: Q. Greban

Μετάφραση: Φράγκου Κατερίνα

Επιμέλεια: Μάγδα Τσολάκου

Στιγμιότυπο 2018-09-18, 07.27.53.png

Αγγελική Βασιλαδιώτη

BA in Early Childhood Education (DECE) of National and Kapodistrian University of Athens

MSc in Creative Writing

9786188385047-200-1340011.jpg
bottom of page